Lyssna

Nyhet / Publicerad 25 oktober 2024

Nyfiken på att bli kyrkvärd?

Kyrkvärdskurs lördag den 23 november 9.00-16.30 i Forsa. Hm, vad är en kyrkvärd? Vad gör en så’n? Hur kan man bli det? Är det skillnad på kyrkvärd och gudstjänstvärd? Hur fördjupar jag mig? 

Dagen är ett samarbete mellan Hudiksvallsbygdens och Forsa-Högs församlingar. Anders Hedman, Stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling, Uppsala stift ger oss en inblick i vad det är att vara kyrkvärd, lite historik och vad som kan vara bra att kunna om man känner sig nyfiken att testa på att vara kyrkvärd. 


För vem?

För dig som är nyfiken, varit kyrkvärd länge eller är en blivande kyrkvärdar. 
Ungdomar som vuxna! Känn dig välkommen. 


Anmäl dig!

Anmäler dig gör du till Helén Tanzborn 0708-911 233 innan 21/11 så vi vet hur mycket fika/mat vi ska fixa. Är du osäker, anmäl dig ändå. Har du glömt anmäla, kom ändå. 


Vi är i Mariagården i Forsa, precis där bussen stannar.

Program för dagen:

9.00 fika
10.00 inledning och samtal i små grupper 
 ”Att vara kyrkvärd”
11.00  gudstjänsten och uppgiften
12.00 lunch
13.00 liturgiska kläder, nattvardens dukning,  symboler, vin och bröd
14.30 fika
15.00 psalmbokens delar. Läsa text och bön
16.00 frågor
16.30 tack och hej

Välkommen!

 

Lilla faktarutan

Vem kan bli kyrkvärd

Kyrkvärden är en ideell (oavlönad) medarbetare som har olika uppdrag i gudstjänsten. För att bli kyrkvärd behöver du vara döpt och medlem i Svenska kyrkan, ha fyllt 16 år och vara bosatt i församlingen där du ska vara kyrkvärd. Kyrkvärden utses formellt av kyrkorådet. Nya kyrkvärdar tjänstgör ofta tillsammans med en mer erfaren kyrkvärd, på så vis lär de sig av varandra. Varje kyrkvärd medverkar i minst en gudstjänst per månad.

Vad gör en kyrkvärd?

I Svenska kyrkan kan kyrkvärdarna delta i det praktiska genomförandet av en gudstjänst. Innan gudstjänsten kan det innebära att hjälpa till att ställa iordning gudstjänstrummet, t ex hänga upp siffror som visar dagens psalmnummer, förbereda nattvarden, tända ljus och hälsa deltagarna välkomna. Men uppgifterna kan se lite olika ut i olika kyrkor och församlingar till exembel beroende på vad kyrkvaktmästaren har för arbetsuppgifter. Under gudstjänsten deltar kyrkvärden aktivt genom att hälsa välkommen, läsa söndagens texter, samla in kollekten, tända ljus vid tacksägelsen (när de som döpts, vigts eller avlidit i församlingen uppmärksammas), leda förbönen och dela ut nattvarden tillsammans med prästen. Efter gudstjänsten deltar kyrkvärden i kyrkkaffet och kan då ta kontakt med nya gudstjänstdeltagare. Kyrkvärden räknar och redovisar kollekten tillsammans med de anställda.

Kyrkvärdarnas historia

Det finns en lång historisk tradition av att församlingsmedlemmar deltagit i och haft särskilt ansvar för olika delar av församlingens praktiska angelägenheter. Redan på 400-talet nämns kyrkvärdar som en viktig funktion i den tidiga kyrkan i det romerska riket, vilket tycks höra samman med att man började bygga kyrkor och fick egendom och ägodelar att förvalta. Det var kyrkvärdarnas uppgift att vårda, förvalta och försvara denna kyrkliga egendom. I Sverige hittar vi detaljerade beskrivningar av kyrkvärdarnas uppgift i de svenska landskapslagarna och så fort en kyrka byggdes, fanns också kyrkvärdar på plats som arbetade tillsammans med prästen.

Fortfarande är uppdraget som kyrkvärd ett hedersuppdrag. Kyrkorådet utser kyrkvärd på förslag av Kyrkoherden som sedan utövar tillsyn över kyrkvärdarnas verksamhet.

Att vara ung kyrkvärd

I flera församlingar har man unga kyrkvärdar och det är berikande både för församlingen, gudstjänsten, uppdraget och individen. Som ny kyrkvärd, speciellt om man är ung, så kan det kännas extra tryggt att få gå bredvid en mer erfaren några gånger så man blir trygg i uppdraget och förstår uppgifterna som ska utföras. Det är ett spännande uppdrag att vara kyrkvärd och en fantastisk möjlighet att få vara i gudstjänstrummet och ha en viktig roll i gudstjänsten.