Lyssna

Mellansels folkhögskola sjunger in tacksägelsedagen

Under hösten bryts den vanliga lunken i trefaldighetstiden av med en festhögtid där vi får chans till lovsång och tacksamhet. Vi får tacka för livet och allt som det ger oss. Vi får också tacka för att Gud går med, oavsett vad livet ger oss, inte bara i glada starka stunder. Elever från Mellansels folkhögskola framför psalm 292.

En lovsång behöver inte vara stark och ljudlig med många hurra. Den kan också vara en stilla bön inom oss, en enkel men välment suck av tacksamhet. Oavsett styrka handlar den om att vi öppnar vårt inre och riktar vårt tack till Gud.

Vi kan också lovsjunga genom att visa vår tacksamhet till Gud på andra sätt – genom att värna skapelsen, bry oss om vår miljö, bry oss om våra medmänniskor och göra gott för världen där vi lever.

Psalmen vi hör här handlar om tacksamheten över att få tjäna Gud, att få betyda något i Guds rike och göra skillnad. Den handlar också om tacksamheten över att Gud ger oss det vi behöver för att klara det:

”Tack för den styrka, det liv du här gav oss, gör något nytt, något brinnande av oss, led oss att bygga en värld av rättfärdighet – handling och bön må bli ett.”

I tacksägelsedagens gudstjänst har vi traditionellt burit fram delar av den skörd vi varit tacksamma för – rotfrukter, äpplen, lingon och vackra blommor. Det har fått symbolisera tacksamheten över att Gud ger oss vårt dagliga bröd, det vill säga det som vi behöver för att leva – både för kropp och själ. I dagens samhälle, där många inte odlar själva, kan de symboler vi bär fram för att visa vår tacksamhet även vara andra saker än markens skörd. Vad skulle det kunna vara i ditt liv?

Äldre kyrkoårstidspsalmer

Njurunda församling sjunger in påsktiden

Våfflor, vårsol, takdropp och påskliljor – det är sådant som kommer för min syn när jag sjunger påskpsalmen 154, ”Dina händer är fulla av blommor”. Jag ser min tonårstids kyrka framför mig, samarbetskyrkan där EFS-föreningen var levande och ljuset strömmade in över altaret från två håll i det ganska avskalade kyrkorummet. Och i mitt hjärta känner jag hopp och liv!

Tuna-Attmars församling sjunger in fastan

Under fastan avstår många från något för att leva mer avskalat och för att få mer tid och kraft till att vårda relationen med Gud. Det kan handla om att avstå från något att äta eller dricka, som tex kött, godis eller alkohol. Det kan också handla om att avstå från sociala medier eller något annat som tar mycket energi och tid av oss i livet. Tunakören sjunger psalm 137 inför fastan.

Timrå församling sjunger in adventstiden

Med första advent börjar kyrkoåret om. Ett nytt kyrkoår gryr. Ute är det mörkt och kallt, men i fönstren tänder vi stjärnor och ljus för att påminna oss om den ankomst vi ägnar adventstiden åt att förbereda oss för – Guds son som kommer till oss i julberättelsen om ett litet barn som föddes i ett stall för länge sedan. Timrå församlings kyrkokör MusiKentherna sjunger in adventstiden med psalm 421.

Allhelgonahelgens psalm sjungs av Strömsunds pastorat

I början av november infaller de helgdagar som vi med ett samlingsnamn kallar Allhelgonahelgen. Det är en helg då vi minns dem som dött, kanske särskilt dem som betytt mycket för oss. Strömsunds pastorat sjunger in Allhelgonahelgen med psalm 172.

Mellansels folkhögskola sjunger in tacksägelsedagen

Under hösten bryts den vanliga lunken i trefaldighetstiden av med en festhögtid där vi får chans till lovsång och tacksamhet. Vi får tacka för livet och allt som det ger oss. Vi får också tacka för att Gud går med, oavsett vad livet ger oss, inte bara i glada starka stunder. Elever från Mellansels folkhögskola framför psalm 292.

Nordingrå församling sjunger i trefaldighetstid

När höstterminen i skolorna börjar får många av oss en känsla av nystart och att ta nya tag, även om vi inte studerar eller jobbar i skolans värld. Så kan vi också se det i kyrkoåret. Medarbetare i Nordingrå församling framför psalm 96.

Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingar sjunger in trefaldighetstiden

Nu går vi in trefaldighetstiden och Jan From och Agneta Granlöf från Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingar sjunger och spelar psalm 712 från den svenska psalmboken. Trefaldighetstiden inleds med Heliga Trefaldighets dag, där temat är just den treenige guden, att Gud är tre och ändå en.

Sollefteå pastorat sjunger in pingsten

Pingsten är Andens högtid. Livgiverskan, vägledaren, elden, gudsnärvaron. Det finns många sätt att beskriva Guds Ande i våra liv. Pingstidens psalm "Vinden ser vi inte" är inspelad i Ådals-Lidens kyrka med medarbetare från Sollefteå pastorat.

Alnö församling sjunger in påsktiden

Nu lever vi i påsktiden, uppståndelseglädjens tid! Sällan har väl orden om att lämna den tid som gått och möta ljuset, livet och kärleken känts mer välbehövliga. Påsktidens psalm är inspelad i Alnö församling där Alnö digitala kyrkokör sjunger sv. psalm 155 "Herren lever våga tro det"