Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 augusti 2024

Trångsund Skogås + hållbara blommor

Vad kan en storstadsförsamling göra för att bli mera hållbar och solidarisk i sin verksamhet? Ett steg kan vara att byta till närodlade, ekologiska blommor.

Ekologisk snittblomsodling ökar i hela landet

Runt om på landsbygden blir det allt vanligare att församlingar och pastorat med stora kyrkogårdar och ängsmarker odlar perenna blommor för att täcka behovet av utsmyckning på altare och i församlingshem. Det blir en del i arbetet med att skapa ett solidariskt altarbord. Men vad kan en storstadsförsamling göra? I Stockholms södra förorter ligger Trångsund-Skogås församling och de har anlitat en lokal snittblomsodlare och församlingsbo som varje torsdag levererar närodlade, ekologiska buketter till deras två kyrkor.

Vi vet idag att många snittblommor odlas utanför Sverige. Det är vanligt att blomsterodlingar besprutas med bekämpningsmedel som är så pass giftigt och konserverande att det blir omöjligt för oss att kompostera blommorna när de har vissnat. Istället får de hanteras som restavfall och brännas. Det här problemet gäller förstås blommor för olika syften: altarblommor, kistblommor, gravdekorationer och annat. Även oasis (stickmassa, vanligtvis grönt blomsterskum) och ståltråd utgör ett komposteringsproblem. En vanlig församling kan inte påverka allt detta, men det som handlar om val av blommor i kyrka och församlingshem kan man enkelt förändra.

Ett enkelt val

- Jag har inte själv varit med och initierat det här, berättar den vikarierande församlingsherden Ulla Le Vau, men jag tycker att det är ett väldigt intressant initiativ som verkar fungera jättebra. Kan vi, som storstadsförsamling, skapa ett mera solidariskt altarbord och bidra till minskade transporter med giftfria, närodlade blommor på det här sättet så är det inte ett svårt val.

Ulla berättar att möjligheten dök upp via en av församlingens pedagoger som bor alldeles i närheten av snittblomsodlaren Maggi Vermcrantz på Hälsans blomma. Maggi är del av en växande, nationell rörelse av blomsterbönder som både på landsbygden och i förorter driver prunkande ekologiska odlingar. Maggis odling ligger i en villaträdgård i Trångsund och hit hittar numera både florister, privata bukettprenumeranter, par som vill beställa bröllopsbuketter och andra.

 

Församlingsherde Ulla Le Vau tycker att närodlade, ekologiska snittblommor bidrar till ett solidariskt altarbord på ett jättebra sätt.

Lokalt samarbete

Samarbetet med Hälsans blomma startade på försök våren 2024. Tillsammans med församlingens kyrkvaktmästare har man lagt upp ett arbetssätt där snittblomsodlaren levererar blommor varje torsdag till två kyrkor. Då håller blommorna gott och väl till söndagens gudstjänster och ofta längre än så.

- Kyrkans personal har blivit så bra på att sätta buketterna i kylen över natten och då håller blommorna ännu längre, berättar snittblomsodlaren Maggi. Ofta kan de få ett fortsatt liv som dekor på borden i församlingshemmet.

Blommorna följer förstås kyrkoårets färger och teman. Maggi har med hjälp av församlingen använt kyrkokalendern för att hamna rätt i färg- och blomsterval. Ibland kan det vara en utmaning när vissa blommor är säsongsbundna.


Utsmyckning utanför ramarna

Det krävs att vi som kunder har ögonen öppna för att välja blommor baserat på annat än en specifik sort. 

- Vi måste ibland tänka utanför ramarna och fokusera mer på känslan och färgen i stället för den specifika blomman, förklarar Maggi. Det handlar om att vara flexibel och använda det som naturen erbjuder oss här och nu.

"Slow flower"

Miljövänliga lokalaodlade snittblommor följer principerna för ”slow flower”, vilket liknar idén bakom ”slow food”. Det handlar om att ta sig tid att odla blommor på rätt sätt.

Med perenna (fleråriga) och annuella (årliga) blommor ordentligt utplacerade efter deras egna behov och preferenser skapas en blomstrande oas. Förutom färska snittblommor kan Maggi även tillverka vackra kransar av torkade blommor och andra naturmaterial från sin trädgård. Det är ett sätt att vara kreativ och miljövänlig samtidigt. 

Hållbara val - miljövänligt blir också billigare

Att köpa en bukett blommor hos en lokal snittblomsodlare är inte dyrare än att köpa en bukett importerade blommor i blomsterhandeln. Ofta får du tvärtom mer blommor för pengarna via en lokal snittblomsodlare, samt att blommorna håller längre eftersom de kommer direkt från odlingen. Alltså direkt till kund utan längre transporter och mellanhänder. 

Text av Ann Edlund, Svenska kyrkans intranät