Lyssna

Dags för dop?

I Svenska kyrkan döps både barn, ungdomar och vuxna. Alla nyblivna föräldrar som är medlemmar i Svenska kyrkan får ett erbjudande om att döpa sitt barn.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Livets första fest 

Dopet är ett tillfälle för glädje och fest för att välkomna ditt barn till livet. Då lyfts barnets hela liv fram, både det vi känner till och det vi inte kan veta något om. Guds löfte uttalas i dopet, om att Gud finns för barnet, alla dagar, vad som än händer. 

Alla är välkomna att döpas 

Alla är välkomna att döpas. Vid ett barndop hänger ingenting på vem du är som förälder, eller hur din tro ser ut, utan det är ditt barn som står i centrum. Du kan också döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. 

Det enda krav som ställs är att båda vårdnadshavarna – om det finns två – ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps. 

Enkelt dop eller extra allt – alla dop är storslagna  

En del väljer ett dop med många gäster och en stor fest efteråt. Andra väljer det enkla dopet, eller ett drop-in-dop. Vilket du än väljer är dopet lika storslaget.  

Välj kyrka eller plats 

Ditt barn kan döpas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kan vara i församlingen där ni bor, eller i en annan församling. Kontakta församlingen för att boka dopet och berätta om dina önskemål. 

Träffa prästen för ett dopsamtal

När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål om plats för dopet redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Fundera och planera 

Det finns mycket att berätta om dopet och om det som kretsar kring dopet. Här nedan väljer du vad du vill veta mer om. 

Faddrar och gudföräldrar

Att vara fadder är samma sak som att vara gudmor eller gudfar, det är bara olika ord. För enkelhetens skull använder vi här ordet fadder. 

Som förälder väljer du om ditt barn ska ha en, flera eller ingen fadder. Till fadder kan du välja en person som du har förtroende för, kanske en släkting eller en nära vän.   

Fadderns uppgift är att finnas där under uppväxten, och kanske längre än så. En fadder kan be för barnet och berätta för det om att Gud finns med i livet, vad som än händer. 

Faddern behöver vara – eller bli – döpt  

Den som är fadder ska själv vara döpt, men måste inte vara medlem i Svenska kyrkan. Och om personen är odöpt kan hen också döpas. 

Läs mer om att välja eller vara fadder 

Dopklänning

Dopklänning finns att låna kostnadsfritt.
Om du vill låna en sån så meddela det när du bokar dopet. 

Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopklänning, men du väljer själv om det passar er, eller om barnet ska ha vanliga kläder. Många dopbarn är ju heller inte spädbarn. 

Du kan främja både klimatet och ekonomin genom att låna en dopklänning. Många församlingar lånar ut dopklänningar. 

Den vita dräkten är en symbol 

I den kristna traditionen har de som döpts varit klädda i vit dräkt. Att alla var lika klädda symboliserade att alla som döps är jämlika. Den vita färgen var dessutom en symbol för att den döps blir ren från sina synder i dopet. 

Vid barndop är barnets dopklänning stor – lång och vid. Det är en symbol för att barnet kan växa i sin tro.

Lyssna på musikförslag till dopet

Sånger och psalmer som passar vid dop.

Psalmer till dop

Sånger till dop

Dopkalas

Kalas eller inte – du väljer 

En del familjer väljer att samla familj, släkt och vänner till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Kanske är relationerna inte så enkla, eller så har man inte råd eller lust. Oavsett om du väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop. 

Kalaset kan hållas i församlingsgården/församlingshemmet 

Om du vill ha ett kalas och behöver en lokal att vara i har vi flera församlingshem som går att låna gratis.  Du kan läsa mer om detta i anmälningsformuläret. 

Under rubriken kostnader finns tips för att hålla nere kostnaderna för ett dopkalas. 

Dopsamtal

Under dopsamtalet berättar prästen om hur dopet går till och om innebörden av det. Och ni kan ställa alla era frågor och föra fram era önskemål. 

Ni pratar om musiken som spelas och sjungs och om texter som läses under gudstjänsten. Kanske vill du som förälder eller någon annan i ert sällskap läsa en dikt, be en bön, sjunga eller spela. 

Kostnader

Själva dopet kostar ingenting. Du har tillgång till präst och kyrka, och i kyrkan arbetar även musiker och vaktmästare under ett dop.  

