Nyheter om skog och mark
Här hittar du senaste nytt om Svenska kyrkans skogsbruk i Härnösands stift.
Andra perspektiv på skogsutredningen
På uppdrag av egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan ENSO har Sveriges Landsbruksuniversitet SLU gjort två analyser kopplade till utredningen om Svenska kyrkans skogsbruk. Analyserna har ett längre tidsperspektiv än vad utredningen har.
Härnösands och Luleå stift FSC-certifierade
PRESSMEDDELANDE | Efter ett års arbete är nu Skog och mark i Härnösands och Luleå stift certifierad enligt FSC-standard. Det är en del i försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket och innebär ett tydligare ramverk kring samverkan med samebyarna.
Synpunkter på skogsutredningen efterfrågas
Kyrkostyrelsens utredning om Svenska kyrkans skogsbruk har presenterat en lång rad förslag om hur klimatpåverkan, biologisk mångfald och rennäring kan få ökad betydelse för arbetet inom skogsbruket. Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.
Anna är certifieringsansvarig
Luleå och Härnösands stift har en gemensam certifieringsansvarig, Anna Marntell som anställts sommaren 2024 med anledning av planerad anslutning till en andra miljöcertifiering.
Beslut i Mark- och miljödomstolen överklagas
Härnösands stifts egendomsnämnd begär att Skogsstyrelsens förbud för skogsbruk på ett skifte i Föllinge ska upphävas och vänder sig nu till Mark- och miljööverdomstolen för att få frågan principiellt belyst. - Vi behöver få klarhet i om det är möjligt att överhuvudtaget bedriva någon form av skogsbruk på den här typen av mark, säger Hans Åsling, ordförande i egendomsnämnden. (Uppdatering: begäran avslogs 30 oktober och förbudet ligger därmed fast.)
Fåglar och lövträd gynnas vid naturvårdsavverkning
Egendomsförvaltningen i Härnösands stift har i sitt arbete med att främja den biologiska mångfalden gjort en naturvårdande avverkning i Ljustorp. –Tanken är att gynna fågel- och växtlivet och öka antalet lövträd i området samtidigt som en del av volymen tas till vara, säger Jan-Olof Eriksson, skogvaktare på Egendomsförvaltningen i Härnösands stift.
Skog, vind och vatten bidrar till verksamhet i församlingarna
Skog, vind och vatten bidrar till Svenska kyrkans verksamhet i Härnösands stift. Nu har årets utdelning till församlingarna beslutats. – Det har varit ett speciellt år med fallande börsvärden och inflation tillsammans med en intensiv skogsdebatt, konstaterar Hans Åsling, ordförande i egendomsnämnden i Härnösands stift.
SLU startar forskningsprojekt i kyrkans skogar
Härnösands stift ställer mark till förfogande till ett nytt forskningsprojekt som ska jämföra olika sätt att sköta skog hyggesfritt och se skillnader mot traditionella kalhyggen. Projektet är ett samarbete mellan SLU, Skogsstyrelsen, Sveaskog och Härnösands stift.
Egendomsförvaltningen söker EU-stöd för att skapa äldre lövskog
Härnösands stifts egendomsförvaltning söker EU-stöd för att öka andelen äldre lövskog i Hällesjö. – Vi gör det för att gynna hackspettar och insekter i allmänhet, men framför allt den tretåiga hackspetten i synnerhet, säger Thomas Karnestrand, biträdande stiftsjägmästare.
Skogvaktare på studiedag om skogsbruk och rennäring
Hur kan skogsbruk anpassas för att minska störningen för rennäringen? Kanske finns svaret på den frågan i tallhedskogen i Rånddalen i Hede. Sedan 2015 bedrivs där ett försök med olika huggningsformer för att undersöka hur det påverkar tillväxten av marklavar.
