Lyssna

Pedagogiska skolprogram för årskurs F-9

Vi erbjuder stort utbud av temapass och lektioner om bibelberättelser, kristna traditioner och högtider, världsreligionerna, symboler i kyrkorummet, matte i kyrkan, livet, döden, etik med mera. Boka ett eller flera pass för dina elever!

Pedagogiska skolprogram för åk. F-9

Svenska kyrkan Hässleholms församling erbjuder skolor olika lektions- och temapass. Alla pass är icke-konfessionella och i enlighet med läroplanen.
Vi kan även anpassa våra erbjudanden utifrån era behov och önskemål. Ni som skola är välkomna med egna förslag på undervisning som vi kan vara behjälpliga med. Det kan handla om kristendom, kärlek, gyllene regeln, psykisk hälsa, vänskap, med mera.

Skolprogrammen är kostnadsfria för alla skolor.

Du kan även läsa eller skriva ut vår folder om skolprogrammen.

För mer information om skolprogrammen kontakta församlingspedagog
Charlotte Neurén. 

Om du önskar fortlöpande information gällande våra 
skolprogram är du välkommen att mejla dina kontaktuppgifter till
charlotte.neuren@svenskakyrkan.se

Program årskurs F-3

Räkna med kyrkan - matematik i kyrkan 

Upplev kyrkorummet med dess former och mönster! Vi hittar geometriska figurer, mönster och siffror. Vi mäter kyrkan, ritar och diskuterar. 

Plats: Hässleholms kyrka, Stoby kyrka, Västerkyrkan, Hästveda kyrka och Ljungdalakyrkan
Tid: 45-90 minuter

Kyrkdetektiver - symboler och kyrkobyggnad 

Leta efter den viktigaste skatten kyrkan har! Vi lär oss om kyrkorummet och dess olika symboler genom att vara detektiver. Vi löser ledtrådarna och hittar till slut skatten. 

Plats: Hässleholms kyrka
Tid: 60 minuter

Kyrkråttorna - symboler och kyrkobyggnad 

Lös ordgåtor, rebusar och lista ut var kyrkråttorna gömmer sig! Vi hittar viktiga platser i kyrkan och får veta vad olika saker i ett kyrkorum betyder. 

Plats: Hässleholms kyrka och Hästveda kyrka. I advent flyttar råttorna även in i Stoby kyrka
Tid: Cirka 60 minuter

Abrahams barn - de tre abrahamitiska religionerna (åk. 3)

Kristna, judar och muslimer, alla är de barn till Abraham. De har mycket gemensamt men även flera skillnader. Genom drama, symboler och konkreta föremål berättar vi på ett lekfullt sätt om likheter och olikheter.

Plats: Skolan
Tid: 60 minuter

Program årskurs F-4

Julupplevelse – julberättelsen på ett annorlunda sätt

Upplev julevangeliet på ett pedagogiskt och roligt sätt! Kyrksalen byggs om till 
Betlehems stall där Josef och Maria, vise män, djur och herdar gestaltar julens berättelse. Efter teaterföreställningen samlas vi i grupper för att prata om vad vi nyss upplevt.

Plats: Västerkyrkan 2/12, 3/12 och 4/12, Hästveda kyrka 5/12
Tid: Cirka 50 minuter med starttiderna 08.30, 09.30, 10.30 och 12.15

Program årskurs 4-5

Bibeläventyret 

För elever i 4:e klass ger vi möjlighet att uppleva Bibeln i sin helhet, helt enligt läroplanen. Det är ett äventyr som börjar i 4:e klass och avslutas i 5:e. Det innefattar nya och gamla testamentet. I träffarna får eleverna lära sig de mest 
kända och bärande berättelserna. Vi tar hjälp av olika pedagogiska hjälpmedel, bilder, rörelser, drama, trolleritrick, musik, med mera.

Läs mer om Bibeläventyret på www.bibelaventyret.se

Plats: Skolan
Tid: 240 minuter uppdelat på två eller tre tillfällen per årskurs

Kyrkogårdsvandring 

Upptäck kyrkogården i allhelgonatid! Halva tiden är vi i kapellet där det finns en tom kista och en urna. En präst leder samtal om död och sorg. Den andra halvan av tiden går vi en runda på kyrkogården och får se olika platser och gravar på en 
krykogård.  

Plats: Östra kyrkogården (vid Linnéskolan) och i begravningskapellet. Om ni önskar någon annan kyrkogård, vänligen kontakta oss
Tid: Cirka 60 minuter. Erbjuds vecka 43, måndag till fredag klockan 08.30, 09.40, 10.50 och 12.15 eller annan överenskommen tid. Det finns även möjlighet i vecka 45

Program årskurs 4-6

Räkna med kyrkan - matematik i kyrkan 

Upplev kyrkorummet med dess former och mönster! Vi hittar geometriska figurer, mönster, siffror och romerska siffror. Vi mäter kyrkan, ritar, diskuterar och räknar ut hur mycket vatten kyrkan rymmer. 

