Vilka gravskick finns det på respektive begravningsplats?
För mer information om villkor för respektive gravskick se under frågor och svar. Följande gravskick finns på respektive begravningsplats:
Dalarö Begravningsplats
Minneslund
Urngrav/Kistgrav
Muskö Kyrkogård
Minneslund
Urngrav/Kistgrav
Ornö Kyrkogård
Minneslund
Urngrav/kistgrav
Tungelsta Kyrkogård
Minneslund
Askgravplats
Urngrav/kistgrav
Utö Kyrkogård
Minneslund
Urngrav/kistgrav
Västerhaninge Kyrkogård
Minneslund
Askgravplats
Askgravlund (fr. o.m. 2024)
Urngrav/kistgrav
Österhaninge Begravningsplats
Minneslund
Askgravlund
Urngrav/kistgrav
Österhaninge Kyrkogård
Urngrav (Tidigare även kistgravar)
Vilka villkor gäller vid gravsättning i minneslund?
- Detta är en gravsättning utan upplåtelse av gravrätt.
- Askan grävs ned i minneslunden.
- Anhöriga får ej närvara vid gravsättning och får inte veta askans exakta placering i minneslunden.
- Lösa blommor och ljus får placeras i minneslunden på avsedd plats.
- Andra prydnadsföremål (som kransar, prydnadsstenar, gosedjur och krukväxter) får ej placeras i minneslunden.
- Gravsättning sker löpande under perioden maj-oktober.
Vilka villkor gäller vid gravsättning i askgravplats?
Detta är en gravsättning med upplåtelse av begränsad gravrätt i 25 år
- Huvudmannen tillhandahåller och monterar den namnplatta som sätts upp på askgravplatsen
- Endast lösa blommor får placeras på askgravplatsen
- Blommor efter begravningsgudstjänsten/-ceremonin ej får läggas på askgravplatsen
- Plantering av växter är inte tillåtet
- Huvudmannen svarar för den kollektiva planteringen på askgravplatsen
- Gravrättsinnehavaren betalar 2300 kronor för namnplattan samt 3380 kronor för skötseln av askgravplatsen mot faktura, som ska vara betald före gravsättningen. En symbol ur standarderbjudandet till namnplattan ingår i priset. Vill man välja en egen symbol tillkommer en kostnad på 1210 kronor.
- Vid ytterligare gravsättning på askgravplatsen tas en ny avgift ut för en ny namnplatta samt för förlängning av skötseln av askgravplatsen
- Gravrätten får förnyas på de villkor som huvudmannen beslutat.
Vilka villkor gäller vid gravsättning i askgravlund?
Detta är en gravsättning utan upplåtelse av gravrätt.
- Anhöriga får närvara vid gravsättning om så önskas.
- Endast lösa blommor och ljus får placeras i askgravlunden på avsedd plats.
- En namnplatta med den gravsattes namn får sättas upp på ett sätt som huvudmannen anger på en gemensam plats för askgravlunden till en kostnad för dödsboet om 2 500 kr. Symbol från listan ingår i priset. Egen symbol kan beställas för 1210 kr. Betalning sker mot faktura.
- Kyrkogårdsförvaltningen väljer placering för namnplattan om inte önskemål om speciell placering inkommer.
- Den gravsattes namnplatta tas bort efter 75 år.
Vad ingår i begravningsavgiften?
Alla i Sverige betalar till begravningsavgiften. Men vad ingår egentligen? Här skall vi försöka klargöra och reda ut begreppen.
