I psalmen vi hör här jämförs Anden med vinden. Vinden syns inte, men vi kan höra hur vinden dånar eller susar, vi kan se på träden och gräset eller havets mäktiga vågor var vinden går fram och vi kan känna när vinden blåser.
På samma sätt är det med Guds Ande. Vi kan inte se den, men vi kan höra Andens röst inom oss, dånande starkt eller susande svagt. Vi kan se var Anden går fram ibland – där liv och kärlek växer och delas. Och vi kan känna Andens närvaro – när vi känner oss trygga; när vi känner att vi inte är ensamma; när vi känner ett engagemang för något eller en stark upprördhet över orättvisor.
Vi kan också känna Andens ledning i våra liv. När vi känner tydligt vad vi ska göra i en situation, när vi blir uppmärksammade på något vi behöver se eller när vi står vid ett vägskäl och får hjälp att välja väg.
Mot slutet av sitt liv berättade Jesus för sina lärjungar att han skulle dö och uppstå till nytt liv. De förstod inte vad han pratade om och kände sig oroliga inför att han skulle lämna dem. Men han försäkrade att de inte behövde vara oroliga. Gud skulle inte lämna dem ensamma, utan Gud skulle sända sin Ande till dem. Anden skulle vara deras hjälpare och göra Guds närvaro i deras liv synlig.
Strax innan Jesus for till himlen – det som vi firade på Kristi himmelsfärds dag förra veckan – underströk han än en gång att Anden skulle komma med kraft. Då hängde det han sade också ihop med ett uppdrag att vittna om allt som Jesus är och har gjort, så att budskapet når alla människor.
Det blev som Jesus hade sagt. På pingstdagen, när många människor var samlade i Jerusalem, kom Guds Ande väldigt synligt och tydligt till lärjungarna, så att de kunde berätta om Guds gärningar och om Jesus och vägen till evigt liv.
I pingstens tid i kyrkoåret firar vi det. Vi firar också att Gud sänder sin Ande till oss här och nu, gång på gång. Anden som synliggör Guds närvaro i våra liv; som vägleder och ger oss kraft.
”Anden ser vi inte, men i Andens vind blir vår rädsla borta, strömmar glädjen in. Från en värld som ingen enda av oss ser kommer Anden till oss och sin hjälp oss ger.”
I filmen medverkar: Jonatan Sandberg, organist, Olov Sjögren, församlingsassistent, Putte Kihl, församlingsassistent, Maria Robertson, kantor, Ann-Sofie Baarman, kantor, Eva Rosell, kantor och Örjan Schwieler, musiker.
Musikarret är gjort i ett samarbete mellan Jonatan Sandberg, Maria Robertson och Örjan Schwieler.
Kyrkoåret
Kyrkans år har fler årstider än det kalenderår vi är vana att relatera till. Första halvan av kyrkoåret består av advent, jultiden, trettondedagstiden, fastan, påsktiden och pingst. Andra halvan av kyrkoåret kallas för Trefaldighetstiden och i den ingår ett antal årstider och högtider som definierar vilken kyrkoårstid vi är inne i. Kyrkoåret hjälper oss att leva i alla delar av kristen tro och inte fastna i en. Det kan berika vårt sätt att se på livet och ge oss trygga ramar och rutiner som återkommer varje år. Psalmerna i Den svenska psalmboken kan hjälpa oss att få syn på och fördjupa de olika årstiderna under kyrkoåret.