Artikeln i tidningen (lite längre)
Vår församling har en långväga kontakt inom skolvärlden, nämligen Gladness Lawrence Rutahiwa 36 år, lärare vid och initiativtagare till Mapambanio Open School i Tegeta, en förort till Dar Es Salaam i Tanzania.
Tillbakablick
2007 var Gladness och Cuthbert, en studentkollega från ELCT (Evangelical Lutheran Church in Tanzania), på studiebesök i vår församling genom Uppsala stift och Ung i den världsvida kyrkan. Det är ett utbytesprogram genom Act för unga vuxna 18–30 år, där man får dela vardagsliv och engagera sig i kyrkan och samhället under tre månader i Costa Rica, Filippinerna eller Tanzania. Diakon Katharina Norrfjärd Nordin arbetade i vår församling då och har sedan dess haft kontakt med Gladness, som under studiebesöket bodde hemma hos Katharina och maken Thomas i Bjuråker. Cuthbert bodde hos Margareta och Ragnar Sidenvall i Hudiksvall.
Katharina berättar om Gladness som var full av energi och nyfikenhet. Det var ännu vårvinter när de kom. Hon såg på träden och sa:
- De ser verkligen döda ut, kan de få liv igen?
Och konstaterade sen, att här i vårt land måste det vara lätt för människor att tro på uppståndelsen!
Gladness var med på ett flertal besök, bl.a. i olika skolklasser. Hon berättade om sin dröm, att en dag kunna få utbilda sig till lärare. Detta blev senare möjligt, med ekonomiska medel främst från människor i Bjuråker, och även från Hudiksvall. Gladness valde att utbilda sig till vad som hos oss närmast kan jämföras med socionom. Hon ville arbeta med ungdomar i utsatta områden. Efter det gick hon en utbildning inom vuxenutbildning.
Nuläge
Mapambanio Open School startade 2018 och är ett privat utbildningscenter med diakonal inriktning för vuxna mellan 16 och 25 år. Utbildningarna hjälper många som av olika anledningar inte har möjlighet att gå i den statliga skolan. Mapambanio vänder sig särskilt till drop-outs, de elever som av olika anledningar tvingats sluta den statliga skolan. Orsakerna varierar, vanligt är fattigdom, man har helt enkelt inte råd med de statliga skolavgifterna. En annan vanlig orsak är tidiga graviditeter.
2018 var det 6 elever inskrivna, idag 78. På skolan bedrivs utbildningar i att läsa, skriva, räkna enkel matematik men också studievägledning och rådgivning i livskunskap och förebyggande av hiv/aids och drogmissbruk samt hjälp att läsa in ämnen för att få behörighet. I början av mars i år beräknas ett litet lab vara klart där man kan bedriva naturvetenskapliga studier.
Åtta lärare arbetar heltid och fyra deltid, de flesta är volontärer, som får bidrag till måltider och resor som enda ersättning. Undervisningen sker mest på engelska, det är målsättningen, men även modersmålet swahili används under lektionerna.
Skolan är godkänd av regeringen och utbildningsministeriet men får inga ekonomiska medel därifrån.
Materiellt sett råder det brist på det mesta som hör en skola till, som bänkar, stolar, katedrar, datorer och läromedel. Idag hyr man marken där skolan har byggts upp. Drömmen är att kunna köpa mark och uppföra en liknande skolbyggnad som den som finns idag. Det finns fyra klassrum, enkelt byggda mestadels av murbruk och plywood.
Vår församling har hittills vid ett par tillfällen bidragit med ekonomiska medel och får, förutom inköpskvitton och verifikat, stor tacksamhet tillbaka i form av filmklipp, foton, och alltid Guds välsignelse och ett ”tacksamiket” vid alla våra konversationer!
Gladness hoppas att några från vår församling kan komma och hälsa på och själva se skolans utveckling och vad vi bidragit till. För någon vecka sedan stod det glädjande nog klart att detta blir verklighet! Gudrun Grunnesjö som arbetar som församlingspedagog i vår församling har tillsammans med maken Thomas nyligen rest för att besöka sin dotter i Tanzania och hälsar då också på hos Gladness och skolan!
Framtid
På frågan om vad som är Gladness drivkraft svarar hon att hon vill möjliggöra för fler att utbilda sig. Många av hennes jämnåriga kamrater i hembyn saknar utbildning.
Gladness är unik, att som kvinna ha modet att starta ett projekt som det här är inte lätt i det land och den kultur hon lever i. Många flickor och kvinnor kommer till henne för att be om råd och undrar hur hon lyckats uppnå sina mål.
Gladness har fler mål hon önskar uppfylla, som att starta en High School för flickor samt fler yrkesutbildningar. Yrkesutbildningar är dyra och i dagsläget finns endast en nybörjarkurs inom data hos Mapambanio.
Vi säger: Mafanikio mema na baraka za Mungu! – Lycka till och Guds välsignelse!
Vill du bidra till skolans verksamhet kan du Swisha till Act Hudiksvallsbygdens församling så vidarebefordrar vi din gåva, 123 039 22 17 märk med SKOLA