Ett helgon är ingen ”perfekt människa” som uttrycket kommit att användas – nej, helgonen är egentligen lika stora syndare som du och jag. Ett helgon är istället – med ärkebiskopen Nathan Söderbloms ord: ”en människa som med sitt liv visat att Kristus lever”.
Helgonen är våra förebedjare och förebilder. De finns i alla tider, på alla platser och i alla traditioner av kristet liv.
I Lidens gamla kyrka finns en mängd helgon avbildade. Här kan du läsa om de som fått egna skulpturer i kyrkan:
Maria, Herrens moder
Den kristna kyrkan har alltid vördat Maria, Jesus mamma, som den största och viktigaste av alla heliga kvinnor och män. Hon stod närmast sin Son och födde honom till världen och formades av närheten till honom.
Hon mötte ängeln vid bebådelsen, bar Kristus i sig, födde honom i Betlehem, var med då han utförde sitt första underverk, vandrade med honom, såg honom dö på korset och var med vid den första pingstens under.
Därför har Maria kommit att bli förebilden för ett kristet liv, av vad det är att leva nära Jesus. Martin Luther, reformatorn, utbrast: ”O Du saliga jungfru och Guds moder, vilken stor tröst har Gud inte visat oss i dig!”
Under medeltiden då bilden av Kristus, och kanske framförallt bilden av Gud Fader själv var av en sträng, dömande gestalt, blev bilden av den unga flickan med det lilla barnet i famnen en tröst och en glädje.
Om inte Maria kunde tala med sin Son om alla bekymmer vem kunde då göra det?
Otaliga är säkert de kvinnor i Liden som genom århundradena sett upp på bilden av Maria i sin kyrka och tänkt – ”Du vet hur vi har det! Du har också varit gravid, också sett ditt barn dö, levt ett liv som människa och kvinna…”
Det stora altarskåpet med Maria i centrum kan ha stått på kyrkans altare längst fram i öster under medeltiden. Kanske var kyrkan till och med helgad åt jungfru Maria. Pater Josephus som grundade Lidens kyrka var dominikanermunk, och dominikanerna har alltid hållit Maria i hög vördnad. Det var de som spred användadet av ”rosenkransen” – radbandet som hjälper kristna att meditera över händelser i Jesu och Marias liv.
I Lidens gamla kyrka har flera bilder av Maria funnits – främst det stora altarskåpet, men också en mindre bild från ett nu försvunnet altarskåp. Här förvarades också länge en romansk Madonnabild, som efter att ha varit stulen nu återbördats till sin rätta plats i Holms kyrka.
I Romarbrevets åttonde kapitel skriver Paulus om hur Gud väljer:
”Vi vet att Gud på alla sätt hjälper dem som älskar honom att nå det goda, dem som han har kallat efter sin plan. Ty dem han i förväg har utvalt, har han också bestämt till att formas efter hans sons bild, så att denne skulle vara den förstfödde bland många bröder. Dem han i förväg har utsett har han också kallat, och dem han har kallat har han också gjort rättfärdiga, och dem han har gjort rättfärdiga, dem har han också skänkt sin härlighet.”
Gud kallar och gör rättfärdig. Det fick Maria uppleva, trots sin litenhet och sin ungdom. Hon fann nåd hos Gud. Och samma kallelse har gått ut till oss, Gud kommer också till oss. Marias uppgift kanske var unik, men kallelsen och orden ”du har funnit nåd hos Gud” riktas till oss alla. Och vi kan vila i att Gud fortfarande väljer enkla människor och utrustar dem. Som det står i ett av mina favoritbibelord som jag ständigt och jämt citerar, nämligen Johannes 15:16-17 ”Ni har inte utvalt mig utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består, och då skall Fadern ge er vad ni än ber honom om i mitt namn. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra”.
Bön:
Gud, som är alltings ursprung,
vi tackar dig som utvalt Maria till mor åt världens frälsare.
Fyll oss med din nåd
så att vi, liksom hon,
säger ja till din heliga vilja.
Genom Jesus Kristus, vår Herre.
Amen.