Lyssna

Hjo pastorat höjer kyrkoavgiften

Hjo pastorat höjer kyrkoavgiften för första gången. Syftet är att kunna behålla verksamheten som den är. Helena Taubner och Rutger Gram berättar om beslutet.

Kyrkan finns där för människor när de upplever sorg, social utsatthet, ensamhet eller andra former av kriser. För att vi ska kunna fortsätta med det behöver vi ha en stabil ekonomi även på lång sikt.

Helena Taubner, kyrkorådets ordförande.

För första gången höjer Hjo pastorat nu kyrkoavgiften. Kyrkofullmäktige fattade beslut om höjningen vid sitt sammanträde den 6 november. Höjningen möjliggör att verksamheten, som många hjobor känner till och värdesätter, kan fortsätta på samma sätt som tidigare.

– Många vet att kyrkan arbetar mycket med stöd till personer som har det svårt. Jag är oerhört stolt över att vi kan finnas där för människor när de upplever sorg, social utsatthet, ensamhet eller andra former av kriser. För att vi ska kunna fortsätta med det behöver vi ha en stabil ekonomi även på lång sikt, säger Helena Taubner, kyrkorådets ordförande.

Sju öre per hundralapp

Sedan relationen mellan svenska staten och Svenska kyrkan förändrades för nästan 25 år sedan, så att Svenska kyrkan inte längre är en statskyrka, har kyrkoavgiften i Hjo förblivit oförändrad. Avgiften betalas av alla medlemmar och den består av en viss procentsats av den beskattningsbara inkomsten. Beloppet varierar alltså för olika personer, på samma sätt som en skatt. Hjo pastorat har hittills haft en ovanligt låg kyrkoavgift på 0,95 krona per skattekrona (kr/skkr). Det betyder att för varje intjänad 100-lapp har man betalat 95 öre i kyrkoavgift varje år. För 2025 blir den nya kyrkoavgiften 1,02 kr/skkr, dvs sju öre mer än innan. För en person som tjänar 30.000 kronor i månaden innebär ökningen 21 kronor per månad.

– Detta är ett historiskt beslut, säger Rutger Gram, ordförande i kyrkofullmäktige. Förra året berättade vi med stolthet om en oförändrad avgift för 2024, men sedan dess har förutsättningarna ändrats. Hjo pastorats ekonomi har under många år kunnat förlita sig på att medlemmarnas avgift har varit tillräckligt för att kunna bekosta all verksamhet. Men så ser det inte ut längre. Det viktiga nu är att skapa en hållbarhet så att vi kan fortsätta med all den fina verksamhet som Hjo pastorat har.

Trots att Svenska kyrkan i Hjo har ett relativt högt medlemsantal jämför med riket i stort, räcker inte de nuvarande intäkterna från kyrkoavgiften till för att underhålla kyrkorna och samtidigt skapa mötesplatser för alla.

– Vi ser nu att de senaste årens prisökningar gör att pastoratets kostnader ökar mer än vi kunde förutspå tidigare. Därför behöver vi nu göra flera olika saker för att se till att verksamheten inte behöver minskas. Att höja medlemsavgiften är inte den enda åtgärden, utan vi arbetar aktivt med pastoratets ekonomi i stort. Vi kommer också på sikt att behöva se över hur många och vilka fastigheter vi ska äga.

Verksamheten kan fortsätta

Totalt ger höjningen pastoratet en ökad intäkt på en miljon kronor per år, vilket tillsammans med andra åtgärder gör att verksamheten kan fortsätta och att ingen personal behöver sägas upp.

– Jag tror att de flesta som bor här i kommunen vet att Hjo pastorat har väldigt mycket, och väldigt fin, verksamhet. Utöver gudstjänsterna, som naturligtvis är centrala, erbjuder vi ett brett utbud av kultur. Under hela året erbjuds bland annat utställningar och konserter, där människor kan njuta av framträdanden av både kända och mindre kända artister. Och det är helt gratis för besökarna, berättar Helena.

Väldigt välbesökta är också de verksamheter där människor i alla åldrar får möjlighet att mötas för att sjunga, leka, äta, pyssla, eller delta i grupper som sysslar med trädgård, eller som syr och snickrar. Utöver allt detta anordnar Svenska kyrkan i Hjo scensamtal med inbjudna gäster som diskuterar allmängiltiga och existentiella frågor.

– Vi är oerhört tacksamma över de mötesplatser vi kan erbjuda alla i Hjo som vill ta del av det vi erbjuder, där det mesta är helt avgiftsfritt. Vi hoppas att människor även fortsättningsvis ska förstå värdet av det arbete kyrkan gör i vår bygd, och tycka att det är värt den lilla höjningen som nu genomförs, fortsätter Helena och Rutger.

Låg avgift jämfört med andra

I flerårsplanen, som också fastställdes av kyrkofullmäktige den 6 november, ingår dessutom mindre höjningar även för 2026 (till 1,07 kr/skkr) och 2027 (till 1,10 kr/skkr). Men beslutet om kyrkoavgiften fattas ett år i taget, så siffrorna i flerårsplanen kan komma att förändras. I Skara stift som helhet är medelvärdet för kyrkoavgiften (2023 år siffror) 1,156 kr/skkr, så även efter den här och eventuellt kommande höjningar betalar medlemmarna i Hjo pastorat en relativt låg kyrkoavgift.

– Vi får ibland höra att kyrkan har så mycket pengar, säger Helena. På ett sätt stämmer det såklart, särskilt om vi jämför med många kyrkor på andra håll i världen. Men det betyder inte att vi har mycket pengar till verksamheten. Svenska kyrkan äger skog och mark, och vi får utdelning därifrån varje år, men det täcker bara en väldigt liten del av våra kostnader. Vi har också en del pengar i fonder och aktier – men säljer vi dem så tappar vi också inkomsten därifrån. Då kommer vi behöva höja medlemsavgiften ännu mer längre fram. Tanken nu är att hitta en balans mellan kyrkoavgiften och andra ekonomiska åtgärder, så att höjningen inte blir större än nödvändigt för den enskilde medlemmen.

Anders Ehrngren

Präst, Kyrkoherde, Hjo pastorat

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv, men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.