Plats: Hässleholms kyrka, Stoby kyrka, Västerkyrkan, Hästveda kyrka och Ljungdalakyrkan
Tid: 45-90 minuter

Påsk på fyra bord

Påskvandring i klassrummet! Vi tar med material och förklarar påsken på ett pedagogiskt och roligt sätt. Påskveckan gestaltas genom teater och berättande. 

Plats: Skolan
Tid: Cirka 40-60 minuter (vecka 12 och 13)

Kyrkdetektiver - symboler och kyrkobyggnad 

Leta efter den viktigaste skatten kyrkan har! Vi lär oss om kyrkorummet och dess olika symboler genom att vara detektiver. Vi löser ledtrådarna och hittar till slut skatten. 

Plats: Hässleholms kyrka
Tid: 60 minuter

Tradition och liv - kyrkoåret och traditioner

Vi berättar om kyrkoåret, våra kristna högtider och traditioner. Vi tittar på kyrkans betydelse för människor, visar prästkläder och berättar om symboliken med kläder och färger. 

Plats: Skolan, Hässleholms kyrka, Stoby kyrka, Hästveda kyrka, 
Västerkyrkan och Ljungdalakyrkan
Tid: 45-90 minuter 

Program årskurs 4-9

Tikva - stretch och avslappning - för elever eller arbetslag

Genom enkla kroppsövningar bygger vi upp kroppens styrka och smidighet. Under passet talas ord som bygger upp och uppmuntrar ens självkänsla och medvetenheten om sitt människovärde. Deltagarna är med efter egen förmåga vilket gör att alla kan delta oavsett tidigare förutsättningar. Målet är att alla som deltar ska förstå att de är del av något större. Innanför, inte utanför. Tikva 
bygger på den kristna värdegrunden: ”Att behandla alla lika och med respekt”.

Plats: Gymnastiksal eller annan lokal med gott om utrymme
Tid: 30-45 minuter

Att leva ett gott och meningsfullt liv

Människor vill leva goda och meningsfulla liv. Olika religioner, till exempel kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism har tankar om vad detta innebär. Det har även människor som inte tror. Att utgå från sig själv och sin egen situation är en bra början. Under ett eller två lektionspass samtalar vi om livet ur olika perspektiv och tar avstamp med frågan - Hur ska det vara i mitt liv för att jag skall trivas och må så bra som möjligt? 

Plats: Skolan
Tid: 40 minuter

Program årskurs 7-9

Spelar roll – Spelar vi någon roll? Om offer, förövare och åskådarroller  

Offer, förövare men också åskådare till saker som händer runt omkring. Hur många gånger tittar vi inte bara på? Vad är det som gör att vi blirpassiva och inte ingriper? Med utgångspunkt i andra världskriget och Hitlers inflytande och makt tar vi oss vidare till vår nutid och vårt eget liv. Genom samtal och Youtubeklipp med sociala experiment medvetandegör vi vår egen roll och ansvar.  

Plats: Skolan
Tid: 45-60 minuter 

Gud har 99 namn - världsreligionerna 

Världsreligionerna är idag en del av vårt samhälle. Vad skiljer dem åt och vad har de gemensamt? Vi lär ut på ett lekfullt sätt genom bilder, ljud, symboler och andra konkreta saker från religionerna.

Plats: Skolan
Tid: 45-60 minuter

Gyllene regeln

Jesus, Buddha och Muhammed representerar olika religioner men alla tre förespråkar den Gyllene regeln: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er det ska ni också göra för dem” (Matt 7:12). Detta är ett pass om etik - i skolan, på träningen, hemma och på sociala medier. 

Plats: Skolan
Tid: 45-60 minuter 

Anmäl intresse för att boka pedagogiska skolprogram genom att fylla i formuläret nedan. Först efter vår bekräftelse via e-post eller telefon är bokningen giltig.

När det oväntade händer...

Kyrkan finns också för att hjälpa till vid oväntade händelser i klassen eller på skolan. Det kan gälla mobbing, olycksfall eller dödsfall. Vi vågar vara på plats när det har hänt något. Vi finns för att stötta både lärare och elever i svåra situationer.

Det finns en kontaktperson från kyrkan knuten till varje skola. Listan med kontaktpersonerna finns i vår folder.

Hör av dig till Hässleholms församlingsexpedition, kyrkoherde eller skolpräst och fråga efter din skolas kontaktperson. 

Hässleholms församlingsexpedition, 0451-77 62 00
Kyrkoherde Urban Hagberg, 0451-77 62 00
Skolpräst Therese Knutsson, 0451-77 62 11

Therese Knutsson

Therese Knutsson

Präst, Hässleholms församling

Charlotte Neurén

Charlotte Neurén

Församlingspedagog, Hässleholms församling

Erika Heil-Utbult

Erika Heil-Utbult

Ansvarig för barn- och familjeverksamheten, Församlingspedadog, Hässleholms församling