Det här ingår för alla oavsett tillhörighet
- Bisättningslokal (Lokal för visning och förvaring av den avlidne fram till begravning)
- Transport från bisättningslokal till dess att gravsättning skett (inom den egna församlingen)
- Gravsättning, vilket innebär gravöppning, återfyllnad och iordningställande efter gravöppning
- Gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under 25 år, alternativt plats i minneslund
Kremering
- Det här ingår om den avlidne tillhör Svenska kyrkan:
- Begravningsgudtjänst i Svenska kyrkans ordning med präst och musiker, i kyrka eller kapell
- Det samma gäller om man väljer att ha begravning i annan församling än hemförsamling
- Bärare vid önskemål om jordbegravning
Bekostas alltid av dödsboet:
- Kista, urna och transport av kista till bisättningslokal
- Transporter om begravning och gravsättning ska ske i annan församling
- Annan kistdekoration än bårtäcke
- Extra musik, förutom psalmer och orgel/pianomusik
- Minnesstund
- Annonsering
- Arvode (om begravningsbyrå anlitas)
- Gravvård (gravsten, kors)
Vad händer när jag återlämnar en gravrätt?
Att återlämna en gravrätt
Som gravrättsinnehavare kan man när som helst återlämna gravrätten till huvudmannen. Ansvaret för graven övergår då till huvudmannen som ser till att graven "fredas" i minst 25 år efter den senaste gravsättningen. Rätten att gravsätta och smycka platsen upphör.
Om det finns flera gravrättsinnehavare kan en enskild gravrättsinnehavare återlämna sin del av gravrätten. Övriga gravrättsinnehavare har då kvar sin del.
Får jag behålla gravstenen när jag återlämnat gravrätten?
Vid återlämnande av gravrätten kan gravrättsinnehavaren välja att:
- Ansöka om att själv ta hand om eventuell gravsten eller gravanordning.
Ansökan ska göras skriftligen till kyrkogårdsförvaltningen inom sex månader från återlämnande där det framgår vad man har för avsikt att göra med gravstenen eller gravanordningen. - Återlämna eventuell gravsten eller gravanordning till kyrkogårdsförvaltningen som då bestämmer om anordningen ska vara kvar eller tas bort.
Hur länge gäller gravrätten?
Gravrätten gäller i 25 år från den senaste gravsättningen. När gravrätten går ut kan den förlängas med 15 eller 25 år i taget mot en avgift på 750 kronor respektive 1250 kronor. En förutsättning för att få förnya gravrätten är att gravplatsen är vårdad.
När de åren har gått får du en ny förfrågan om du vill förnya i 15 eller 25 ytterligare år. Det går att förlänga i 15 eller 25 års intervaller så länge man vill. Det går inte att förnya 30 eller 50 år och betala dubbla avgifter.
När får jag sätta ljus på min gravrätt?
Ljushållare och belysning får användas vid graven mellan oktober och april månad. Under sommarmånaderna behöver gravarna hållas fria på grund av arbetsmiljöskäl. Gravlyktor, belysning, kransar och andra större dekorationer ska plockas bort senast 15:e mars.
Vid frågor: Kontakta kyrkogårdsförvaltningen 08-555 670 30.
Varför är gräset oklippt på vissa gravar?
En gravrättsinnehavare är den person som har ansvar för skötseln av graven. Det är ofta en anhörig till den avlidne. Kyrkogårdsförvaltningen och de enskilda gravrättsinnehavarna har delat ansvar för att sköta om begravningsplatsen där gravärttsinnehavaren ansvarar för att gravrätten sköts på ett värdigt sätt. Om en gravrätt inte sköts kan kyrkogårdsförvaltningen klassa gravrätten som vanvårdad och återta . En gravrättsinnehavare kan beställa gravskötsel av bokningen hos Svenska Kyrkan i Haninge.
Vem ansvarar för gravskötseln?
För den som väljer att ha en gravplats med gravrätt följer att graven ska skötas ordenligt. Antingen gör man det själv eller så låter man kyrkogårdsförvaltningen utföra skötseln mot betalning enligt upprättad prislista. Skötseln av graven bekostas inte av begravningsavgiften eller av kyrkoavgiften.
Vad är en gravrättsinnehavare och vem kan bli det?
