Varje år svarar tusentals brudpar ja på prästens frågor. Sedan avger de sina löften, där de uttrycker viljan att älska varandra i nöd och lust.
Det är vad en kyrklig vigsel handlar om: Att frivilligt gå in i en livslång gemenskap. Att lova varandra att göra allt för att den ska hålla. Och sist men inte minst: Att få ta emot Guds välsignelse över sitt äktenskap.
Hur går man tillväga?
För att en vigsel ska vara giltig behövs en hindersprövning, som intygar att parterna inte är gifta sen tidigare och att man inte är för nära släkt med varandra. Hindersprövning beställs hos Skatteverket.
Den som vill gifta sig i kyrkan hör av sig till församlingsexpeditionen som ansvarar för bokningar av präst och kyrka. Öppettider och telefonnummer hittar du längre ner på sidan.
För att få gifta sig i Svenska kyrkan, eller i Svenska kyrkans ordning, krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.
När vigseln är bokad tar prästen kontakt med paret för en träff. Där går man igenom vigselgudstjänsten och samtalar kring vigselns innebörd. Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att anpassa den efter brudparets önskemål - från stor pompa och ståt, till enkelt och värdigt.
Finns det bestämd tid och plats för vigsel?
I Hörnefors församling har vi tid för vigselgudstjänst på lördagar eller vid en tidpunkt som brudpar och präst tillsammans bestämmer.
Rosornas kyrka i Hörnefors kan användas för vigsel vilken tid som helst på året. Under sommartid finns också möjlighet att gifta sig i den gamla brukskyrkan.
Om man vill ha kyrklig vigsel, men hålla till på annan plats, t ex ute i naturen, så kontaktar man vigselprästen för att hitta en fungerande lösning.
Vigseln är gratis
För den som är medlem i Svenska kyrkan kostar det ingenting att gifta sig i den egna församlingen, det går till och med att låna församlingsgården helt gratis för bröllopsfesten.