När den historiskt intresserade prästen Erland Ros kom till S:t Johannes församling 1985 insåg han vilken skatt av berättelser som vilade på kyrkogården. Sedan dess har han samlat fakta och arrangerat populära dramatiserade kyrkogårdsvandringar för att levandegöra historien.
S:t Johannes kyrkogård är belägen på Brunkebergsåsens högsta punkt, mitt i centrala Stockholm. Det var länge en kal och öde plats med lite vegetation. Platsen var förr fruktad som skådeplats för spökerier och andra hemskheter. Först 1817 planterades träd på kyrkogården. I dag fungerar kyrkogården som park och skolgård för Internationella skolan och Franska skolan. Under den varma årstiden samlas lunchlediga från närliggande arbetsplatser i kyrktrappan eller vid klockstapeln för att inmundiga mellanmål.
Att vandra runt på kyrkogården och läsa inskrifterna på gravstenarna är att göra en spännande historisk tidsresa. Här vilar militärer kända från Sveriges sista stora krig mot Ryssland 1808-09, Georg Carl von Döbeln och Henrik Gripenberg. Här möter vi teaterfolk och sångare som den äventyrlige Edouard du Puy som hade rekord i utvisningar från olika länder, tills han äntligen slog sig till ro i Stockholm som hovkapellmästare och sångare på Kungliga Operan. Här finns minnesstenen över den gåtfulla skevikssekten, män och kvinnor som levde i en klosterliknande gemenskap på gården Skevik på Värmdö. De fraktade in sina döda på natten och kastade de nakna kropparna över kyrkogårdsmuren och så fick kyrkans folk begrava de döda bäst de gitte. Själv var de helt ointresserade av kyrkliga seder och bruk. Gud mötte man i det egna hjärtat!
På en gravsten läser man namnet Löwenström. Där vilar änkan till kapten Anckarström, Gustaf III:s mördare år 1792 Hon hette Gustaviana Löwen och levde ända fram till 1844. Släkten i övrigt bytte namn från Anckarström till Löwenström och kungamördarens bror donerade pengar till ett sjukhus som en försoningshandling. Sjukhuset finns kvar, ligger i Upplands Väsby och heter Löwenströmska!