En gravrätt kan även delas mellan flera personer om så önskas, de har då ett delat ansvar med gemensamma rättigheter och skyldigheter.
Gravrätt
Gravrätt innebär att en gravplats upplåts i 25 år räknat från datumet för gravsättning och den täcks av den obligatoriska begravningsavgiften. Skulle gravsättning ske i samma grav inom 25 år förlängs gravrätten automatiskt med 25 år från det nya gravsättningsdatumet.
När de 25 åren sedan senaste gravsättning passerat erbjuds gravrättsinnehavaren förlängning av gravrätten mot en avgift.
Om gravrätten inte förnyas återgår gravplatsen till huvudmannen som efter en tid kan upplåta graven för ny gravsättning.
Gravrättsinnehavare
Till en gravplats med gravrätt ska dödsboet utse en eller flera gravrättsinnehavare. Som gravrättsinnehavare har man möjlighet att samt har ansvar för:
-
Bestämma hur graven ska utformas, till exempel välja gravsten utifrån kvarterets upplåtelsevillkor
-
Ansvara för att eventuell gravanordning är säkrad och inte utgör någon fara för andra.
-
Bestämma om eventuell plantering.
-
Bestämma vilka som i framtiden ska gravsättas i graven.
-
Se till att graven hålls i ett ornat och värdigt skick.
-
Anmäla nya gravrättsinnehavare.
-
Bestämma om gravrätten ska förnyas när gravrättstiden har gått ut efter 25 år eller i annat fall informera om önskad återlämning av gravplatsen.
Har man ingen möjlighet att sköta gravplatsen själv går det att beställa gravskötsel till självkostnadspris genom kyrkogårdsförvaltningen.
Läs mer om gravskötsel här.
Gravplatser med gravrätt
Det finns olika typer av gravplatser där man skiljer på gravplatser med gravrätt, begränsad gravrätt och de som är utan gravrätt.
Med gravrätt: kist- samt urngravplatser
En gravplats med gravrätt innebär att det utses en eller flera gravrättsinnehavare. Den/de har ansvar och bestämmanderätt över gravplatsen. De måste dock förhålla sig till de regler, så kallade upplåtelsevillkor, som finns för den aktuella gravplatsen.
Med begränsad gravrätt: askgravplats, kistlund
En gravplats med begränsad gravrätt innebär att att en eller flera gravrättsinnehavare utses som får besluta om vem som får gravsättas i graven. Kyrkogårdsförvaltningen beslutar om platsens utseendet och anhöriga får smycka med snittblommor och ljus vid speciellt utvalda platser.
Kyrkogårdsförvaltningen utför all skötsel mot en fastställd avgift.
Utan gravrätt: askgravlund, minneslund
Vid en gravplats utan gravrätt står kyrkogårdsförvaltningen som ansvarig och det utses ingen gravrättsinnehavare.
Kyrkogårdsförvaltningen sköter om gravplatsen och anhöriga får smycka med lösa blommor och ljus vid speciellt utvalda platser.
Att överlåta en gravrätt
Till en grav med gravrätt ska det alltid finnas en levande gravrättsinnehavare. Om en gravrättsinnehavare avlider ska gravrätten därför överföras till en annan person. Det kan till exempel vara till en arvinge eller till någon som är nära släkt med någon som är gravsatt i graven. Dödsboet eller närstående ska inom sex månader anmäla detta till kyrkogårdsförvaltningen. Man kan också välja att återlämna gravplatsen.
Här kan du skriva ut en blankett gällande anmälan av ny gravrättsinnehavare (pdf)
Här kan du skriva ut en blankett gällande anmälan för tillägg av gravrättsinnehavare (pdf)
Att återlämna en gravrätt
Som gravrättsinnehavare kan man när som helst återlämna gravrätten till huvudmannen. Ansvaret för graven övergår då till huvudmannen som ser till att ingen ny gravsättning sker i graven under minst 25 år efter den senaste gravsättningen. Anhörigas rätt att gravsätta och smycka platsen upphör.
Om det finns flera gravrättsinnehavare kan en enskild gravrättsinnehavare återlämna sin del av gravrätten. Övriga gravrättsinnehavare har då kvar sin del.
Här kan du skriva ut en blankett gällande anmälan för återlämnande av gravrätten (pdf).
Gravsten/gravanordning vid återlämnande av gravrätt
Vid återlämnande av gravrätten kan gravrättsinnehavaren välja att:
-
Ansöka om att själv ta hand om eventuell gravsten eller gravanordning.
Ansökan ska göras skriftligen till kyrkogårdsförvaltningen inom sex månader från återlämnande där det framgår vad man har för avsikt att göra med gravstenen eller gravanordningen. -
Återlämna eventuell gravsten eller gravanordning till kyrkogårdsförvaltningen som då bestämmer om anordningen ska vara kvar eller tas bort.