Följ Huddinge kyrkogårdsförvaltning på Instagram:
https://www.instagram.com/huddinge.kyrkogardsforvaltning/
Kyrkogårdsförvaltningen ingår i Svenska kyrkan i Huddinge och har hand om de fyra begravningsplatserna i Huddinge: S:t Botvids och Trångsunds begravningsplatser, Huddinge och Tomtberga kyrkogårdar. På S:t Botvids begravningsplats ligger krematorium och kapell. Huddinge kyrkogårdsförvaltning ansvarar för begravningsverksamheten för samtliga Huddingebor, oavsett medlemskap eller livsåskådning.
Var uppmärksamma på att avsändare är Huddinge kyrkogårdsförvaltning!
Till 2025 tar Kyrkogårdsförvaltningen bort vårblommor (vårpaket) från beställningsutbudet. Det gör vi som ett led i arbetet för miljön på kyrkogårdarna. Vi har fortfarande plantering till påsk (påskpaket) och sommar (sommarpaket). Här är anledningarna:
Från vecka 46, den 12 november är vattnet avstängt på Huddinge och Tomtberga kyrkogårdar, S:t Botvids och Trångsunds begravningsplats.
Vi vill uppmärksamma er på att företaget Gravskötsel och omvårdnad AB erbjuder dödsbon att anmäla gravrättsinnehavare till dem för en kostnad av 279 kr. Detta är ren bluff. Det kostar absolut ingenting att anmäla sig som gravrättsinnehavare. Kyrkogårdsförvaltningen för gravbok, företag har ingen rätt att göra detta.
Här kan du boka borgerliga begravningar, övriga religiösa begravningar och gravsättning och få svar på frågor som gäller kyrkogårds- och gravärenden.
Här kan du boka tid, präst och musiker för dop, bröllop och kyrklig begravning. Du kan även boka lokal för minnesstund eller annan sammankomst.
Som gravrättsinnehavare ansvarar du för att hålla graven i ett vårdat skick. Om du bokar gravskötsel sköter kyrkogårdsförvaltningen graven mot en avgift.
När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar. En del svar kan du få i samråd med din församling, präst, musiker och begravningsbyrån.
Här kan du ladda ner och skriva ut blanketter och broschyrer.
I Svenska kyrkan i Huddinge finns ett antal församlingssalar i anslutning till kyrkorna som går att boka i samband med dop eller begravning.
Bårtäckets funktion är att täcka kistan under begravningsakten och kan dekorera kistan istället för blommor.
Vid akt med urna och efterföljande gravsättning i minneslund eller askgravlund kan dessa urnor användas under själva begravningsceremonin i våra kyrkor och kapell.
I Huddinge finns stora och små begravningsplatser i både naturområden och mitt i samhället.
Här kan du se vilka ordningsregler som gäller för begravningsplatsernas gravplatser, askgravlundar och minneslundar.
För att välja ut en gravplats och boka gravsättning kontaktar du kyrkogårdsförvaltningen eller en begravningsbyrå.
När de anhöriga valt en gravplats, ska någon eller några av dem ansvara för graven, alltså bli gravrättsinnehavare. De får bestämma vem eller vilka som får gravsättas i graven och de ansvarar för gravens skötsel.
I gravkullen vid stranden av sjön Orlången, vilar Anna Charlotta af Zellén (1777-1844) född Salonius. Hon var ägare till Balingsta säteri i Huddinge från 1824 och fram till sin död 1844. Hon var gift med landshövding Johan Lychou af Zellén.
Här kan du läsa om några av de mer eller mindre kända personer från 1800-talet som är begravda på Huddinge kyrkogård.
Allt fler vill värna om miljön även vid begravningar. Kanske levde den avlidne miljömedvetet och hade en önskan om att detta skulle synas även vid begravningen. Fråga gärna efter miljövänliga och ekologiska alternativ i kontakt med din begravningsbyrå, många byråer kan erbjuda miljövänliga begravningar. Här är några första råd på vägen för dig som söker miljövänliga alternativ.
Perenner är fleråriga växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren. De är miljövänligare och billigare i längden än ettåriga blommor eftersom de bara behöver planteras en gång och sedan kan bli fler genom delning. Odling, transporter och emballage gör hanteringen av de ettåriga växterna väldigt resurskrävande.
På S:t Botvids begravningsplats ligger två minneslundar, Skogsgläntan, som förut kallades för Gamla minneslunden och Parklunden som kallades Nya minneslunden.
I S:t Botvids kapell finns en minnesbok med unika inskriptioner. Avlidna som gravsätts i någon av minneslundarna på S:t Botvids begravningsplats kan få namnet inskrivet i minnesboken. Boken ligger alltid uppslagen på sidan för dagens datum, så att man kan läsa de avlidnas namn på dödsdagen.
S:t Botvids kapell ligger på S:t Botvids begravningsplats vid Albysjön. Det är en låg vit byggnad klädd med slammat tegel. Det finns två kapell i byggnaden. Framför byggnaden står tre klocktorn klädda med ljus marmor. Krematoriet, som är modernt och miljöanpassat ligger i bottenvåningen.
Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för de allmänna ytorna på våra kyrkogårdar och begravningsplatser. Där ingår även minneslunden.
Vi har fått flera frågor kring våra ordningsföreskrifter gällande lösa föremål på gravarna. Här kan du läsa tidigare kyrkogårdschefen Pauline Bergmans förklaring av föreskrifterna.
Webbsidan Svenska Gravar har en sökfunktion där du bland annat kan få fram kyrkogårdens namn, gravnummer och namnen på de som ligger i graven. Det finns en karta över kyrkogården för att hitta lättare.
Alla som är folkbokförda i Sverige, och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar samma procentsats av sin inkomst i begravningsavgift. Begravningsavgiften för 2018 är 24,2 öre per hundralapp.
Så här ser arbetsåret ut på våra begravningsplatser. Arbetsuppgifterna är beroende av vädret, till exempel när vi sätter på vattnet eller planterar blommor.
Följ Huddinge kyrkogårdsförvaltning på Instagram:
https://www.instagram.com/huddinge.kyrkogardsforvaltning/