Planera begravningen
Många väljer att ta hjälp av en begravningsbyrå men det går också bra att ordna delar eller allt praktiskt själv.
Borgerlig begravning, begravning i Svenska kyrkans ordning
eller begravning i annan ordning
Borgerlig ceremoni
En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva.
- Välj vilken lokal för begravningsceremonin ni vill ha och boka plats och förrättare. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av Huskvarna pastorats kapell, bokas detta via Kyrkogårdsförvaltningen.
- Anhörig: kontakta Kyrkogårdsförvaltningen och anmäl om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas och var den avlidne ska gravsättas. Kroppen ska gravsättas (kistbegravning) eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen.
Begravning i Svenska kyrkans ordning
- Anhörig: kontakta Pastoratsexpeditionen för att boka begravning. Ofta sköter Begravningsbyrån den kontakten men vill man boka själv går det lika bra. När du bokar bestäms tid och plats för begravningen och vilken präst som kommer att hålla i begravningsgudstjänsten. Prästen hör sedan av sig inom de närmaste dagarna och bokar tid för ett begravningssamtal.
- Anhörig: kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.
Lån av bårtäcke
- Ett bårtäcke används som smyckning av kistan och är en dekoration med gamla anor. Här kan du se bilder på det bårtäcke som finns att låna för ceremoni i våra kapell.
Lån av ljusbåge och krans vid urnutlämning och akt med urna
- Vid urngravsättning eller akt med urna erbjuds ett kostnadsfritt grundkoncept för utsmyckning i form av stilren ljusbåge med sju ljus samt en naturinspirerad krans skapad efter årstid.
OBSERVERA Ljusbåge med krans används alltid vid urngravsättning samt vid akt med urna om inget annat meddelas. Se folder för mer information och bilder
När anhöriga inte kommer överens
Det händer att anhöriga har svårt att enas efter ett dödsfall. Det kan till exempel handla om att man är oeniga kring var den avlidne ska gravsättas eller om det ska vara en kremering eller kistbegravning.
Då finns möjlighet att få hjälp av Kyrkgårdsförvaltningen i form av medling. Detta är reglerat i begravningslagen. En sådan medling sker genom samtal. Kommer parterna fortfarande inte överens, flyttas tvisten över till länsstyrelsen för beslut. Under tiden en tvist pågår får inte den avlidne gravsättas.
För kyrkogårdsförvaltningen i Huskvarna pastorat är kyrkogårds- och fastighetschef magnus.a.andersson@svenskakyrkan.se utsedd medlare.