Beredningsgruppen har tillsatts för att säkerställa att det ska finnas många kandidater vid nomineringsvalet i februari. Men alla med rösträtt i biskopsvalet har möjlighet att nominera den man vill se som biskop.
– Vi hoppas att många ska nominera kandidater, att många vill engagera sig i valet, säger Mikael Sjölund, vice ordförande i stiftsstyrelsen och del av beredningsgruppen.
Utifrån sökprofilen inleder nu beredningsgruppen sitt arbete med att tillfråga lämpliga kandidater. Urvalet kommer att offentliggöras först under nomineringsvalet. Beredningsgruppen vill inte riskera att påverka de röstberättigades överväganden om vem eller vilka de vill nominera.
– Vi vill också ge alla som nomineras samma förutsättningar. De kandidater som beredningsgruppen föreslår ska inte ha någon fördel framför övriga förslag, framhåller Mikael Sjölund.
Beredningsgruppen vill samtidigt vara transparent, och väljer därför att publicera den sökprofil som arbetats fram.
- Sökprofilen visar hur vi tänkt i beredningsgruppen, men den är ju inte styrande för någon annan än oss i våra tankar och vårt uppdrag att ta fram möjliga biskopskandidater, säger Mikael Sjölund.
Nomineringsvalet hålls den 27 februari i Sundsvall. Alla röstberättigade bjuds in för att föreslå, det vill säga nominera, kandidater och rösta om dem. Alla nominerade som vid omröstningen får fem procent av rösterna, eller om möjligt minst fem personer, går efter behörighetskontroll vidare till biskopsvalet som hålls den 22 april.
Totalt har omkring 400 personer rösträtt i nomineringsval och biskopsval. De med rösträtt är:
- präster och diakoner i stiftets alla församlingar
- 187 elektorer utsedda av stiftets 25 kyrkofullmäktige
- anställda som präst eller diakon på stiftskansliet
- stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.
Biskop Eva Nordung-Byström går i pension efter att hon lägger ner staven vid en gudstjänst den 14 september i Härnösands domkyrka.