En procession kommer ut ur en liten vit träkyrka.
Lyssna

Heevehtimmieh

Högtider

Förr i tiden var högtiderna i Sápmi många och anpassade efter renskötaråret. Med nya tider kommer nya behov. Vissa traditioner stärks medan andra ändrar form eller kanske till och med faller i glömska. Ett exempel här i Härjedalen är midsommar; en stor och viktig samisk högtid som, sedan många år tillbaka, nu firas gemensamt i Ankarede. 

Samiska folkets nationaldag är en stor och viktig dag som firas varje 6 februari till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Tråante / Trondheim den 6 februari 1917. 

Jul och påsk är naturligtvis stora högtider, medan pingst och Jungfru Marie bebådelsedag har fått allt mindre uppmärksamhet genom åren. Här kommer en förteckning över de av tradition viktigaste samiska kyrkliga högtiderna:

Jåvle / Jul – Jesu födelse.

Saemiej Naasjonnebiejjie / Samiska folkets nationaldag 

Jungfru Marie bebådelselsedag – Marja blir gravid med Jesus. Renkalven vänder sig i vajans mage. Maria har alltid haft en viktig roll i samisk kristen tro, det vittnar alla Mariajojkar om. 

Påaske / Påsk – Jesus död och uppståndelse. I Funäsdalsfjällen firas årlig samisk-svensk mässa i Anådalen.

Kristi himmelsfärdsdag – En viktig samisk högtidsdag. Det sägs att till och med körrenens horn tillfälligt slutade växa denna dag.

Pængste / Pingst – Guds ande kommer över lärjungarna. Pingsten brukar räknas som tiden för kyrkans födelse.

Jovnesåhkoeh / Midsommar 

Marjamæssoe / Mariamäss – Firades till minne av Jungfru Marias födelsedag.

Mikkelmæssoe / Mikkelmäss – Firas till minne av ärkeängeln Mikael. Mikael ger sina vingars beskydd mot alla onda krafter.

Voestes advent / Första advent – Viktig högtidsdag då man firade adventsmässa (nattvard) i kyrkan. Adventstiden var traditionellt sett en bra tid för dop, bröllop och begravning.

Luciabiejjie / Luciadagen – Viktig dag för barnen, då man berättade om Lucia och julens budskap.

För att kyrkliga högtider ska behålla sin relevans och sitt symboliska värde är det viktigt att ständigt arbeta med frågan. Tappar vi viktiga traditioner som vi egentligen borde ta reda på? Har vissa traditioner spelat ut sin roll? Vad är viktigt för kyrkan och för det samiska kyrkolivet? Ja, det är frågor som församlingen tillsammans måste arbeta med. Vissa högtider ligger fast i kyrkoåret, andra kan arbetas mer med. Tillsammans lyfter vi det samiska perspektivet i det lokala kyrkliga sammanhanget.