Lyssna

/ Ändrad 2 september 2024

Återbruk - Gravstenar

Läs om vårt mål att återbruka gravvårdar som annars hade åkt på stenkross.

De händer att gravrättsinnehavare återlämnar en gravplats eller att vissa gravplatser förändras. Om inte gravplatsen anses ha ett högt historiskt värde kan gravstenarna plockas bort. I vanliga fall levereras de då till stenkross och kommer förvisso till användning på annat sätt. Men genom att återbruka gravstenar som ändå skall tas bort från gravplatser går de faktiskt att återanvända på nya gravplatser. 

Genom att slipa ned stenarna för att ta bort befintliga namn och inristningar skapar det istället en möjlighet för att gravera in nya namn, årtal och andra inristningar. Genom att återbruka gravstenar sänker det även kostnaden för potentiellt nya gravrättsinnehavare som hade behövt beställa en helt ny gravsten. 

Återbruk av gravvårdar på Hammarö

Hos oss i Hammarö församling har vi sparat ett större antal stenar som vi ansett vara värdiga för att återbruka och använda på nya platser. Vårt nya askgravsområde bredvid kvarteret tallen som fått namnet 'kv. Magnolian' på den södra kyrkogården har enbart resta gravstenar som är återbrukade och redo för nya inristningar. Under våren 2024 har arbetet pågått med att resa gravvårdarna som är i både liggande och stående form som sedan kan väljas ut av nya gravrättsinnehavare. 

Läs mer om det nya askgravsområdet på kvarteret Magnolian i puffen nedan. Där hittar du även fler bilder i hur området utformats med de återbrukade gravvårdarna.

Återbrukad gravvård som nu står på kvarteret Magnolian.

Foto: Andreas Ekängen

Kvarteret Magnolian - Nytt askgravområde på södra kyrkogården

Ett nytt gravområde har tagit form som fått kvartersnamnet 'Magnolian'.