Lyssna

Livsresor

Livsresor är en satsning inom Härnösands stift som ger deltagarna möjlighet att fördjupa sin tro i en yttre och inre resa, även i förberedelser och genom uppföljning i hemförsamling.

Alla Livsresor går till olika resmål och har ett fokus kring ideellt engagemang samt delaktighet med ett innehåll som ger deltagarna fördjupade perspektiv på den grundläggande uppgiften som kyrka: gudstjänst, undervisning, diakoni
och mission (GUDM).
En Livsresa innebär möten med olika gemenskaper, studiebesök i varierade miljöer och kortare pilgrimsvandringar för att nämna några inslag. De har under många år riktat sig till ideella medarbetare i församlingar, från 2025 breddar stiftet satsningen till att
omfatta även församlingsanställda som har till uppgift att leda det ideella arbetet i församlingen.

Under 2025 arrangeras följande resor:
• Iona, Skottland – för målgruppen unga vuxna mellan 18 och 30 år.
• I Paulus fotspår, Grekland – för målgruppen vuxna 30-65+ år.
• I Luthers fotspår, Tyskland – för målgruppen församlingsanställda med ansvar för ideella i församlingarna.

29 maj - 8 juni, Livsresor, Iona Skottland

Att vistas på Iona handlar om att leva i gemenskap, inte retreat eller en konferens med måltider som görs av osynliga händer som vi blir serverade. Att vara på Iona Community innebär att leva i en gemenskap, där vi som gäster blir en del i det som händer där.

03 - 08 sep, Livsresor I Luthers fotspår, Tyskland

Du som är anställd i församling och är kontaktperson för ideella – välkommen med på en Livsresa för just dig i din yrkesroll. I början på september går en Livsresa i Luthers fotspår där vi styr mot Tyskland.

24 april - 1 maj, Livsresor I Paulus fotspår Grekland

På denna resa får vi följa en av kristendomens mest inflytelserika personer och enligt många kristendomens första teolog – Aposteln Paulus. Han började sin bana som ivrig förföljare av kristna, men blev sen via en uppenbarelse en av de största kristna missionärer och församlingsgrundare.

Artiklar från tidigare livsresor runt om i världen

Unga ledare besöker beduiner

I fjol fick ett gäng unga ledare chansen att möta soluppgången i öknen i Jordanien på Kristi himmelfärdsdag. ”Det är fortfarande kolsvart när vi stiger upp. Jag tittar upp i himlen och häpnar. Den är fullkomligt fylld av stjärnor. De är så många och så klara. Himlen känns så nära att man kan ta på den. Vintergatan stäcker sig som ett diffust ljust band över hela himlen. Man förstår att Abraham, som var en gammal man, skrattade högt och hade svårt att tro det när Gud lovade att hans ättlingar skulle bli lika många som stjärnorna på himlen.”

Jonas och Karin arbetar med pilgrimer i Jordanien

I kyrkan med utsikt över Jordandalen, Jeriko och Jerusalem arbetar Jonas och Karin Bodin som utsända av Svenska kyrkan för att ta emot pilgrimer, jobba med ekumenik, religionsdialog och lokala samarbeten. – Vi har en värld, vi har en plats, vi måste lära oss att leva tillsammans, säger Jonas Bodin.

Unga ledare gör ökenvandring till bibliska platser

Hettan dallrar i luften när vi med långsamma steg går i Johannes döparen och Jesu fotspår. Det har gått över 2 000 år sedan de levde och verkade här i Jordanien, men än finns spåren kvar. Jonas Bodin och hans fru Karin tar oss med på en pilgrimsvandring genom gamla och nya testamentet i ökenlandskap och snåriga buskar.

Samer Azar arbetar för att kristna och muslimer ska föra dialog

I den Lutherskt-evangeliska kyrkan i Amman arbetar prästen Samer Azar med religionsdialog. I Jordanien är två till tre procent av invånarna kristna resten är till stora delar muslimer. "Vi är alla sammanflätade. Vi som kristna kan inte leva i fred om resten av värden står i brand", säger Samer Azar, präst i The Lutheran Good Shepherd Church.

På vandring mot nya insikter

Nio unga konfirmandledare ska i veckan göra en pilgrimsvandring på insidan och en historisk resa i Sankt Olofs fotspår med vandringar på några utvalda sträckor längs Sankt Olofsleden. Det är avslutningen på konfirmandledarutbildning de deltagit i.

Livsresa gav ny syn på miljön

Åtta ungdomar från Härnösands stift har varit på en livsresa med fokus på klimat och miljö. De åkte till den nordligaste delen av Norge. Närmare bestämt Berlevåg som ligger vid foten av ishavet. Förvåningen var stor när de kom dit och upptäckte att naturen inte var så orörd som de trodde.