Håll nere övriga kostnader 

Så här kan du hålla nere kostnaderna runt omkring dopet: 

  • Låna dopklänning av församlingen eller av vänner. 
  • Låna församlingshemmet gratis, om du vill ha ett efterföljande dopkalas. 
  • Du behöver inte bjuda på mat. Ett enkelt fika räcker – det är ju att träffas och vara glada tillsammans som är det viktiga. Kanske kan du få hjälp av någon som står dig nära att baka bullar, kakor eller en tårta. 

Dopgudstjänsten

Dopet är alltid en del i en gudstjänst, oavsett om det sker som en del av en högmässa i en fullsatt kyrka klockan 11 på söndagen, eller vid ett annat tillfälle, med inbjudna personer på en plats som du är med och väljer. Att det är en gudstjänst innebär att den följer en särskild ordning, med bland annat bibelläsning. 

Men ordningen kan kombineras med personliga önskemål. Under dopsamtalet kan du till exempel föreslå psalmer, annan musik och dikter eller andra texter för prästen, som du önskar ha med.

Övergripande – så går en dopgudstjänst till 

Gudstjänstordningen 

Dop för trötta föräldrar

Under småbarnsåren kan det kännas övermäktigt att ställa till med kalas eller att över huvud taget planera för ett dop. Eller så är det bara inte din grej att planera. Då kan det vara bra att veta att det enda som behövs för ett barndop är 

  • ett barn 
  • en eller två vårdnadshavare 
  • en präst. 

Dopet kan ske i kyrkan eller hemma, i största enkelhet. Drick en kopp kaffe och låt dopljuset, som barnet fick vid dopet, lysa upp stunden. 

Läs också om alternativet drop-in-dop, under rubriken nedan. 

Drop-in-dop

Ett drop-in-dop behöver du inte planera för eller boka i förväg. 
Vi kommer erbjuda Drop-in dop i domkyrkan 3 juni (vi kommer inom kort meddela tiden)
Drop-in-dop klicka på länken för att läsa mer.

 

 

 

Dopgåva och dopbrev

Även om det inte är viktigt för själva dopet, kan släkt och vänner vilja ge en dopgåva till barnet som döps, som ett minne för livet.  

Tips på dopgåva 

Skriv ett dopbrev till barnet 

En fin gåva till barnet, från föräldrar eller andra, är också att skriva ett dopbrev till barnet. Tänk dig det lilla barnet 15 år fram i tiden. Vad skulle du vilja säga till barnet då? Skriv ett dopbrev som barnet får öppna vid sin konfirmation eller på sin 15-årsdag. 

Mer om dopbrev 

Dop i olika åldrar

Äldre barn, tonåringar och vuxna kan också döpas 

Dopbarnet behöver inte vara bebis. Ibland räcker inte tiden till när barnen är små. Då är det bra att veta att ett dop är lika fint om barnet har hunnit bli äldre. Alla kan döpas, oavsett ålder. Och syskon kan döpas i samma gudstjänst. 

Men inte bara barn kan döpas. Även tonåringar döps, ofta vid konfirmanddop. Och vuxna är välkomna att döpas. 

Dop och bröllop

Ser du dopet som ett tillfälle då ni firar att ni har bildat familj? Om ni föräldrar inte redan är gifta kan ni prata med prästen om att gifta er vid samma tillfälle.  

Om du är tveksam till barndop

En del föräldrar är tveksamma att döpa ett litet barn, eftersom det lilla barnet själv inte kan ta ställning till om det tror på Gud. 

Men barnet förbinder sig inte till något i dopet. Det som händer är att prästen uttalar löftet från Gud, om att finnas för barnet, alla dagar hela livet. Det lilla barnet förstår förstås inte vad som händer och sägs, men året då barnet fyller 14 kommer hen att få en inbjudan från Svenska kyrkan om att bli konfirmerad. 

Under tiden som konfirmand får barnet lära sig mer om Gud och om livet. Och vid konfirmationsgudstjänsten kan barnet välja att bekräfta sitt dop – tacka ja till löftet från Gud. 

Låt oss hålla kontakten 

Om du ändå är fast besluten om att barnet själv ska välja om hen vill döpas längre fram, kan du anmäla ditt barn som medlem i kyrkan. Då kan församlingen skicka information om och bjuda in till barnverksamhet, samt påminna om dopet när det närmar sig konfirmation. 

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Församlingsexpedition Härnösands pastorat

Församlingsexpedition Härnösands pastorat

Mer om Församlingsexpedition Härnösands pastorat

Måndag – fredag kl 10.00 – 12.00 och 13.00-15.00
Dag före röd dag endast telefontid på förmiddagen.