Närbild på en röd ros. En kyrkogård syns suddigt i bakgrunden.
Lyssna

Kyrkogårdar

Sju kyrkor – nio kyrkogårdar

Det finns olika slags gravplatser i Sverige. I Hammarlövs församling finns kist- och urngrav, askgravplats, minneslund och askgravlund. Det är gravplatser med gravrätt, med begränsad gravrätt och utan gravrätt. Det är inte alltid lätt att förstå de olika gravskicken. Här nedan finns beskrivning över gravskick på Hammarlöv församlings kyrkogårdar.

 

Ordningsföreskrifter för Hammarlövs församlings kyrkogårdar

 
Kyrkogården är de dödas vilorum, ägnad åt stillhet. Besökande ska därför ta hänsyn till dessa föreskrifter och uppträda på sätt som kyrkogårdens frid kräver. 
 
Medan gudstjänst firas i kyrkan eller gravsättning pågår på kyrkogården, får arbete, som kan störa dessa förrättningar inte ske. 
 
Hund, som medföres på kyrkogården, ska vara kopplad och hållas under uppsikt. 
 
Vattenkannor och övriga lånade redskap ska efter användandet återställas på sina respektive förvaringsplatser.

Gravar

Kistgravar och urngravar

Underhåll av gravplats och plantering på denna får endast utföras av gravrättsinnehavaren, dennes anhöriga eller personer, som fått dennes tillåtelse samt av kyrkogårdens personal. Vid upplåtelse av gravplats och vid iordningställande av denna samt vid förändring av gravplats ska kyrkogårdsförvaltningen (kyrkvaktmästare) tillfrågas. Gravplatsen får smyckas med ljus, levande blommor, granris och kransar. Gravrättsinnehavaren är ansvarig för att graven sköts och smyckas på ett estetiskt sätt. Gravsten eller gravvård bekostas av gravrättsinnehavaren och är dennes egendom. 
 
Gravsten eller annan gravvård samt eventuell inramning av gravplats får sättas upp först sedan ritning, som lämnas till kyrkogårdsförvaltningen, godkänts av denna. Gravvårdarnas dimensioner finns angivna i särskilt beslut, som kyrkogårdsförvaltningen lämnar besked om. Uppsättning av gravvårdar utföres av gravrättsinnehavaren på betryggande sätt och enligt gällande säkerhetsregler. Åtgärder, som inkräktar på intilliggande gravplatser eller hindrar gravöppning får inte förekomma. Gravrättsinnehavaren är skyldig att acceptera de intrång som kan orsakas av gravöppning eller annat arbete på angränsande gravplatser. Överlåtelse av gravplats får inte ske utan kyrkogårdsförvaltningens medgivande. Kyrkogårdspersonalen lämnar kostnadsfria råd om gravplatser. Full gravrätt. Gravrätt är 25 år och kan förlängas. Gravskötselservice finns – kontakta kyrkogårdsförvaltningen.
 
Platser – en personlig gravplats utan skötsel
ASKGRAVPLATSER: Askgravplatsen är ett bra alternativ för dem som önskar en personlig gravplats utan skötsel och omvårdnad. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för vården och för all plantering inom dessa. Besökare får medverka till smyckning enbart med snittblommor och ljus. Ingen egen plantering eller utsmyckning är tillåten. En askgravplats upplåts på 25 år och kan förnyas. Efter gravsättningen gör församlingen en notering i gravboken. Gravstenen är enhetlig som församlingen köper in. Det finns plats för två namn och två urnor. Församlingen tar betalt för gravsten och inskription av namn. Kyrkogårdsförvaltningen har rätt att avlägsna blommor, ljus och andra dekorationer som strider mot gällande förskrifter.
 
Lundar – Ingen skötsel
MINNESLUNDAR: Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötsel och för all plantering inom dessa. Besökare får medverka till smyckning enbart med snittblommor och ljus på anvisad plats. 
Askan grävs ner i minneslunden som är ett område där askan efter fler döda finns. Minneslunden är anonym – där finns inga personliga stenar eller utsmyckning. Anhöriga får inte närvara när askan grävs ner. Utan gravrätt. Kyrkogårdsförvaltningen har rätt att avlägsna blommor, ljus och andra dekorationer som strider mot gällande förskrifter.
 
ASKGRAVLUND: En utveckling av Minneslunden. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för vården och för all plantering inom dessa. Besökare får medverka till smyckning enbart med snittblommor och ljus på anvisad plats. Ingen egen plantering eller utsmyckning är tillåten.
Anhöriga får närvara när askan grävs ner. Namnskylt sätts upp på anvisad plats i kronologisk ordning. Utan gravrätt. Församlingen tar betalt för namnskylt. Kyrkogårdsförvaltningen har rätt att avlägsna blommor, ljus och andra dekorationer som strider mot gällande förskrifter.
 
Ordningsföreskrifter antagen av kyrkorådet den 2024-04-24
 
Begravningsplatser: 
Maglarps nya, Maglarps gamla, Skegrie, V Tommarp, Hammarlöv, V Vemmerlövs nya, V Vemmerlövs gamla, Bodarp, Fuglie.
 
Kist-och urngravar: 
Alla kyrkogårdar.
 
Askgravplats:
Skegrie, Fuglie.
 
Minneslund: 
Maglarps gamla, Skegrie, V Tommarp, Hammarlöv, V Vemmerlöv nya, Bodarp, Fuglie.
 
Askgravlund:
Maglarps gamla, Skegrie, V Tommarp, Hammarlöv, Bodarp, Fuglie.

Har du frågor om gravplatser, skötsel eller andra frågor om våra kyrkogårdar är du välkommen att kontakta oss antingen via telefon 0410-227 00 eller via hammarlovs.pastorat@svenskakyrkan.se.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.