Lyssna

Synpunkter på skogsutredningen efterfrågas

Kyrkostyrelsens utredning om Svenska kyrkans skogsbruk har presenterat en lång rad förslag om hur klimatpåverkan, biologisk mångfald och rennäring kan få ökad betydelse för arbetet inom skogsbruket. Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.

Utredningen om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk började sitt arbete våren 2023. Utredningen, som initierats av kyrkomötet och tillsatts av kyrkostyrelsen, är avsedd att leda till en översyn av Svenska kyrkans regelverk för de så kallade prästlönetillgångarna, som skogsbruket är en del av. I uppdraget ingick att se över balansen mellan ekologisk, ekonomisk, social samt andlig och existentiell hållbarhet.

Utredningens slutbetänkande föreslår bland annat

  • att 20 procent av skogsarealen undantas skogsbruk
  • att 33 procent av arealen ställs om till mer naturnära, småskaligt skogsbruk med bland annat hyggesfria metoder
  • att resterande areal brukas med anpassat trakthyggesbruk som innebär ökad generell hänsyn till biologisk mångfald, med minskad hyggesstorlek och högre ålder på skogen innan avverkning
  • att de nordliga stiftens skogsbruk mer anpassas till rennäringens behov och att de platser som är heliga för samer helt undantas skogsbruk
  • att gemensamma nationella mål ska styra inriktningen på skogsbruket och att kyrkostyrelsens tillsyn av förvaltningen utvecklas
  • att församlingens synpunkter inhämtas innan åtgärder genomförs inom dess geografiska område
  • att Svenska kyrkans regelverk - kyrkoordningens kapitel 46 - från 1 januari 2026 anpassas till utredningens förslag.

Den föreslagna omställningen bedöms innebära att inkomsterna från skogsbruket under en övergångsperiod minskar med en fjärdedel jämfört med i dag, vilket innebär med drygt 100 miljoner kronor per år. Kostnader för omställningen ska bäras solidariskt inom Svenska kyrkan genom att en hållbarhetsavgift införs och de församlingar som direkt berörs ska kompenseras.

Utredningens förslag presenterades tidigare i höst i slutbetänkande Kyrkan och skogen – ansvar, handling och hopp. Nu har betänkandet skickats ut på remiss till stift och pastorat. Förutom dessa remissinstanser kan också församlingar och andra aktörer skicka in synpunkter på de många förslagen som presenterats.

Remisstiden pågår fram till 25 februari 2025. Därefter läggs ärendet på kyrkostyrelsens bord för beslut, vad gäller föreslagna ändringar i kyrkoordningen, vid höstens kyrkomöte.

2024-11-18
Kajsa Åslin

Fördjupning

Sammanfattning av betänkandet Kyrkan och Skogen (9 sidor) 

Hela betänkandet Kyrkan och skoge (drygt 400 sidor)

Utredaren Göran Enander berättar om arbetet (film ca 9 minuter)

Instruktioner för att lämna synpunkter på betänkandet