Gravrättsinnehavare är de som är antecknade i gravbok eller gravregister hos huvudmannen; exempelvis Svenska kyrkan. Det är endast gravrättsinnehavare som kan utöva gravrätten.
Det går att bli gravrättsinnehavare på många olika sätt, t.ex. i samband med en ny upplåtelse av en gravplats, gravrättsinnehavaren avlider eller gravrätten överlåts till någon.
När en ny gravrätt upplåts ska dödsbodelägarkretsen efter den avlide tillskrivas möjligheten att bli gravrättsinnehavare. Kyrkogårdsförvaltningen begär ut bouppteckningen från Skatteverket efter tre månader från gravsättningsdatumet och samtliga dödsbodelägare tillskrivs i ärendet. Efter att tidsfristen löpt ut, fyra veckor, så fattar kyrkogårdförvaltningen beslut om att registrera en eller flera gravrättsinnehavare som anmält intresse om att bli gravrättsinnehavare.
Vad har gravrättsinnehavaren för skyldigheter och rättigheter?
Gravrättsinnehavaren till gravplats med gravrätt har både rättigheter och skyldigheter. Gravrättsinnehavaren har rätt att bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen, förse gravplatsen med gravanordning och överlåta gravrätten.
Men gravrättsinnehavaren är också skyldig att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. I detta ingår skötsel av gravplatsen och att se till att gravanordningen inte hotar säkerheten på gravplatsen eller närmaste omgivning. Det är alltså gravrättsinnehavaren som måste vidta och bekosta åtgärder för att säkerställa att gravanordningen inte utgör en säkerhetsrisk. För gravplatser med begränsad gravrätt ansvarar upplåtaren för att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. För detta kan upplåtaren ta ut en avgift.
Vad gör ni på kyrkogårdsförvaltningen under ett verksamhetsår?
Under ett kalenderår skiftar aktivteterna på begravningsplatserna i takt med att hösten övergår till vinter och snön börjar falla. Skötseln av grönytorna övergår till snöskottning och plogning, medan gravsättningarna fortgår i oförändrad takt. Bilden ovan visar kyrkogårdsförvaltningens årshjul (klicka på länken för originalbild i nytt fönster).
Vad kostar en askgravplats?
Väljer man att gravsätta en anhörig i en askgravplats tecknar man ett kollektivt gravskötselavtal tillsammans med alla andra innehavare med gravrätt i askgravplatsen. Kostnaden uppgår till 3380 kronor som täcker skötseln för 25 år framåt. Vid ytterligare gravsättning i gravrätten tas en ny avgift ut för överskjutande år till 25 år samt kostnaden för en ny namnplatta. En namnplatta kostar 2300 kronor och då ingår en symbol ur standarderbjudandet. Vill man välja en egen symbol tillkommer en kostnad på 1210 kronor.
Vad innebär det att en gravrätt anses vanvårdad?
Foto: Ann-Britt Sörensen, doktorand vid SLU, Alnarp
Enligt den svenska begravningslagen (1990:1144) räknas vanvård av en grav som ett vanvårdsärende. Det innebär att om en gravplats inte sköts på ett tillfredsställande sätt eller om gravplatsen används på ett sätt som inte är tillåtet enligt kyrkogårdsförvaltningens föreskrifter, så kan det leda till ett vanvårdsärende. Det är kyrkogårdsförvaltningens uppgift att utreda och åtgärda vanvård av gravar på begravningsplatserna. Om en enskild person har ansvar för en grav, i egenskap som gravrättsinnehavare, och den ansvariga personen inte sköter om gravplatsen på ett tillfredsställande sätt, kan kyrkogårdsförvaltningen uppmana den ansvariga personen att åtgärda vanvården. Om vanvården inte åtgärdas kan kyrkogårdsförvaltningen besluta att gravrätten förverkas. Detta innebär att gravrättsinnehavaren förlorar rätten till gravrätten som återgår till kyrkogårdsförvaltningen. Bilden ovan är tagen av Ann-Britt Sörensen, doktorand vid SLU, Alnarp och publicerades i det 5:e numret av tankesmedjan Movium Fakta 2015.
