Inledning:
I samband med större kris såsom naturkatastrof eller större olycka som påverkar hela samhället behöver Högsby pastorat vara beredd att möta de utmaningar som följer med det. Det gäller även vid ökad beredskap och krig. Utgångsläget är att pastoratets verksamhet följer normala rutiner till dess att annat krävs och då tar denna plan vid. I Sverige råder tjänsteplikt, det betyder att anställd personal skall gå till sitt arbete i vanlig ordning fram till dess att annan information ges. Nedan finns en beskrivning av prioriterad verksamhet i samband med kris eller krig, här finns också en lista på nödvändig personal som krigsplaceras för tjänst i Högsby pastorat.
Den grundläggande uppgiften:
Församlingarna ska enligt kyrkoordning utföra kyrkans grundläggande uppgift: fira gudstjänst, bedriva diakoni, mission och undervisning. I kris eller krig behöver verksamheten prioriteras för att möta de behov som finns. I Högsby pastorat prioriteras gudstjänstverksamheten och diakonin i händelse av kris eller krig. Övrig verksamhet bedrivs då det är möjligt.
Gudstjänst:
I kristider har gudstjänsten en viktig betydelse för att skänka tröst och hopp. Under kristider ska så långt som möjligt söndagliga gudstjänster firas enligt planen i församlingsinstruktionen. Gudstjänsterna ska firas i församlingarnas kyrkorum. I Kristider ska det erbjudas fler gudstjänster än normalt under veckan i pastoratets kyrkor. Församlingarna ska erbjuda gudstjänster i samband med kyrkliga handlingar i samma utsträckning i kristider som normalt. Formen för dessa kan behöva revideras efter rådande läge. Personal som prioriteras i gudstjänstverksamheten är församlingarnas präster och musiker.
Diakoni:
Kyrkans diakonala uppdrag är särskilt viktigt i kristider. Högsby pastorat prioriterar om och stärker de diakonala insatserna i kris. Församlingsråden har ett särskilt ansvar för det diakonala arbetet i kris och krig. I kris och krig ska pastoratets ekonomiska resurser fördelas så att den diakonala verksamheten prioriteras. Fokus för den diakonala verksamheten ska vara:
· Stödjande samtal
· Samordning av biståndsverksamheten
· Akut krisstöd
· Organisera ideella medarbetares insatser
Undervisning och mission:
Barn- och ungdomsgrupper samt konfirmandverksamhet kan skapa trygghet för människor i tider av kris eller krig. Verksamheten skall därför fortsätta så långt det är möjligt även när ett sådant läge föreligger. Barn- och ungdomsverksamheten prioriteras före vuxenverksamheten. Pastoratets personal kan behöva stödja det allmänna samhällets verksamhet med barn- och unga i kris eller krig, då bedriver inte församlingarna ingen egen verksamhet. Mission bedrivs i alla verksamheter men är ingen egen verksamhet. Missionsperspektivet är inte prioriterat i kris och krig.
Kyrkans fastigheter:
Kyrkans fastigheter kan vara en tillgång i kris och krig. Kyrkorna används i första hand som gudstjänstlokaler men kan i krissituation även användas som härbärge eller annan nödvändig verksamhet. Kyrkorna ska inte upplåtas till militär verksamhet. Församlingshemmen kan med fördel användas som uppsamlingsplats och härbärge i kris eller krig. Församlingsråden ansvarar för att utrustningslista och utrustning för kris och krig finns i samtliga församlingshem. Högsby församlingshem är platsen för arbetsledning, administration och samband i pastoratet.
Ett elverk är installerat i Högsby församlingshem för att trygga elförsörjning under en begränsad tid av strömbortfall. Mindre elverk finns i församlingens övriga församlingshem. Kyrkans vaktmästare har ansvar för fastigheternas drift även i kris och krig. Kyrkoherden kan förordna annan personal att vara fastighetsansvariga ifall vaktmästarna behövs i annan verksamhet.
Kommunikation:
Vid större kris eller krig är det viktigt att kommunikationen fungerar både internt och externt. Kyrkoherden är ansvarig för kommunikationen med olika samhällsaktörer (kommun, region, länsstyrelsen, försvarsmakten, frivilligorganisationer m.m) och vidarebefordrar information till den som är berörd. Intern kommunikation sker genom upprättad kontaktlista (bilaga). Vad det gäller både extern och intern kommunikation följer församlingen myndigheternas rekommendationer om sekretess kring känsliga uppgifter och hur den skall bedrivas.
Information om församlingens verksamhet sprids så långt som möjligt med befintliga kanaler. Om det inte finns tillgång till digital informationsspridning ökas informationen med anslag och flygblad. Administrativ personal ansvarar för att detta sker.
Kontakt:
Kyrkoherde: Staffan Holmquist tel: 070-372 48 61
e-post: staffan.holmquist@svenskakyrkan.se
Församlingherde: Håkan Englund tel: 0730-96 00 24
e-post: hakan.englund@svenskakyrkan.se
Diakon: Yvonne Yngvesson tel: 073-800 53 25
e-post: yvonne.yngvesson@svenskakyrkan.se