Lyssna

Skog och mark

Den skog och mark som Svenska kyrkan förvaltar är utspridd men alltid nära. En del är kustnära, en stor del är samhällsnära och en del är fjällnära. Skogen, jorden och fonderna går under namnet prästlönetillgångarna. I Härnösands stift är det egendomsnämnden som ansvarar för förvaltningen.

Egendomsförvaltningen

Kyrkans skog, jord och fonder går under namnet prästlönetillgångarna. Dessa förvaltas av egendomsförvaltningen. Här finns kontaktuppgifter till jägmästare och skogsvaktare i Härnösands stift.

Synpunkter på skogsutredningen efterfrågas

Kyrkostyrelsens utredning om Svenska kyrkans skogsbruk har presenterat en lång rad förslag om hur klimatpåverkan, biologisk mångfald och rennäring kan få ökad betydelse för arbetet inom skogsbruket. Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.

Andra perspektiv på skogsutredningen

På uppdrag av egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan ENSO har Sveriges Landsbruksuniversitet SLU gjort två analyser kopplade till utredningen om Svenska kyrkans skogsbruk. Analyserna har ett längre tidsperspektiv än vad utredningen har.

Nyheter om skog och mark

Här hittar du senaste nytt om Svenska kyrkans skogsbruk i Härnösands stift.

Kyrkan och skogen – om virke, värderingar och vägval

Svenska kyrkan förvaltar knappt två procent av Sveriges skogar. Ett arv med anor från medeltiden och en källa för inkomst till kyrkans förkunnelse. Nu har egendomsförvaltningarna, som ansvarar för skogsbruket, låtit göra en film som visar olika perspektiv på skogsbruket, på bredden av åsikter och de många – ibland motstridiga – förväntningar som ställs på Svenska kyrkans skogsförvaltning.

Prästlönetillgångar

Den mark som Svenska kyrkan förvaltar går under den gemensamma benämningen prästlönetillgångar. De har sitt ursprung för 1 000 år sedan när de första församlingarna växte fram.

Skogvaktardistrikt i stiftet

I Härnösands stift finns fyra skogvaktardistrikt.

Egendomsnämnden

Härnösands stifts egendomsnämnd förvaltar prästlönetillgångarna i stiftet. Tillgångarna finns dels i skog och annan fast egendom, dels i form av fonder, där pengar placeras när egendomar säljs.

Ställ dina frågor om skogsbruket

Svenskt skogsbruk är i fokus för granskning. Avverkningsmetoder diskuteras kopplat till biologisk mångfald och andra naturvärden. Främst är det trakthyggesbruket som granskas. Metoden används allmänt i svenskt skogsbruk och så även i de skogar om Härnösands stift förvaltar. Har du frågor eller synpunkter som rör vårt skogsbruk – hör av dig till oss.

Skog och mark i Härnösands stift

Härnösands stift omfattar landskapen Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Med sina 93 811 ha mark är Härnösands stift det största stiftet vad beträffar innehav av mark.
Produktionen på marken är:
• Konventionellt skogsbruk på 69 780 ha med försäljning av skogsråvaror som timmer, massaved och rotposter till regionens virkesförädlande industrier.
• Utarrendering av jaktmark på 93 811 ha, det vill säga all mark är utarrenderad.
• Uthyrning av bostäder och utarrendering av sommarstugetomter.
• Utarrendering av åker- och betesmark.
• Utarrendering av mark för vindkraft.
Dessutom förvaltar Egendomsnämnden prästlönefonden med ett marknadsvärde på cirka 57,5 miljoner kronor.