Det är huvudmannen för begravningsverksamheten, i detta fall Jokkmokks församling, som informerar om var det finns lediga gravplatser och som ställer gravplatsen till förfogande.
Gravrättsinnehavarens ansvar
Gravrättsinnehavaren till en kist- eller urngravplats bestämmer:
- Hur gravanordningen, till exempel gravstenen, ska se ut. Huvudmannen har regler för och prövar om en gravanordning får sättas upp.
- Över gravplatsens utsmyckning
- Över förnyelse av gravrätten
- Över återlämnande av gravrätten
- Vem som får gravsättas på gravplatsen
I de flesta fall har gravrättsinnehavaren vid sin död också rätt att gravsättas i graven.
Gravrättsinnehavarens skyldighet
Gravrättsinnehavaren är skyldig att hålla gravplatsen i ordnat, säkert och värdigt skick. Om gravplatsen vanvårdas kan huvudmannen ta ifrån gravrättsinnehavaren gravrätten. Då går gravrätten tillbaka till huvudmannen. Läs mer under rubriken ”Gravstenar – montering och kontroll”
Ta hjälp med skötseln
Det är möjligt för gravrättsinnehavaren att ta hjälp med gravplatsskötseln genom att teckna avtal med extern part om det erbjuds på orten, detta är inget huvudmannen erbjuder. Om det finns önskemål om att behålla gravanordningen, exempelvis gravstenen, men att det saknas möjlighet till gravskötsel så går det att avlägsna eventuell blomram och utsmyckning vid gravanordningen. Detta medför att ytan runt graven hanteras/sköts som kyrkogårdens övriga grönytor/naturytor av huvudmannens personal och därmed hålls i ett värdigt skick.
Gravbrevet innehåller viktiga uppgifter
En gravrättsinnehavare får ett gravbrev som bland annat innehåller uppgifter om
- Vilken gravplats det gäller
- Vem som är gravrättsinnehavare
- Hur lång tid gravrätten gäller