Att ha en vänförsamling kan för en församling i Sverige ge en fördjupad förståelse av såväl möjligheter som utmaningar i att vara utlandsförsamling. För en utlandsförsamling kan vänförsamlingen i Sverige innebära viktiga utbyten och tillgång till resurser, såsom fortbildningar eller material.
"Låt det vara enkelt. Praktiskt", säger Christina i Hamburg. Församlingen i Hamburg har två svenska vänförsamlingar; Raus församling i Helsingborg och Danderyds församling i Stockholm. "Vi har mycket att lära utav varandra - kyrklig rådgivning, musikalistkt utbyte, kommunikation, personligt stöd är bara några exempel."
Som en hjälp till er som är intresserade av en vänförsamling har vi tagit fram en mall på överenskommelse. Om din församling är intresserad av att hitta en vänförsamling, fundera tillsammans i församlingen vad ni vill få ut av utbytet. I överenskommelsen har vi gett några förslag, så som gemensamma träffar (kan naturligtvis ske online), utbyten, årlig volontär, att be för varandra, gemensamma föreläsningar/fortbildning...
"För oss kan det handla om besök av konfirmander, ledamöter från kyrkoråden eller enskilda församlingsmedlemmar", säger Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling som är vänförsamling med den svenska församlingen i Paris. "Vänförsamlingsarbetet har gett och ger Hedvig Eleonora en fördjupad förståelse av såväl möjligheter som utmaningar i att vara utlandsförsamling."
Läs mer på bloggen där vi intervjuat Kristina Ekelund, kyrkorådets ordförande i Hamburg.
Och om vänförsamlingsarbetet mellan Järfälla och Köpenhamn - som fick prästen Krister Kappell att flytta till Danmark.
Utlandsförsamlingar som just nu söker vänförsamling:
Los Angeles, kontakta församlingsherde Manilla Okomdal Nordanstig manilla.okomdalnordanstig@svenskakyrkan.se
San Francisco, kontakta församlingsherde Joakim Schröder joakim.schroder@svenskakyrkan.se
Schweiz, kontakta kyrkoherde Pehr-Albin Edén
pehr-albin.eden@svenskakyrkan.se