Lyssna

Begravningar och kyrkogård

Här kan du läsa hur en begravning går till, vilka gravskick som finns och hur arbetet på kyrkogården fortlöper.

Inför en begravning

En kyrklig begravning kan vara en värdig avslutning på en människas liv och en möjlighet till tröst och hopp inför döden. Det är svårt att förlora en anhörig. Hortlax församling vill gärna få vara ett stöd för dig som är i sorg. När någon nyss dött kan det vara svårt att tänka klart. Börja gärna med att tala med varandra om hur ni tänker er att begravningen ska gå till innan ni börjar med det praktiskt.

Begravningsgudstjänsterna äger rum i Hortlax kyrka eller Skogskapellet.

Träffa prästen

När man bokat tid för begravning så kommer den präst som ska hålla i begravningsgudstjänsten att höra av sig. Det är viktigt att få möjlighet att träffas och få tala om den man förlorat. Prästen försöker göra sig en bild av honom eller henne för att begravningsgudstjänsten ska bli så personlig som möjligt. Vid samtalet med prästen är det ofta bra om man är några anhöriga med. På så sätt blir det lättare att få ett bra samtal där så många bilder och berättelser som möjligt kommer med. När man talat om den person för vilken begravningsgudstjänsten ska hållas så blir det lättare att hitta texter, psalmer och musik som passar. Det är viktigt att ni berättar om önskemål och funderingar som ni har. Ju mer ni bidrar med egna idéer desto lättare blir det att göra en fin stund i kyrkan/kapellet. Berätta också för prästen om ni önskar att han/hon deltar vid en eventuell samling (minnesstund) efter begravningsgudstjänsten och vad ni i så fall vill att han/hon hjälper till med.

Musiken i begravningsgudstjänsten

Vid en begravningsgudstjänst är musiken ofta viktig. Det som ingår i den vanliga begravningsgudstjänsten är att organisten spelar ett stycke i början och ett i slutet av gudstjänsten. Om man har speciella önskemål är det bra att ange dem så tidigt som möjligt så att organisten hinner öva på dem. Om man vill ha en sångsolist eller någon som spelar instrument så är det något man normalt ordnar själv.

Minnesstund

Efter begravningsgudstjänsten är det vanligt att man träffas och äter/dricker kaffe tillsammans. Det brukar ofta kallas för minnesstund. Minnesstunden kan äga rum i Malmgården eller Furulundsgården eller på någon annan plats som känns bra för er som anhöriga. Ta gärna med ett foto eller något annat som är personligt. Det är fint om minnesstunden kan få bli just en stund då man plockar fram minnen om den man förlorat. Det är vanligt att läsa gåvotelegram och sjunga något tillsammans. Det viktiga är att det är ni som anhöriga som i hög grad gör minnesstunden till en fin stund. För dödsboet som tillhört Hortlax församling är lokalerna gratis.

Samtalsgrupp om sorg

En tid efter begravningsdagen kommer du som förlorat en maka/make/sambo att få en inbjudan till att vara med i en samtalsgrupp om sorg. I den gruppen träffar man andra som också förlorat någon nära. Man träffas vid ett antal tillfällen för att berätta om det man upplevt och upplever. Ofta blir det ett bra sätt att få stöd i sorgen. Gruppen leds av en diakon och en präst. Förutom personliga inbjudningar så annonserar vi i Piteå-Tidningen när en grupp startar.

Bårtäcke

Bårtäcke är en vacker vävnad som man kan lägga över kistan under begravningsgudstjänsten istället för att ha en kistdekoration av blommor. Bårtäcket får användas utan extra kostnad.

Kontakt vid frågor

Församlingsexpeditionen, 0911-787 80

Välj grav och gravsättning

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Många berättar för sina anhöriga om hur och var de vill bli begravda i framtiden. Om en avliden person inte har berättat, eller lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga ta ställning till en bra lösning.

Det finns flera olika slag av gravsättningar:

  • Kistgravplats. Den döda kroppen placeras i en kista, och kistan begravs i jorden. Över kistgraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav.
  • Urngravplats. Den döda kroppen kremeras. Askan läggs i en urna, som begravs i jorden. Över urngraven reser de anhöriga ofta en gravsten. Eller så används en redan befintlig familjegrav.
  • Askgravplats. Askgravplatsen är en utveckling av urngravplatsen, ofta placerad tillsammans med andra askgravplatser på ett område. Askgravplatsen är en gravplats med begränsad gravrätt. Det innebär att huvudmannen sköter om de enskilda gravplatserna och de allmänna ytorna omkring dem och tar ut en avgift för skötseln av gravplatsen. Huvudmannen bestämmer också över gravanordning och utsmyckning.

    En askgravplats upplåts på 25 år, men gravrätten kan förnyas. Efter gravsättningen gör huvudmannen en notering i gravboken.
  • Minneslund. Askan strös ut eller grävs ner i en minneslund, som är ett område där askan efter fler döda finns. Minneslunden är anonym – där finns inga personliga stenar. Anhöriga får inte delta när askan grävs ner eller strös ut.
  • Askgravlund. Askan strös ut eller grävs ner på ett område där askan efter fler döda finns. På en gemensam yta finns deras namn angivna. Anhöriga får delta om de önskar.

