Begravningsgudstjänsten
Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Vi får tacka för tiden vi fick tillsammans och för allt den döde betytt för oss. Vi kan också be om förlåtelse för sådant som inte blev som vi önskade och be om försoning. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.
Hur går jag tillväga?
Det vanligaste tillvägagångssättet när man ska planera en begravning, är att kontakta en begravningsbyrå. De hjälper till att boka kyrka, präst och musiker. Man kan även själv ringa till församlingsexpeditionen och boka tid och präst för begravningen. Oavsett vilket alternativ man väljer, är det bra att ha i åtanke att det ofta är positivt för sorgearbetet om man orkar ta del i planeringen.
Innan begravningen kontaktas man av prästen och träffas för att tala om hur begravningsgudstjänsten kommer att gå till och om den som avlidit. Ofta berättar man lite för prästen om den avlidna och dennes liv, så att de ord han eller hon säger på gudstjänsten blir personliga och viktiga.
Lån av bårtäcke
Ett bårtäcke används som smyckning av kistan och är en dekoration med gamla anor.
Här kan du se bilder på de bårtäcken som finns att låna i Hakarps kyrka, Huskvarna kyrka samt i Bråneryds kapell.
Lån av ljusbåge och krans vid urnutläning och akt med urna
Vid urngravsättning eller akt med urna erbjuds ett kostnadsfritt grundkoncept för utsmyckning i form av stilren ljusbåge med sju ljus samt en naturinspirerad krans skapad efter årstid. OBSERVERA Ljusbåge med krans används alltid vid urngravsättning samt vid akt med urna om inget annat meddelas.
Se folder för mer information och bilder
Minnesstunden är ett tillfälle att minnas tillsammans
Efter begravningsceremonin är det vanligt att samlas för en stunds gemenskap antingen i församlingslokalen eller någon annan lokal i närheten.
Det ger tillfälle att prata och dela minnen kring den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked. För många är begravningen en viktig del av sorgearbetet.
När anhöriga inte kommer överens
Det händer att anhöriga har svårt att enas efter ett dödsfall. Det kan till exempel handla om att man är oeniga kring var den avlidne ska gravsättas eller om det ska vara en kremering eller kistbegravning.
Då finns möjlighet att få hjälp av Kyrkgårdsförvaltningen i form av medling. Detta är reglerat i begravningslagen. En sådan medling sker genom samtal. Kommer parterna fortfarande inte överens, flyttas tvisten över till länsstyrelsen för beslut. Under tiden en tvist pågår får inte den avlidne gravsättas.
För kyrkogårdsförvaltningen i Huskvarna pastorat är kyrkogårds- och fastighetschef Magnus Andersson utsedd medlare.