Sättna kyrka i Kovland är pastoratets yngsta kyrka, i sin nuvarande tappning från 1952, men den har en gammal historia.
Det är också vår minsta kyrka, men tack vare att den är så ljus och öppen känns den ändå aldrig trång!
Här ryms ungefär 120 personer, och kyrkan är lätt att anpassa, till t ex musikevenemang och liknande.
Sättna kyrka har, även om det som sagt är vår yngsta kyrka, en gammal historia. Den första kyrkan i Sättna byggdes redan på medeltiden. Exakt var den låg är inte känt, men i bygden sägs att den ska ha legat på platsen som lokalt kallas "katolikkullen". Vi vet inte heller hur den såg ut, men en mängd föremål finns bevarade från den, de flesta nu i länsmuseet Murbergets samlingar.
Den andra kyrkan byggdes i Flata. Grunden från den kyrkan är fortfarande bevarad. På den gamla kyrkplatsen firar Sättna församling fortfarande en del gudstjänster sommartid. Det går också bra att ha vigsel och dop i kyrkoruinen.
Kyrkan ersattes av en kyrka på nuvarande plats som stod klar 1742. Den nya kyrkan av trä uppfördes av byggmästare Sam Hasselberg.
Ursprungligen hade kyrkan en åtkantig rektangulär planform.Sitt nuvarande utseende erhöll den genom ombyggnaderna 1862 och 1909. Långhuset förlängdes 1909 i väster och försågs medtorn och sakristia i nordöst.Tillbyggnaderna gjordes i tegel och putsades. Murar och väggar vitputsades 1909 såväl ut-som invändigt.
På 1950-talet upplevdes kyrkan som för lite och i dåligt skick, man rev den östra väggen, pallade upp taket på störar och byggde ut kyrkan i östlig riktning. De gamla träväggarna byttes också mot tegelväggar.