Lyssna

Kan man gå vårens konstrunda på Krematoriet?

Konstrundor hör den skånska våren till, och även om vi har lite tid innan påsken når oss så finns det året runt verk värda att se på Helsingborgs begravningsplatser för den konstintresserade.

– Historiskt har man gärna, precis som i andra parker och offentliga miljöer, placerat konstverken i blickpunkter eller på platser där många människor rör sig, till exempel vid minneslundar som ofta är välbesökta. Den konstnärliga utsmyckningen utgör en viktig del av kulturmiljön på våra begravningsplatser, berättar landskapsarkitekt Helena Flodin.

Eftersom detta nummer av Amos har temat ”Hopp” passar det bra att tipsa om glasskulpturen ”Hoppets strålar” som sedan 1966 prytt atriumgården på Helsingborgs krematorium. 
Konstnären Edvin Öhrström (1906–1994), som står bakom verket, är kanske annars mest känd för sin 37,5 meter högra glaspelare med det något mer otympliga namnet ”Kristall vertikal accent i glas och stål” på Sergels Torg i Stockholm. Pelaren uppfördes 1967, alltså året efter det att ”Hoppets strålar” stod klar. 

Öhrströms skulptur är bara ett av flera konstverk som smyckar Helsingborgs krematorium och dess omgivningar.

Fler verk på krematoriet – och på andra platser

Precis runt hörnet från innergården, i krematoriets södra yttervägg, hittar du verket ”Avskedet” i sandsten av Ragnhild Schlyter (1887–1977) som även ligger bakom den karaktäristiska ”Ängeln med det brinnande hjärtat” som ses på krematoriets tak.  

Vid den södra minneslunden står marmorskulpturen ”Komposition”. Den skapades 1976 av Folke Truedsson (1913–1989). 

Även på andra begravningsplatser finns konstverk utplacerade. I minneslunden på Raus kyrkogård finns verket ”Livstoner”, en vatteninstallation som skapades under åren 2003 och 2004 av konstnären Olle Blad. 

– Livet kommer av vattnet och därav namnet på konstverket. Efter ett regn ser man hur allt tar fart igen. Jag vill att skulpturen både ska vara rogivande och ge stimulans. Dessutom är den lite trolsk. På kvällen ser det ut som om den lyfter, kanske för sista resan, sa Olle Blad till Helsingborgs Dagblad i samband med att verket skulle invigas. 

Även gravstenar kan vara, eller innehålla, konstverk 

Men det är inte bara Kyrkogårdsförvaltningen som står för den konstnärliga utsmyckningen. Många gravrättsinnehavare, nu och genom historien, har bidragit genom att pryda sina gravplatser med konstverk av olika slag. Det kan handla om utformningar av eller ingraveringar i gravstenarna, eller om annat som placeras på gravplatsen. På Nya kyrkogården finns till exempel en relief av Carl Larsson placerad på konstnären Hugo Birgers grav, även om reliefen som hänger där idag är en kopia och originalet förvaras på annan plats. På samma begravningsplats hittar du även W. Wingårdhs grav, en sarkofag med en vacker skulptur i form av en vilande kvinna i huvudändan. 

Så, när våren kommer och konstsuget blir för stort är det bara ett ge sig ut och börja leta. Kanske hittar du några egna favoriter?