Skogsstyrelsens beslut har tidigare överklagats till mark- och miljödomstolen som inte hörsammade argumenten. Nu har ärendet skickats vidare till mark- och miljööverdomstolen med avsikt att den lägre instansen beslut ska prövas.
I centrum för frågan står dels den tretåige hackspetten som observerats i området, dels om hyggesfria skogsbruksmetoder kan påverka tillståndsgivningen.
En kort sammanfattning av orsaken till överklagan är:
- att mark- och miljödomstolen inte har prövat om den planerade avverkningen faktiskt påverkar de värden som Skogsstyrelsen påstår
- att en inventering visat att områdets livsmiljövärde för tretåig hackspett är lägre än vad Skogsstyrelsen påstått
- att blädning, den hyggesfria metod för avverkning som planeras, inte minskar mängden död ved och att födotillgången för tretåig hackspett därmed inte påverkas
- ett stort behov av vägledning kring möjligheten att använda alternativa avverkningsmetoder i områden med tretåig hackspett.
I överklagan framhålls domen som principiellt viktig: kan ett förbud motiveras utan att naturvärden faktiskt skadas av åtgärden.
- Som beslutet nu är fattat innebär det förbud mot allt slags skogsbruk på den här marken, oavsett vad skogsbruket leder till, förklarar Hans Åsling.
Uppdatering: Den 30 oktober gick Mark- och miljööverdomstolen igenom ärendet och kom då fram till att det inte fanns skäl att ge prövningstillstånd. Det tidigare beslutet, om förbud mot all skogsavverkning på Föllinge Prästbord 1:1, ligger därför fast.
Kajsa Åslin
2024-09-27
Blädning kan beskrivas som en metod att bruka skog genom kontinuerlig gallring av ett områdes största träd. Metoden innebär en skog som aldrig kalhuggs utan är bevuxen med träd av många storlekar.
Tretåig hackspett häckar i barr- och blandskog och fjällbjörkskog med stort inslag av döda och döende träd. Fågeln är klassad som "nära hotad" på den niogradiga skalan av rödlistning.
Överklagan till Mark- och miljööverdomstolen kan läsas här
Vill du veta mer om det planerade skogsbruket på fastigheten Föllinge Prästbord 1:1, och varför förbudet överklagas, kontakta gärna stiftsjägmästare Max Enander
telefon 0611-254 30, e-post max.enander@svenskakyrkan.se