Lyssna

Läs om några historiska personer begravda på Huddinge kyrkogård

Här kan du läsa om några av de mer eller mindre kända personer från 1800-talet som är begravda på Huddinge kyrkogård.

Pehr och Brigitta Pettersson. 1807-1875, 1806-1886

Gravnummer 591. På sin tid välkända Huddingebor. Pehr Pettersson arrenderade från 1845 Fullersta gård och köpte den sedan. Han ägde senare även Flemingsbergs-, Glömsta- och Viggestabergs gårdar; i kraft av sina gårdsköp kallades han i bygden ”Patron Pehr”. 
Han utökade Fullerstas åkermark genom reglering av sjön Trehörningen och tog initiativ till den nya och förbättrade förbindelsen med Skanstull (Huddingevägen),han påverkade starkt järnvägens dragning och skänkte den mark som behövdes för Huddinge station. 
Pehr dog 1875 och inom ett år dog även dottern Clara, hennes man och deras ettåriga son, dessa ligger också begravda här. Som nybliven änka skänkte Brigitta alla de medel som behövdes för att bygga det nya kyrktornet (1878). En minnestavla över gåvan finns i Huddinge kyrka. 

Pehr och Brigitta Pettersson

Släkten Bunges familjegrav

Gravnummer 224. Här ligger de 25 kistor som under ca 130 år begravdes i Bunge-Mörnerska gravkoret och flyttades till kyrkogården när gravkoret  revs 1877. 
Bland de begravda finns greve Sven Bunges föräldrar samt fru och troligtvis också han själv. Han var bland annat hovkansler och blev 1773 utnämnd till riksråd av Gustav III. Bland namnen på de begravda var förutom flertalet Bunge även Frölich, Cameenschöld, Lovisin, Cederström och Mörner. Fröken Constantia Bunge, död på Beatebergs säteri 1858 var den sista som begravdes i gravkoret innan det revs.

Släkten Mörners familjegrav

225. Omkring 1810 köptes Ågesta av greve Carl Mörner av Tuna. Han tillhörde landets ledande män och var bland annat riddare och kommendör, en av rikets herrar, guvernör i Pommern, överståthållare i Stockholm, fältmarskalk och riksståthållare i Norge.  
Carl Mörner var barnlös. Detta innebar att ätten upphörde i och med hans frånfälle, och han slöt själv sin grevliga ätt. Hans vapensköld krossades av generallöjtnanten greve Jacob De la Gardie vid jordfästningen i Jakobs kyrka juli 1821. 
Gravsättningen skedde senare i det Bunge-Mörnerska gravkoret. 
Troligtvis var det bara Carl Mörners kista och en liten barnkista vilken innehöll Carl Kasper Mörner (som blev två dagar gammal) som begravdes på kyrkogården från det mörnerska gravvalvet.

Mörnerska familjegraven

August Sohlman, 1824-1874 och hans son Harald Sohlman, 1858-1927

Gravnummer 196. Här ligger Huddinges mest kända invånare för drygt hundra år sedan. Familjen Sohlman hade stor förlagsrörelse, ledde Aftonbladet under sammanlagt 48 år och hade ägarinflytande under 39 år. August Sohlman inträdde i Aftonbladets redaktion efter att Lars Johan Hierta sålt tidningen och var huvudredaktör och ansvarig utgivare 1857-1874. Han var liberal skandinavist och drev som riksdagsman bland mycket annat krav på vidgad religionsfrihet och åtgärder för att bredda kvinnors rättigheter. Han drunknade endast femtio år gammal när han skulle rädda sin son i sjönöd.  Han ägde Sundby gård. 
Harald var ursprungligen jurist men blev senare Aftonbladets huvudredaktör och ansvarig utgivare 1890-1912. Han var även chefredaktör för tidningen Dagen och ordförande i Publicistklubben.

Georg (Göran) Jägerhorn (af Spurila). 1747-1826

Gravnummer 275. Finsk-svensk militär och författare. Han anses ha varit en av de bästa befälhavarna i Gustaf III ´s ryska krig år 1788. 
Efter krigsslutet utnämndes han till överbefälhavare i Finland och befordrades till generalmajor 1799 men begärde avsked från den finska armén och flyttade till Sverige 1804. 
Han befordrades till generallöjtnant och överkommendant i Stockholms garnison och mellan juni till december 1808 blev han förordnad att sitta i regeringen under Gustaf IV Adolfs frånvaro. Han var gift med Fredrika Charlotta Hogelin och ägare till Vårby gård i början av 1800-talet.

Georg Jägerhorn

Carl Albrekt Friesenheim. 1754-1827

Gravnummer 406. Var major, adelsman och riksdagsledamot för ridderskapet och adeln vid ståndsriksdagarna 1809-10, 1815 och 1817-18. Friesenheim ägde Fullersta och Flemingsbergs gårdar.

Carl Albrekt Friesenheim

Runsten 1000-talet

I kyrkans södra yttervägg sitter nedre delen av en runsten inmurad på fel ledd. Inskriften är från 1000-talets första hälft och lyder ”Anund och Torfast lät resa sten efter moder sin. De gjorde bro.”

Runsten 1000-talet