Lyssna

Gravrätt, gravskick och gravplats

Här hittar du information om de olika gravskick som finns tillgängliga inom pastoratet.

Gravskick

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en gravplats utan kostnad i 25 år. Detta är en av flera saker som täcks av begravningsavgiften. Inom Järna-Vårdinge pastorat finns två olika kategorier av gravskick: gravplatser med full gravrätt och gravplatser utan gravrätt.

Gravplats med gravrätt

En gravplats med gravrätt är en gravplats där de anhöriga har möjlighet att bli gravrättsinnehavare och på så vis få rätten att bestämma gravplatsens utsmyckning, vilka som får gravsättas inom platsen m.m. Traditionella kistgravplatser och urngravplatser är två exempel på gravplatser med full gravrätt.

Vilka rättigheter och skyldigheter en gravrättsinnehavare har definieras i begravningslagen (SFS 1990:1144). Sammanfattningsvis har gravrättsinnehavaren rätten att:

  • Bestämma hur gravplatsen ska utsmyckas, både i form av gravanordning och rabatt
  • Bestämma vilka som får gravsättas på gravplatsen
  • Själva bli gravsatta på gravplatsen
  • Förnya gravrätten när gravrättstiden håller på att ta slut (25 år efter senaste gravsättningen)
  • Överlåta gravrätten till någon annan eller återlämna den till huvudmannen

Gravrättsinnehavaren har dock skyldigheten att:

  • Hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick
  • Se till att eventuell gravanordning är säker och inte riskerar att skada någon

Missköts graven kan gravrätten återkallas. Genom att teckna ett gravskötselsavtal kan du som gravrättsinnehavare mot en avgift lämna över gravskötseln till kyrkogårdsförvaltningen. Du kan läsa mer om våra gravskötselalternativ och kostnaden för dessa här.

Att överlåta en gravrätt

Om en gravrättsinnehavare avlider eller andra omständigheter gör att gravplatsen står utan gravrättsinnehavare måste dödsboet eller närmast anhörig meddela kyrkogårdsförvaltningen om förändringen.  Gravrätten kan då överlåtas till en annan anhörig till någon som ligger begravd i gravplatsen.

Att återlämna en gravrätt

Som gravrättsinnehavare kan du när som helst välja att avbryta din gravrätt. Ansvaret för gravplatsen går då automatiskt över till kyrkogårdsförvaltningen. De fredar gravplatsen i 25 år efter senaste gravsättningen. Efter denna tid kan andra komma att begravas på platsen under en ny upplåtelseomgång, förutsatt att plats finns kvar i graven.

Gemensamma gravskick - Gravplatser utan gravrätt

Som det låter är gemensamma gravskick gravplatser där den avlidne gravsätts tillsammans med andra som de inte nödvändigtvis har någon relation till. Exempel på gemensamma gravplatser utan gravrätt är minneslundar och askgravlundar. Du som anhörig har ingen egen gravplats att gå till utan delar platsen med andra anhöriga. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av dessa gravplatser.

Minneslund

Minneslunden är en gravplats med en gemensam och anonym karaktär. Askan gravsätts utan närvaro av anhöriga. Endast snittblommor och enstaka gravljus får användas till smyckning. Enskilda gravlyktor, krans/risbukett, krukor, stenar, planteringar får inte förekomma. Minneslunden är en plats för - just minnen, samt en symbol för alla människors lika värde och vår gemensamma jord.

Askan efter de avlidna grävs ner på ett gräsbevuxet jordningsområde utan att själva platsen markeras. Därför gravsätts askan utan närvaro av anhöriga, som alltså inte får veta var askan är placerad. Varje aska jordas separat under värdiga former och under lämplig årstid. När gravsättning skett, skickas ett minnesblad som meddelar att detta gjorts, till den som beställt gravsättningen.

I Järna-Vårdinge pastorat finns minneslund på Överjärna kyrkogård, Ytterjärna kyrkogård och Vårdinge kyrkogård.

Askgravlund

Askgravlund är ett alternativ där gravsättning av aska efter avlidna sker inom ett gemensamt gravsättningsområde utan gravrätt, mer likt en minneslund men av mindre anonym karaktär. Anhöriga tillåts vara med vid gravsättning och de gravsattas namn, födelse- och dödsdatum presenteras på gemensam plats. Platsen för gravsättningen markeras ej. Askan gravsätts i tyghölje eller som lös aska och sker normalt under perioden 1 maj-31 oktober.

Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötsel av hela gravområdet. Smyckning får endast ske med lösa blommor. Gravljus kan sättas i ljushållare på de gemensamma smyckningsplatserna mellan 1 oktober och 31 mars.

I Järna-Vårdinge pastorat finns askgravlund på Ytterjärna kyrkogård. 

Kostnad för askgravlund

När en person ska gravsättas i askgravlunden faktureras den anhöriga som skrivit under intyget ”Medgivande till gravsättning i Askgravlund” 1700 kr. Dessa pengar täcker kostnaden för både askpåse och den namnplatta som sätts upp på den gemensamma gravanordningen. Själva gravsättningen bekostas av begravningsavgiften. 

Urvalet av askpåsar varierar beroende på vad kyrkogårdsförvaltningen har införskaffat. Som anhörig går det bra att fritt välja en av den färger på askpåsar som finns tillgängliga innan gravsättningstillfället. Information och bild på de aktuella färgalternativen hittar ni på sidan _____. 

Viktigt att tänka på när du väljer gravskick

De olika typerna av gravskick har olika möjligheter och begränsningar. Det viktigaste när du väljer gravplats är att i största möjliga mån följa den avlidnes önskan. Men det kan också vara bra att fundera över vilket ansvar du som anhörig är beredd att ta vad gäller skötseln av gravplatsen, såväl idag som i framtiden.

Boka tid för visning av olika gravplatser
Det går bra att ringa kyrkogårdsexpeditionen om du vill boka tid för visning av olika gravplatser.