Hur går det till när man ser ut en ny grav?
Att utse en ny gravrätt innefattar flera steg, här följer är en pedagogisk förklaring av processen:
Gravvisning: Först och främst måste man boka en tid med kyrkogårdsförvaltningen för en gravvisning. Det är en möjlighet att titta på olika gravplatser och välja en som passar dina önskemål och behov. Under gravvisningen kan du få information om olika avdelningar, områden och typer av gravplatser som finns tillgängliga.
Val av gravplats: Efter gravvisningen kommer du att välja den gravplats som du önskar. Det kan vara en vanlig kistgrav, en urngrav eller andra alternativ som erbjuds på kyrkogården. Du kan också bestämma om det ska vara en enskild gravplats eller om flera personer ska begravas i samma grav.
Upplåtelse: När du har valt en gravplats måste du fylla i en upplåtelseblankett för gravrätten. Ansökan innehåller information om den avlidne och den som anmäler sig som intresserad av att bli gravrättsinnehavare efter att dödsboet har tillskrivits om möjligheten att bli gravrättsinnehavare. Det kan vara en enskild person eller flera personer tillsammans. Efter att upplåtelsen är i fylld kan det eventuellt tillkomma en avgift för gravrätten baserat på valt gravskick.
Gravskötselavtal: I vissa fall kan det vara möjligt att teckna ett gravskötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen. Detta avtal innebär att kyrkogårdsförvaltningen tar hand om skötseln av graven, till exempel klippning av gräs och underhåll av planteringar, mot en årlig avgift.
Gravsten och dekorationer: Efter att gravrätten har upplåtits och gravrättsinnehavare tillsatts, kan du välja en gravsten och eventuella dekorationer för graven. Det finns olika stilar och material att välja mellan. Gravstenen kan innehålla namn, födelsedatum, dödsdatum och eventuellt en personlig gravtext eller symbolik.
Gravsättning: När alla formaliteter är klara kan graven användas för gravsättning, gravsten behöver inte finnas på plats vid gravsättning och är inte obligatorisk för gravrätten. Det kan vara en jordbegravning där kistan sänks ner i jorden, eller en urnsättning där urnan placeras i gravplatsen. Under gravsättningen kan det hållas en ceremoni eller en enklare minnesstund för att hedra den avlidne.
Det är viktigt att notera att detaljerna och processen kan variera beroende på gravskick.
Vad ska man tänka på när man vill sätta upp en gravsten/ gravvård på sin gravrätt?
När en gravrättsinnehavare ansöker om att få sätta upp en gravsten på sin gravrätt finns det några viktiga saker att tänka på:
Regler och riktlinjer: Kontrollera de specifika regler och riktlinjer som gäller på den aktuella kyrkogården eller begravningsplatsen. Varje kyrkogård kan ha sina egna bestämmelser när det gäller gravstenar. Det kan finnas begränsningar gällande storlek, material, utformning och eventuella texter eller symboler som är tillåtna.
Tillstånd och ansökan: För att sätta upp en gravsten krävs tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen. Fyll i en ansökningsblankett för att ansöka om tillstånd. Se till att inkludera all nödvändig information, såsom kontaktuppgifter, gravplatsnummer och specifikationer om gravstenen (storlek, material, text etc.). Var noggrann med att följa de angivna instruktionerna och eventuella särskilda krav i ansökningsprocessen.
Val av gravsten: Bestäm vilken typ av gravsten som du önskar för graven. Det finns olika stilar, material och utföranden att välja mellan. Tänk på att gravstenen bör vara hållbar och lämplig för utomhusmiljön på lång sikt. Gravstenen bör också passa in i kyrkogårdens eller begravningsplatsens estetik och eventuella riktlinjer.
