Frågor och svar om gravrätt, gravrättsinnehavare och gravsättning
Kan man reservera en gravplats?
Det är ingenting vi kan erbjuda just nu. Det vi brukar råda är att är att berätta för sina anhöriga var man vill gravsättas, på vilken begravningsplats och om man har önskemål om ett visst kvarter eller område.
Vilka gravskick finns på begravningsplatserna inom Helsingborgs Pastorat?
Det finns kistgravar, urngravar, askgravplatser, askgravlundar, en kistlund samt minneslundar.
Läs mer om helsingborgs olika gravskick här.
Man kan också välja att sprida askan från en avliden i havet eller naturen. För det krävs tillstånd från Länsstyrelsen.
Läs mer på Länsstyrelsen i Skånes hemsida om att sprida aska .
Hur gör man när man vill utse en gravplats?
När man ska välja gravplats finns det ett par frågor att ta ställning till och våra begravningsplatser erbjuder olika möjligheter. Vid val av gravplats bör man först tänka igenom om gravplatsen ska vara personlig eller anonym, om den ska ge plats för flera kistor och/eller urnor och om det finns särskilda önskemål om smyckning samt gravvårdens utformning, till exempel gravsten.
Inför val av gravplats är anhöriga välkomna att kyrkogårdsförvaltningens expedition för att boka en tid för visning av tillgängliga alternativ och för att få mer information.
Kostar en gravplats något?
Det kostar ingenting att upplåta en grav och att bli gravrättsinnehavare men det kan tillkomma kostnader om man till exempel väljer askgravplats, askgravlund, plats på kistlund eller om man på en kist/urnplats önskar till exempel en gravsten eller om en befintlig behöver åtgärdas.
Hur gör man om man vill lägga till en gravrättsinnehavare?
Ytterligare gravrättsinnehavaren kan när som helst läggas till i samråd med befintlig(a).
Hur lång tid gäller gravrätten?
Vid upplåtelse av en ny gravplats gäller gravrätten i 25 år, eller 25 år från den senaste gravsättningen. När gravrätten går ut kan den förlängas mot en avgift.
Var är anhöriga gravsatta?
På hemsidan svenskagravar.se kan man söka efter gravsatta på deras namn. Man kan också kontakta kyrkogårdsförvaltningens expedition för att få hjälp med att hitta gravar och gravsatta.
SvenskaGravar.se
Hur gör man om man vill återlämna en gravplats eller en del av gravrätten?
Som gravrättsinnehavare kan man när som helst återlämna gravrätten eller sin del av den om man är flera. Kontakta kyrkogårdsförvaltningens expedition så tas en blankett fram för ändamålet.
Vad händer med eventuell gravanordning/gravsten vid återlämnande av gravplats?
När en gravrätt återlämnas tar kyrkogårdsförvaltningen hand om eventuell gravanordning/gravsten om inte gravrättsinnehavaren själv väljer att ta hand om den.
Hur bokar man gravsättning?
Begravningsbyrån kan boka in gravsättning hos kyrkogårdsförvaltningen cirka en månad efter en eventuell begravningsceremoni. Det går också bra att själv ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningens expedition för att boka en gravsättningstid.
Får man förvara urnan hemma i väntan på gravsättning?
Nej, i väntan på gravsättning förvaras urnan på Krematoriet i Helsingborg. Gravsättning ska ske inom ett år efter kremationen enligt begravningslagen.
För att boka tid för uthämtning av urna, kontakta expeditionen på Krematoriet.
Telefontid vardagar 08.00-09.00
Telefonnummer: 042 - 18 91 80
E-post: krematoriethbg@svenskakyrkan.se
Hur vet man när anhörig är gravsatt i minneslunden?
Minneslunden är ett anonymt gravskick där man som anhörig inte får lov att närvara vid gravsättning. Anmälare till begravning/gravsättning får ett Minneskort hemskickat när gravsättning har ägt rum.