Av nomineringen framgår att församlingen inom ramen för barnkyrkan sedan 15 år arbetat med att utveckla gudstjänsten så den firas på barnens premisser, utifrån barnens nyfikenhet och lust. Bland annat har barnen ansvar för de flesta av liturgins moment. Men arbetet är inte begränsat till gudstjänsterna. Barnkyrkan finns också på skolor i området och består av en omfattande körverksamhet och en kyrkclown.
Kyrkclownen får barnen möjlighet att lära känna redan under förskoletiden. Sedan följer clownen med under körverksamheten som samlar omkring 200 barn och genomförs på grundskolornas fritidsverksamhet. Kyrkclownen har också en viktig roll under barnkyrkans gudstjänster, då det händer att clownen tillsammans med barnen står för predikan.
Församlingen kallar arbetssättet för Hoppets teologi och beskriver det själva på sin hemsida: ”Mer än man kanske anar går skratt och humor hand i hand med andlighet och tro. Gud är helig, men i det finns mycket av både skratt och gråt.”
För detta systematiska och långsiktiga arbetet nominerar alltså stiftsstyrelsen barnkyrkan i Själevad till liturgipriset 2025. Priset på 50 000 kronor delas ut vartannat år. Det har instiftats av kyrkomötet för att synliggöra det kreativa liturgiska arbete som pågår och uppmuntra utvecklingen av gudstjänstlivet i Svenska kyrkan. För två år sedan fick Frostvikens församling i Jämtland priset med motivering att församlingen är ”förebild för en kyrka för framtiden där församlingsråd och engagerade ideella tar ansvar för gudstjänstlivet på platsen”.
Det är stiftsstyrelserna som har att nominera pristagare och det är kyrkostyrelsen som därefter beslutar vem eller vilka av de nominerade som får priset.
Kajsa Åslin
2025-04-07
Läs mer om priset och tidigare pristagare här
Bildtext: Barnkyrkan i Själevad nomineras till Svenska kyrkans liturgipris. Här representerad av prästen Zandra Zinner och clownen Signe, alias Annie Löfqvist. Foto: Erik Forsberg