Text och dekorationer: Fundera över vilken text och eventuella dekorationer du vill inkludera på gravstenen. Vanligtvis inkluderas namn, födelsedatum, dödsdatum och eventuell personlig gravtext eller symbolik. Se till att texten är korrekt stavad och att eventuella önskemål om dekorationer följer kyrkogårdens riktlinjer.
Tidsramar och kostnader: Fråga kyrkogårdsförvaltningen om tidsramar för behandling av ansökningar och uppsättning av gravstenar. Det kan finnas en viss väntetid innan tillstånd beviljas och gravstenen kan sättas upp. Var också medveten om eventuella kostnader för uppsättning och underhåll av gravstenen. Se till att du har klarhet i de ekonomiska aspekterna innan du går vidare.
Det är viktigt att kommunicera och samarbeta med kyrkogårdsförvaltningen för att säkerställa att alla krav och regler följs. Genom att vara medveten om dessa punkter kan du underlätta processen att ansöka om och sätta upp en gravsten på din gravrätt.
Vad innebär de nya gravplatsbestämmelserna som träder i kraft den 2:a juni 2023
Kyrkogårdsutskottet har den 2 juni 2023 fattat beslut om att införa vissa restriktioner för att säkerställa en säker och värdig miljö för alla gravplatser. Vi vill därför informera er om följande:
Glas- och plastföremål: Från och med nu är det inte tillåtet att placera glas- och plastföremål på gravplatserna mellan 15 mars till 1 oktober. Detta beslut fattades av kyrkogårdsutskottet den 2 juni 2023 med hänsyn till säkerheten för besökare och kyrkogårdspersonal samt miljön. Tidigare gällde dessa datum enbart gravlyktor. Vi ber dig vänligen att ta bort eventuella glas- och plastföremål som finns på din gravplats under denna period. Om du glömmer det kommer föremålen att tas bort och placeras intill kyrkogårdens ekonomibyggnader fram till sista maj. Mer information finns tillgänglig på vår hemsida.
Vedartade växter: Från och med nu är vedartade växter inte tillåtna på gravrätterna. Detta beslut har fattats för att undvika eventuella skador på gravplatsens struktur samt underlätta underhållsarbetet. Vi rekommenderar istället att ni väljer andra typer av växter som är mer lämpade för gravplatsen och som inte innebär samma risker. Exempel på vedartade växter är Cypress, Rhododendron och Tuja.
Har du en vedartad växt planterad innan 2 juni 2023 kan du ansöka om dispens för att få ha den kvar på din gravplats i enlighet med kulturmiljölagen, KML 4 kap 13§.
Grästrimning: Tidigare har vi trimmat och sköt om alla grönytor, inklusive samtliga gravrätter. Detta har hanterats felaktigt då rutinerna säger att vi endast ska sköta allmänna gräsytor samt gravrätter med bokad gravskötsel eller grästrimning. Arbetet får inte bekostas av begravningsavgiften då marken på gravrätten ägs av gravrättsinnehavaren/-havarna som har ansvar att hålla sin gravrätt i värdigt och vårdat skick. Vi rekommenderar därför att ni ser till att gräset på er gravplats hålls i ordning och trimmas regelbundet.
Kyrkogårdsförvaltningen erbjuder trimning av gravplatsen för 200kr/år under skötselperioden april-oktober. För att boka gravskötsel kontakta Haninge bokning på 08-555 670 10.