De flesta begravningsplatser är allmänna – för alla

I Sverige är de flesta begravningsplatser så kallade allmänna begravningsplatser. Oftast ligger dessa platser på kyrkans mark. Den som är folkbokförd i Sverige har efter sin död rätt till en gravplats i 25 år, utan extra kostnad. Ofta kan de anhöriga förnya en gravrätt efter dessa 25 år.

Askan kan strös på andra platser

Det är möjligt att strö den dödas aska någon annanstans – över jord eller vatten.  Ansök hos Länsstyrelsen, som fattar beslut. Platsen ska vara lämplig och askan måste hanteras på ett värdigt sätt.

Begravningen ska äga rum inom en månad

Begravningslagen säger att den döda måste kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfallet. Om kroppen kremeras ska askan gravsättas inom ett år efter kremationen.

Om det finns särskilda skäl att vänta längre, går det att begära anstånd hos Skatteverket.

Den döda kan begravas på en annan ort

De flesta begravs på den ort där de bodde innan de avled, eller på orten där de föddes. Om det finns plats, går det bra att begrava den döda på en ort där hen inte var folkbokförd.

De anhöriga får göra mycket – men inte allt

De anhöriga får välja eller tillverka kista eller urna, samt gravsten eller annan gravanordning. Det finns regler om material och mått, så kontakta först huvudmannen om du själv vill tillverka, måla eller dekorera kistan eller urnan.

De anhöriga får däremot inte:

  • förvara aska i hemmet
  • dela upp askan utan särskilt tillstånd från Länsstyrelsen
  • öppna grav på allmän begravningsplats
  • gräva ner eller strö aska i minneslund
  • strö eller gräva ner aska på annan plats än begravningsplats utan tillstånd från länsstyrelsen
  • flytta gravsatt stoft eller aska utan huvudmannens tillstånd.

Gravskötselavtal

Församlingen erbjuder 3-åriga gravskötselavtal. I avtalen ingår blommor, plantering, rensning och vattning.

För priser och andra uppgifter se markerad länk nedan, eller ring församlingsexpeditionen, 0911-787 80.

Priser gravskötsel

Ljuständning

För dig som inte själv kan besöka graven under Allhelgonahelgen finns det möjlighet att få hjälp med ljuständning.

Ljuständning, inklusive ljus 100 kr

Kontakt

Församlingsexpeditionen, 0911-787 80

Om Hortlax kyrkogård

Hortlax kyrkogård är belägen cirka 100 meter nordväst om kyrkan. Den äldsta delen togs i bruk 1917, på den delen står också ett gammalt bårhus som togs i bruk samma år.

Kistgravplatser

1974 och 1991 utvidgades kyrkogården. Senast var sommaren 2009. I dagsläget finns planering för ännu en utvidgning.

Urnlund och minneslund

1991 gjordes det även i ordning en speciell plats för urngravar. Samma år fick församlingen sin första minneslund, där askorna gräves ned.

Askgravlund

Invigdes september 2017 i samband med kyrkans 100 årsfirande av biskop Hans Stiglund. Askgravlunden är tänkt som ett komplement till de andra gravskicken, kistgravar, urngravar och minneslund. Askgravlunden har ett gravskick av kollektiv karaktär. Gravsättningen sker utan upplåtelse av gravrätt. En askgravlund kan jämföras med en minneslund. Största skillnaden är att askgravlunden inte är lika anonym som minneslunden, här får de anhöriga bland annat möjlighet att utforma och medverka vid gravsättningen. Det sätts upp en minnesplakett med den avlidnes namn. Kyrkogårdsförvaltningen garanterar plats för namnbrickan i 25 år efter gravsättningen. Närstående kan ges plats i samma askgravlund, dock ej bredvid varandra. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för all skötsel och plantering inom området. Smyckning med snittblommor och gravljus av engångskaraktär, som placeras på för detta ändamål avsedd plats är tillåten. Egna gravlyktor och marschaller inte tillåtna.

Församlingens skrivelser om begravning

Alla församlingar inom Svenska kyrkan har en egen skrivelse om begravningar. Här kan du läsa vad som står i Hortlax församlings begravningsinstruktion och riktlinjer för begravningsverksamheten.

Begravningsinstruktioner Hortlax församling

Riktlinjer för begravningsverksamheten

Om begravningsbyråers och huvudmannens ansvar vid begravning

Mina önskemål om begravning

Begrepp inom begravningsverksamheten

Begravningsombud i Piteå

Hur fungerar det med begravningar för dig som inte tillhör Svenska kyrkan? Läs mer om alternativen här.

Gravägare sökes

Är du gravrättsinnehavare på kyrkogården i Hortlax? Just nu söker vi anhöriga till gravarna.

Snöröjning på kyrkogården

På grund av få besök snöröjs det efter trettondag jul inte längre fram till alla gravar. Läs mer här om vilka områden det gäller och varför beslutet tagits.