Lyssna

Från åsneritt till himmelsfärd

Altarskåpet i Stefanskyrkan och dess budskap skrivet av Erland Ros, präst och senior medarbetare i församlingen.

Altarskåpet i Stefanskyrkan kom på plats år 1926. Då sattes nämligen det ursprungliga korfönstret från 1904 igen, samtidigt som altarkrucifixet av Carl Eldh togs bort. Gjutjärnskorset står numera i minneslunden på S:t Johanneskyrkogård. Kristusbilden finns i sakristian i Stefanskyrkan.

Själva altarskåpet skapades av arkitekten Gustaf Clason. Skåpet rymmer 10 bilder av konstnären Einar Forseth. På dörrarna finns åtta bilder som skildrar Jesu lidandes historia från intåget i Jerusalem till nedtagandet från korset. Den stora bilden i mitten – på corpus – skildrar uppståndelsen och ovanför i en lunett avslutas berättelsen med himmelsfärden. På ramen till corpus sitter två små änglar, skapade av Anna Petrus, som även utfört de stora änglarna i kyrkans tak.

Berättelsen kan följas med början på vänstra dörren högst upp. 

Jesus rider in i Jerusalem på Palmsöndagen hälsad av hosiannarop och palmkvistar.

Foto: Jessica Mossberg

Jesus firar nattvarden med sina lärjungar. Till vänster älsklingslärjungen Johannes. Jesus har just meddelat att en av dem skall förråda honom. Därav rörelsen kring bordet: Inte är det väl jag , Herre?

Foto: Jessica Mossberg

Jesus ber ensam i Getsemane. Han ängslas inför lidandet och döden. Lärjungarna sover under trädet till höger.

Foto: Jessica Mossberg

Judas förråder Jesus med en kyss. Den jag kysser är det, grip honom!

Foto: Jessica Mossberg

Jesus inför Pilatus. Scenen präglas av en vårhimmel och byggnader som framhäver den romerska makten. Avståndet är stort mellan Jesus och Pilatus i gula kläder vid pelarna.

Foto: Jessica Mossberg

Jesus misshandlas, gisslas, av de romerska soldaterna. I bakgrunden ser vi hur korset läggs på hans axlar.

Foto: Jessica Mossberg

Korsfästelsen. Nedanför Jesu kors finns hans moder Maria. Till vänster ses en blixt ur mörka moln. Det som skildras är de naturfenomen som uppstod när Jesus dött (jordbävning). Till höger flyr en av vakterna.

Foto: Jessica Mossberg

Jesus tas ned från korset för att läggas i den grav som Josef från Arimatea (t.h) tillhandahöll.

Foto: Jessica Mossberg

Centralbilden (corpus) föreställer påskdagsmorgonen. Jesus lämnar graven. Livet har segrat. Döden är besegrad. Sjäv träffade jag konstnären en kort tid före hans död. Han beskrev då målande hur han formade motivet: ”Du förstår, jag tänkte mig uppståndelsen som en nordisk vårmorgon. Solen är på väg upp bakom kullen där Jerusalem ligger på toppen. Man kan inte se själva solen än men man ser ljusfloden som väller fram. Ljuset, livet, hoppet återvänder!”

Foto: Jessica Mossberg

Bildsviten avslutas genom lunetten högst upp: Himmelsfärden. Jesus lyfts upp på ett moln ur lärjungarnas åsyn. Jesus går in i en ny existensform. Han är inte längre bunden till en plats och en tid. Han finns överallt, på alla platser i alla tider. Också i våra liv och hjärtan!

Foto: Jessica Mossberg

Stefanskyrkan 120 år

Kom och fira vår fina kyrka som fyller 120 år! Vi firar en extra festlig gudstjänst och bjuder på bubbel, varmkorv, kaffe och fikabröd. Du kan även gå en tipspromenad med fina priser! Alla är välkomna och det är gratis att delta!

Stefanskyrkans änglar

Änglarna i Stefanskyrkan kan skådas i alla väderstreck, öster, väster, norr och söder. Men någon gång under 60-70–talet försvann plötsligt två av änglarna...