På väg mot en samisk kyrka – kraftsamling på dialogkonferens
Språk, andlighet och mark var heta ämnen under helgens dialogkonferensen Ságastallamat 2 i Luleå. Under två dagar samlades representanter för Svenska kyrkan och det samiska folket för att kraftsamla inför det fortsatta försoningsarbetet. Konferensen fick en stark avslutning i Luleå domkyrka när ärkebiskop Antjé Jackelén en andra gång föll på knä och framförde Svenska kyrkans ursäkt för oförrätter i det förgångna.
Marby gamla kyrka får nytt spåntak
Marby gamla kyrka får nytt spåntak i sommar. Taket på den 500 år gamla kyrkan har varit i behov av att bytas ut under några år, men det har inte varit enkelt att hitta rätt virke för det nya taket.
Ett mer variationsrikt skogsbruk
Egendomsförvaltningen i Härnösands stift är med i projektet "Ett mer variationsrikt skogsbruk" som syftar till att öka intresse, kunskap och engagemang för ett mer variationsrikt skogsbruk. Det handlar om ökade inslag av lövträd/lövskogar, mer hyggesfria metoder och skapa mer natur- och kulturvärden i brukad skog.
Händelserikt skogsår
Vid egendomsförvaltningen har 2020 varit ett händelserikt år med en stabil efterfrågan på virke, sjunkande inkomster från vind- och vattenkraft samt en finansiell marknad som präglats av kraftiga svängningar på börsen. Samtidigt har skogsbruket debatterats flitigt. Läs Årsrapport för prästlönetillgångarna 2020, om skogsåret i Härnösands stift.
Skogen är en gåva vi vill förvalta med omsorg
DEBATT | Som förvaltare av Svenska kyrkans skogar känner vi ansvar för det bidrag skogen kan ge till klimatomställningen och för att även våra barnbarn och deras barnbarn ska kunna ta del av skogens tidlösa värden, som en stabil källa till försörjning och för mer existentiella behov. Naturligtvis är vi medvetna om att människan inte är ensam om att behöva skogen som livsmiljö, skriver Sven-Erik Boden, ordförande i egendomsnämndernas samarbetsorgan ENSO.
Klimatmöte om jord och skog – Vi gillar när det blir verkstad
En vecka efter att biskoparnas bok om klimatkrisen getts ut på nytt, samlade Egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan (ENSO) förtroendevalda och tjänstemän till klimatmöte. – Vi kan vara ett lok som drar den samhällsförändring som måste ske, menade Ulf Carlsson, ordförande i ENSO, när mötet inleddes.
På skogsdag fick sjundeklassare koll på skogsbranschen
Bland granar och tallar i skogen utanför Säbrå hörs glada skratt och många frågor av Härnösands sjundeklassare som är på studiebesök i kyrkans skog. Är den där tallen verkligen 20 meter? Får man sitta i skogsmaskinen? Vad heter den där grejen man planterar med? Varför har Svenska kyrkan skog?
Egendomsförvaltningen får EU-stöd för att gallra bort barrträd
Härnösands stifts egendomsförvaltning har fått eu-stöd för att ge plats åt lövskog på ett område som är 12 hektar stort i närheten av Tuna kyrka i Medelpad. Detta för att främja djur och växter som bara trivs i lövskog.
Årets utdelning från skogsbruket klar
PRESSMEDDELANDE | Skog, vind och vatten bidrar till Svenska kyrkans verksamhet i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. I år rör det sig om 42 miljoner kronor, som stiftsfullmäktige beslutat att dela ut till församlingarna.
Hästar i skogen ger mervärde
För att öka naturvärdena i skogen har nu Härnösands stift börjat avverka skog med hjälp av hästar. – Det är ett område där speciella växter trivs och det är svårt att komma fram med stora maskiner. En stor fördel är att hästarna inte ger några direkta markskador, så det är ett skonsamt sätt att avverka på, säger Fredrik Sätter, stiftsskogvaktare i mellersta Jämtland.