Lyssna

Utlandskyrkan 400 år!

År 2026 firar Svenska kyrkans utlandsförsamlingar 400 år. Under året vill vi minnas vår historia, uppmärksamma var vi är idag och fortsätta att blicka framåt. Tillsammans över hela världen firar vi 400 år av engagemang och gemenskap.

För att lyckas med firandet behöver vi som värnar om Svenska kyrkans utlandsförsamlingar skapa jubileumsåret tillsammans. Ideella och anställda, ute i världen och hemma i Sverige, ekumeniska kontakter, vänner, organisationer och företag - alla spelar en viktig roll. 

Under 2026 kommer vi fira jubileumsgudstjänster. Vi vill genom text och bild dela berättelser från förr och idag. Vi vill synas där vi brukar synas, men också på platser där vi kanske vanligtvis inte syns. Vi vill att varje utlandsförsamling och alla stift hemma i Sverige deltar i firandet. 

Vi uppdaterar sidan kontinuerligt. Kom snart tillbaka! 

Jubileumsåret 2026

Vad händer 2026?

Svenska kyrkan firar att det är 400 år sedan den första utlandsförsamlingen bildades. Under året vill vi minnas vår historia, uppmärksamma var vi är idag och fortsätta att blicka framåt. Tillsammans över hela världen firar vi 400 år av engagemang och gemenskap. 

Vem kan delta i firandet?

Alla som vill engagera sig för Svenska kyrkan i utlandet kan delta i firandet. 

Hur kan du bidra/delta?

Det finns en mängd olika sätt att delta inför och under jubileumsåret 2026. Här är några exempel: 

  • Har du egna erfarenheter från en utlandsförsamling kan du till exempel dela en berättelse.  
  • Bor du utomlands kan du kontakta din församling och bli volontär för att hjälpa till med det lokala firandet.  
  • Bor du i Sverige kan du kontakta ditt lokala SKUT-råd eller församling för att hjälpa till med planering av firandet – eller initiera ett lokalt firande om det inte redan gjorts.  

Om du bidrar till ett firande som är öppet för alla kan du också anmäla det till oss för att få med det i den gemensamma evenemangskalendern. 

Varför ska du engagera dig?

Kanske har du egna erfarenheter genom arbete, resa eller boende utomlands? Ett möte med en utlandsförsamling - vad den betydde för dig, varför du gick dit etc.  

Eller, om du är eller har varit ideell eller anställd i en utlandsförsamling - vad det innebär att arbeta i en svensk församling utanför Sverige, om en specifik händelse eller ett möte, om identitet, hemlängtan, gemenskap...  

Det kan naturligtvis också vara så att du, även utan egna erfarenheter av utlandsvistelse, har ett engagemang för verksamheten som bedrivs utomlands. Du är givetvis välkommen att engagera dig för utlandsförsamlingarnas arbete oavsett anledning. 

När sker firandet?

Firandet av Svenska kyrkan i utlandets 400-årsjubileum sker under hela 2026. I evenemangskalendern publiceras event som är öppna för en bred allmänhet, men det finns naturligtvis även andra, mer lokala, event under året - i Sverige och utomlands. Vår förhoppning är att något slags firande ska ske i varje stift i Sverige och runt om i hela världen. Alla som anordnar ett event bestämmer såklart själva när det passar dem. Kanske har ditt stift redan en årlig internationell dag där 400-årsfirandet får plats? Kanske kan din församling/pastorat anordna en utlandskyrkans dag/helg/kväll?  

Inför er planering kan några datum och större event vara till en hjälp.  

Rikskollekterna 2026

Söndag 19/7 2026, Kristi förklaringsdag
Söndag 4/10 2026, Den helige Mikaels dag
Lördag 31/10 2026, Alla helgons dag

Kollektvädjan

Kollekt kan tas upp både digitalt och vid gudstjänster, dop, vigselakter, event och konserter. Din gåva till Svenska kyrkan i utlandet gör skillnad!

Ladda ner kollektvädjan och läs mer om rikskollekt via länken ovan.

Större event 2026

Platser och datum publiceras inom kort.

Webbinarium 2026

Teman, gäster och klockslag publiceras inom kort.

21 januari 2026 –  
18 februari 2026 - 
18 mars 2026 - 
22 april 2026 –  
16 september 2026 -  
21 oktober 2026 - 

Utlandskyrkan genom historien

Egentligen har Svenska kyrkan i utlandet alltid funnits. I varje fall lika länge som Svenska kyrkan i Sverige. Men verksamheten har med tiden utvecklats. Från att ha fungerat som sjömanskyrka växer nu nya arbetssätt fram, bland annat med mobila präster och diakoner.

Sigill

Sigillet är framtaget för att märka material och aktiviteter kopplade till 400-årsfirandet av Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

Ge en gåva