Gravanordning: För att hålla gravplatsen i harmoni med övriga områden på kyrkogården, vill vi också påminna er om att alla gravanordningar som ni önskar sätta upp på gravplatsen måste ansökas om hos kyrkogårdsförvaltningen. Detta inkluderar monument, gravstenar, gravramar och andra liknande strukturer. Genom att följa denna procedur kan vi säkerställa att gravanordningarna är av hög kvalitet och passar in i den övergripande estetiken på kyrkogården. Gravramar av metall, plats och trä är inte tillåtet. Gravanordningar som monteras utan kyrkogårdsförvaltningens godkännande kan ansökas i efterhand men om anordningen inte uppfyller de krav eller riktlinjer som finns kommer gravrättsinnehavaren åläggas att avlägsna anornigen från gravplatsen. En inventering av otillåtna gravanordningar kommer genomföras under hösten 2023.
Var förvaras bortplockade gravlyktor?
Bortplockade gravlyktor samlas in efter den 22:e mars av kyrkogårdsförvaltningen och förvaras under en begränsad tid innan de kasseras. Nedan följer en beskrivning var ni kan hitta er bortplockade gravlykta för respektive begravningsplats. Vid eventuella frågor hör av er till kyrkogårdsförvaltningen på 08 555 670 30.
Dalarö begravningsplats - Vid närmaste vattenpost.
Muskö kyrkogård - Vid närmaste vattenpost.
Ornö kyrkogård - Vid närmaste vattenpost.
Tungelsta kyrkogård - Vid garaget bredvid entrén.
Utö Kyrkogård - Vid skjulet vid västra entrén.
Västerhaninge kyrkogård - Placeras vid träplanket på norra parkeringen bredvid sopkärlen.
Österhaninge begravningsplats - I hörnet av staketet som omgärdar Österhaninge ekonomigård.
Österhaninge kyrkogård - På utsidan av kyrkogårdsmuren till vänster om den södra entrén.
Jag har fått ett fakturaliknande erbjudande från företaget Skötsel & omvårdnad i Sverige, är dom anlitade av er?
Har du fått ett fakturaliknande erbjudande från företaget Skötsel & omvårdnad i Sverige? Vi vill klargöra att det inte kommer från Svenska kyrkan i Haninge och du behöver inte betala den om du inte vill anlita det företaget.
Följande länk till Hallå konsumet ger dig bra vägledning om hur du kan hantera den här typen av brev: Bluffar och bedrägerier | Konsumentverket (hallakonsument.se)
På följande länk kan du läsa om vår gravskötsel: https://www.svenskakyrkan.se/filer/fb0b0949-5c00-4274-8f56-71eabb3be4b8.pdf
Du är välkommen med frågor eller funderingar om gravskötsel till oss på haninge.bokning@svenskakyrkan.se
Hur är askgravlunden på Västerhaninge kyrkogård tänkt att fungera?
- Askgravlunden är ett gravskick utan gravrätt – ingen gravrättsinnehavare äger marken.
- Anhöriga kommer att kunna närvara vid gravsättning, likt askgravlunden på Österhaninge begravningsplats kommer placeringen inte vara utmärkt eller meddelas till anhöriga.
- Askan gravsätts i sammetspåse (ej urna) på området med marktäckande växt-plantering. Dessa växter håller på att etablera sig och det kommer ta några år innan de täcker hela ytan som det är tänkt.
- Namnplatta kommer monteras på den mur som omger minnesplatsen, namnplattan tas bort efter 75 år. Kyrkogårdsförvaltningen väljer placering av namnplattan.
- Namnplattorna kommer vara mindre än de som finns i askgravlunden på Österhaninge begravningsplats samt på askgravplatserna på Tungelsta kyrkogård och Västerhaninge kyrkogård, därav finns ingen möjlighet till symbol på dessa plattor men man kan ha upp till två namn på en namnplatta. Vi tillåter enbart namn på namnplattan över de som har gravsatts i askgravlunden.
- Gravsättning bredvid varandra ej möjligt men gravsättning sker inom samma område.
- Ljushus kommer ställas dit senare, utredning kring placering pågår.
- Dekorationer och gravlyktor är ej tillåtna, endast gravljus och snittblommor är tillåtna. Askgravlunden städas kontinuerligt och övriga dekorationer tas bort.