I pastoratet finns dessutom två minneslundar, en i Hjo som en del av kyrkogården runt kyrkan, samt en i Södra Fågelås.
Minneslunden är ett anonymt begravningssätt. Kyrkvaktmästare genomför gravsättning av aska utan anhörigas närvaro eller vetskap om exakt plats för den gravsatta askan inom minneslunden. Någon gravsten över avliden finns inte.
Många tycker att det förenklar för de efterlevande när det gäller skötsel av gravplatsen. Andra har svårt att få utlopp för sin sorg om de inte har en ”vanlig grav” att gå till. En urngrav eller kistgrav är i så fall ett bättre val.
I en minneslund får man inte sätta upp gravstenar eller plantera växter (endast sommarblommor i därför iordningställd rabatt). Däremot får man sätta lösa blommor och tända ljus på därför avsedd smyckningsplats. Begravningsverksamheten plockar bort vissna blommor och hållare för utbrända ljus så att smyckningsplatsen alltid är välvårdad. Om ni som anhöriga är tveksamma om val av gravplats kan det vara klokt att vänta något med gravsättningen, hellre än att riskera att det blir fel. När det gäller urna medger lagen att man får väntar upp till ett år med gravsättningen. Under tiden förvaras urnan avgiftsfritt hos begravningsverksamheten.
För varje minneslund förs en särskild minnesbok, där namn på gravsatta antecknas. Denna bok förvaras på pastorsexpeditionen i Hjo för Hjo minneslund, och i Södra Fågelås kyrka för minneslunden i Södra Fågelås.
Till anhöriga sänds också ett meddelande när gravsättning av aska har ägt rum. Vid våra minneslundar finns möjlighet att sätta blommor eller tända minnesljus i särskilt angivna ställ.