Under sitt besök i Etiopien kommer de åtta ungdomarna från Sverige att få möta och interagera med barn och ungdomar i Hope for Childrens olika verksamheter. Framför allt från det lärlingsprogram som Hope for Children in Ethiopia (HCE) bedriver för ungdomar
som räddats från slaveri, sexindustri och utsatthet, och som nu får en ny chans till ett liv och en framtid.
Ungdomarna som reser är på olika sätt engagerade i en församling i Svenska kyrkan Helsingborg, som ung ledare, timanställd eller på annat sätt. Och förväntningen är att de genom resan bland annat ska få bli ambassadörer i sin församling för det internationella
arbetet och den världsvida kyrkan. Ungdomarna har träffats regelbundet under hösten, och i
slutet av januari tillbringade de en lägerhelg tillsammans för att både lära känna varandra och planera sin resa.
Stella Fröberg, Nora Bergström, Felix Drake och Miriam Diab är fyra av dem som ska åka.'
– Det ska bli kul att få se en helt ny kultur, men jag är både nyfiken och lite nervös för hur jag själv ska uppleva allting där, säger Stella.
– Ja, men också spännande att få en ny gemenskap med ungdomar därifrån, fyller Nora i.
Både Stella och Nora har konfirmerats och sedan valt att gå vidare som ledare för andra ungdomar.
Felix har kommit i kontakt med kyrkan på annan väg, genom helgjobb och körverksamhet, och blev nyfiken på det internationella arbetet och den här resan.
– Jag är intresserad av mänskliga rättigheter, och tycker det ska bli intressant att få se hur mycket som kan skilja sig åt mellan olika kulturer, det är så mycket som vi tar för givet, berättar Felix.
– Vi har det så tryggt, säger Miriam, som engagerat sig i en internationell grupp i sin församling efter konfirmationen.
– Man vet ju att människor har det svårt, men jag tror det blir annorlunda när man verkligen ser det på riktigt, fortsätter hon.
Under resan kommer ungdomarna besöka olika verksamheter som Hope for Children in Ethiopia bedriver. I Addis Abeba finns bland annat en förskola för barn som lever i fattigdom och nöd i stadens slumområden. Här får cirka 70 barn i åldern fem till sju år
gå i skolan. Barn som annars löpt stor risk att hamna i barnarbete, slaveri och annan utsatthet. På förskolan får de, förutom utbildning, skoluniform och två mål mat om dagen.
Men resan kommer framför allt ha fokus på den lärlingsutbildning som Hope for Children bedriver i Addis Abeba. Här får ett 30-tal ungdomar förutom skyddat boende, livskunskap, trygg gemenskap och möjlighet till ett års lärlingsutbildning inom olika branscher. Efter utbildningen, som är inom sömnad, vävning, frisörverksamhet och läderarbete, finns stora möjligheter till jobb eller eget företagande. Ungdomarna som kommer till Hope for Children har ofta väldigt tuffa livsberättelser med sig från både slaveri, sexindustri och människohandel. Berättelser som kan vara ganska omskakande och tuffa att ta del av.
Johanna Alm, diakon i Gustav Adolfs församling, är en av de ledare som följer med på resan.
– Det sättet som vi kan förbereda våra ungdomar på är att ge dem en tydlig bild av vad de kan komma att uppleva, vad man kan förvänta sig när vi kommer till Etiopien och möter de här barnen och ungdomarna, säger Johanna.
– Jag tror också att en del i förberedelsen är att lära sig reflektera över sitt eget liv, sina känslor, sina upplevelser och sina drömmar. Det är lättare att hantera intryck och andra människors berättelser om man har lärt känna sig själv och sina egna drömmar, känslor
och upplevelser, fortsätter hon. Med på resan till Etiopien är också pedagogerna Robin Lundstedt från Raus församling och Marie Nyberg från Maria församling samt utvecklingskoordinator Kent Kvist från kyrkokansliet i Helsingborg.
Under förträffarna med ungdomarna förbereder de sig genom att bland annat lära känna varandra.
– En trygg grupp gör det lättare att tillsammans reflektera, men behövs också för att bli konstruktiv i sitt handlande, säger Johanna.
Planeringen tillsammans med ungdomar och ledare pågår för fullt fram till påsklovet. När de kommer hem igen kommer de bland annat att arbeta vidare i både sin församling och på annat håll med att berätta om sina upplevelser, projekten de besökt och den världsvida kyrkan.
- Vår roll som ledare, fortsätter Johanna, är förutom att vara en trygg pool och förbereda ungdomarna, också att ge förutsättningar för att kunna inspirera vidare i församlingen, och se till att det finns platser där de kan möta församlingen.