Miljöarbete i Svenska kyrkan i Huddinge
Vi har ett ansvar för skapelsen, vi har bara en jord. Därför måste vi alla tillsammans arbeta för en hållbar framtid. Svenska kyrkan i Huddinge strävar efter att ha ett miljötänk i alla våra verksamheter och har fått miljödiplom.
Aktuellt om hållbarhet i Svenska kyrkan i Huddinge
-
Se en film om avfall
Det blir mycket avfall på kyrkogårdarna av alla kransar och ljus som inte går att återvinna. Täby församling har lösningar.
-
Trångsund Skogås + hållbara blommor
Vad kan en storstadsförsamling göra för att bli mera hållbar och solidarisk i sin verksamhet? Ett steg kan vara att byta till närodlade, ekologiska blommor.
Ett urval av dokumentation kring miljö- och hållbarhetsarbetet i Huddinge pastorat
Miljödiplomering
Vi har klarat omdiplomering av fas 3! I november 2022 blev vi omdiplomerade för fas 3 vilket måste göras för att få behålla fas 3 diplomet. Vi har arbetat sedan 2014 med Svenska Kyrkans miljödiplomering för en hållbar utveckling. Diplomeringen är uppdelad i tre faser och 2016 blev vi godkända och fick diplom för fas 1 och 2019 fick vi diplom för fas 2. I december 2020 godkändes vårt miljöarbete och vi diplomerades för fas 3.
Miljövänligare begravning och gravskötsel
Allt fler vill värna om miljön även vid begravningar. Kanske levde den avlidne miljömedvetet och hade en önskan om att detta skulle synas även vid begravningen. Fråga gärna efter miljövänliga och ekologiska alternativ i kontakt med din begravningsbyrå, många byråer kan erbjuda miljövänliga begravningar. Här är några första råd på vägen för dig som söker miljövänliga alternativ.
Därför är det bättre med perenner än ettåriga blommor
Perenner är fleråriga växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren. De är miljövänligare och billigare i längden än ettåriga blommor eftersom de bara behöver planteras en gång och sedan kan bli fler genom delning. Odling, transporter och emballage gör hanteringen av de ettåriga växterna väldigt resurskrävande.
Ladda elbilen
Med Svenska kyrkan i Huddinges laddstolpar kan du ladda elbilen och samtidigt göra en god gärning! Elen är grön, förnyelsebar och från sol, vind och vatten.
Ett biskopsbrev om klimatet
Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.
Klimatfakta
Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Läs om klimatförändringarna och dess konsekvenser.
Klimaträttvisa
Människor som lever i fattigdom är de som har bidragit minst till att skapa klimatförändringarna, men de drabbas först och värst.
Att hantera sin klimatångest
Klimatfrågan är en enormt stor utmaning som berör våra innersta känslor och värderingar. Det uppstår lätt en blandning av passivitet och resignation – en sorts klimatdepression som lägger hinder i vägen för den handlingskraft som behövs idag.
Hoppet om förändring
Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten stått inför. Samtidigt vet vi att människans kreativitet och förmåga att anpassa sig till förändringar är häpnadsväckande stor.
Din klimatpåverkan
Vår klimatpåverkan per person i Sverige är i snitt ett utsläpp av 8 ton växthusgaser varje år, vilket är avsevärt högre än det globala genomsnittet.
Miljölänkar
Många människor, organisationer och rörelser kämpar för miljön. Här kan du komma till några av dem:
Miljösamordnare i Svenska kyrkan i Huddinge:
Line Gisselmann
Kyrkogårdsförvaltning, Kyrkogårdsarbetare, Svenska kyrkan i Huddinge
-
Direkt: 08-588 697 58
- E-post: line.gisselmann@svenskakyrkan.se
Charlotte Lindtrup
Kyrkogårdsförvaltning, Kyrkoförvaltning, Kommunikatör, Svenska kyrkan i Huddinge
-
Direkt: 08-58869728
- E-post: charlotte.lindtrup@svenskakyrkan.se