Lyssna

Kyrkomötet om kyrkans engagemang i samhället

Under årets kyrkomöte antogs ett uttalande som anger riktningen för Svenska kyrkans roll i samhället. Uttalandet berättar om kyrkans engagemang i civilsamhälle och samhällsdebatt, med fokus på bland annat trygghet, demokrati och hopp.

Kyrkomötet 2024 hade temat Kyrkan i det offentliga rummet. Förutom 73 motioner, med anknytning till temat, och sex skrivelser som behandlades i plenum, innehöll mötet också en rad föredrag om demokrati, mänskliga rättigheter och samverkan med andra organisationer.

Avslutningsvis antogs ett längre uttalande som grundar sig på ett dokument som tagits fram av Lutherska världsförbundet och som undertecknats av samtliga 151 medlemskyrkor. Uttalandet består av sex punkter med riktning för kyrkans engagemang i samhället.

  • Svenska kyrkans engagemang i det offentliga rummet utgör en väsentlig del av kyrkans sändning till världen (mission) för skapelsens helande. Kyrkans närvaro i det offentliga rummet syftar till att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.
  • Svenska kyrkan har ett ansvar att verka för ett öppet, inkluderande och rättvist offentligt rum för alla och bidra till det demokratiska samhällets upprätthållande och utveckling.
  • Svenska kyrkan konstaterar att trossamfund och civilsamhällesorganisationer spelar en nyckelroll för ett öppet och rättvist samhälle.
  • Svenska kyrkans rum ska präglas av rättvisa, inkludering, upprättelse och öppenhet. Detta innefattar både utrymme för öppna och respektfulla samtal, men också fysiska rum som ger trygghet och skydd.
  • Svenska kyrkan bidrar till det offentliga rummet genom att sätta fokus på alla människors lika värde och värdighet, rättvisa och delaktighet. Delaktighet förutsätter möjlighet till utbildning och folkbildning. De demokratiska fri- och rättigheterna är centrala utgångspunkter i strävan efter fred och rättvisa.
  • Svenska kyrkans deltagande i det offentliga rummet ska präglas av mod och klarsynthet, tålamod och uthållighet, samt solidaritet och egenmakt. Det ska bland annat innefatta analys av samhällsutmaningar utifrån ett delaktighetsperspektiv, främjande av tillitsfulla relationer, utmanande av orättvisor, upptäckande av hoppets tecken, förbättrade livsvillkor för och tillsammans med människor i utsatthet.

 

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutar om frågor som är gemensamma för hela Svenska kyrkan och består av 251 ledamöter utsedda i kyrkovalet. Härnösands stift representeras av elva ledamöter. Även biskoparna har en plats i kyrkomötet, men saknar rösträtt.

2024-11-20
Kajsa Åslin

Här finns de tematiska föredragen samlade
Här finns alla kyrkomötets beslut 2024 samlade 

Bildtext:
Härnösandsstiftare på höstens kyrkomöte: Från vänster ledamöterna Fredrik Ericsson, Karin Stierna, Kenneth Norberg (ersättare), Marie Buhr, Mikael Sjölund, Knapp Anna Eriksson, Paul Höglund, Ann-Sofie Karlsson Ågren, Lena Sjölund samt biskop Teresia Derlén.