2 februari 2024, fortsättning
Bildandet av nya större pastorat för samverkan mellan församlingar, har präglat din tid som biskop. Sedan du tillträdde har antalet lokala ekonomiska enheter i stiftet, det vill säga pastorat eller församlingar som inte ingår i ett pastorat, minskat från 51 till dagens 25. Nästa år när församlingarna i Medelpad indelas i Medelpads södra och Medelpads norra pastorat, kan vi räkna till 15 ekonomiska enheter i stiftet.
När var det du insåg att pastoratsbildning skulle bli ett av ditt viktigaste statement som biskop?
Detta var redan tydligt när jag blev biskop eftersom det varit tydligt för mig redan som kyrkoherde och prost. Om ekvationen med att vara goda arbetsgivare, förvaltare och möjliggörare för församlingarnas uppdrag ska kunna gå ihop med både en ökad och strängare lagstiftning för dessa områden och med kraftigt minskade resurser, så måste vi hjälpas åt. Att bilda pastorat är solidarisk samverkan mellan flera församlingar kring förvaltning, administration och arbetsgivarskap för att kunna frigöra resurser så att församlingens grundläggande uppgift kan prioriteras.
Till 2040 beräknar vi att vi generellt har att förfoga över cirka en tredjedel av de resurser som vi har nu. Vi kan inte vänta med samverkande insatser till dess församlingar går i konkurs, vi måste agera nu inte minst med hänsyn till att det är medlemmarnas pengar vi förvaltar.
Innan du blev biskop satt du i styrelsen för Kyrkans Akademikerförbund här i stiftet. Förbundet kom under en lång period att vända sig mycket kraftigt emot strukturarbetet (bildandet av nya pastorat) som stiftsstyrelsen bedrev och som du stod i spetsen för.
Tror du att du också sett på ett annat sätt på den här saken om du varit kvar i ditt tidigare sammanhang?
Nej, det hade jag inte gjort. Det gjorde jag inte heller när jag var kyrkoherde, innan jag blev biskop. Jag menar att varje ansvarig kyrkoherde som vill följa den lagstiftning vi har kring arbetsgivarskap, förvaltning av ekonomi, fastigheter, det kyrkliga kulturarvet, arkiv och begravningsverksamhet inser att vi behöver hjälpas åt med dessa resurs- och kompetenskrävande ansvarsområden. Vi har med andra ord inget val. Som kyrka måste vi med vår värdegrund vara goda förvaltare och arbetsgivare och för att klara det behöver vi samverka mellan flera församlingar.