Lyssna

Kyrkoval 8–21 september 2025

Söndagen den 21 september 2025 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att Svenska kyrkan ska styras.

Du som är medlem i Svenska kyrkan och på valdagen har hunnit fylla 16 år är välkommen att rösta i kyrkovalet som gäller mandatperioden 2026-2029.

VAD VÄLJS I KYRKOVALET?
I kyrkovalet görs val till tre olika nivåer.

Kyrkofullmäktige, ditt lokala val
Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling eller, om din församling samverkar med andra församlingar, till kyrkofullmäktige i ditt pastorat.

Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet för barn och unga som ska finnas i församlingen, eller hur kör- och konsertverksamheten ska se ut.

Val till stiftet, regionalt
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. Till exempel i kyrkoantikvariska frågor när man ska renovera en kyrka.

Val till kyrkomötet, nationellt
Kyrkomötet är Svenska kyrkan högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Kyrkomötet behandlar också frågor om hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan och vilka psalmer som ska finnas i psalmboken.

Röstkortet

Alla som har rösträtt får ett röstkort sm skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 1 september 2025. På röstkortet står det vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift du tillhör och vilka val du får delta i. Där står också vallokalens adress och öppettider samt adress och öppettider för förtidningsröstning.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation.

Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen, men det underlättar för att enkelt kontrollera att du är i rätt vallokal. Däremot behöver du ha med dig legitimation.

Rösta på valdagen!

Tag med röstkort och legitimation. Tid och plats om var du röstar läggs ut här längre fram.

Förtidsrösta

Tag med röstkort och legitimation
Plats: Församlingskansliet, Frejgatan 31 i Stockholm

Tider:
Tider läggs ut längre fram.

Brevrösta

Ett annat sätt att rösta i förväg är att brevrösta. Brevröstningspaket finns att hämta i våra kyrkor. Där finns det du behöver för att brevrösta. Posta din brevröst så att den är framme i god tid före valdagen. Du måste även skicka med ditt röstkort.

Att rösta med bud

Budröstning går till på liknande sätt som brevröstning. Du behöver ett brevröstningspaket även för att budrösta. Även då måste röstkortet skickas med.

 

Vilka kan jag rösta på i S:t Johannes församling?

Inom kort ser du här de nomineringsgrupper som ställer upp i valet till församlingens kyrkofullmäktige. Vill du vara med och styra församlingen? Senast den 15 april 2025 kan du anmäla ditt deltagande. Antingen kan du ansluta dig till en befintlig nomineringsgrupp eller så skapar du en ny grupp tilllsammans med personer som delar dina intressen eller värderingar.

Läs mer om kyrkovalet ›› 

 

 

För nomineringsgrupper

Information som vänder sig till nomineringsgrupper i kyrkovalet.

Så styrs S:t Johannes församling

Vart fjärde år är det kyrkoval. Då väljs kyrkofullmäktige som består av 25 ledamöter, varav 21 är besatta. Nästa val är 2025. Kyrkofullmäktige väljer i sin tur ett kyrkoråd som fungerar som en styrelse.

Om kyrkovalet

I kyrkovalet röstar väljarna om vilka som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren.