I våra kyrkor finns ofta föremål från medeltiden. Reformationen i Sverige gick varsammare fram än i många andra länder, och statyer, nattvardssilver, tavlor och annat blev oftast sparade. Däremot är det relativt ovanligt att kläder bevarades. Eftersom de är av tyg slets de och kastades oftare än nåt annat. I Sättna kyrka finns dock en bit av medeltiden bevarad.
I sakristian i Sättna kyrka förvaras en mässhake (en mantel prästen använder vid nattvardsfirande) från medeltiden. Från början var det antagligen en korkåpa som syddes om någon gång i slutet av medeltiden. Mässhaken har varit röd, men den är så sliten att den idag mer ser brun-svart ut.
Det vackraste på denna mässhake är de otroliga broderierna! Längst uppe ser vi Jesus sitta på sin himmelska tron. Bredvid honom sitter jungfru Maria, och Jesus sätter en krona på hennes huvud. Jesus ser allvarlig ut, men Maria mer glad och förväntansfull. Detta är inget som omnämns i Bibeln, men man tänkte sig på medeltiden att Maria som burit Jesus och troget stått vid hans sida ända till döden på korset, efter sin död togs upp av Jesus till himlen och fick motta livets krona.
Längre ner på mässhaken finns en bild av Jesus mormor. Inte heller hon nämns i Bibeln, men i den fromma folktron på medeltiden kallades jungfru Marias föräldrar Joakim och Anna. Det är alltså Anna vi ser på bilden. I famnen håller hon sin dotter Maria och sitt barnbarn Jesus. Bilden brukar kallas "Anna själv tredje" och var mycket populär på medeltiden. Nämnas kan att vår reformator Martin Luther tyckte mycket om Jesu mormor Anna. När han var åskrädd skall han ha ropat "Hjälp, Sta Anna - jag vill bli munk!" och hamnade i augustinerklostret och där började hans process som ledde fram till reformationen.
Längst ner på mässhaken ser vi aposteln Jakob med sin bok och sitt svärd.
Jakob var en av Jesu lärjungar. Efter Jesu död och uppståndelse skall han enligt de medeltida legenderna ha missionerat i Spanien och efter sin död ha blivit begraven i den spanska staden Compostella. Compostella blev därför ett av kristendomens största pilgrimsmål - och efter honom kallat "Santiago (St Jakob) de Compostella".
Mässhaken är idag för skör för att användas, men den som så önskar kan få se den då kyrkan är öppen. Så passa på någon gång och titta på Kovlands äldsta kläder!