Foto: Anna Braw

Musik i S:ta Birgitta

Nyhet Publicerad Ändrad

Första söndagen i månaden är det konsert i S:ta Birgitta kyrka. Konserterna är gratis, men den som vill kan ge en kollektgåva till församlingens musikverksamhet.

Musik i S:ta Birgitta – vårt konsertprogram

Söndag den 1 september, kl. 16. Musikaliska höjdpunkter
Adam Wahlberg och Mika Lidén

Under 90- och 00-talen gjorde Adam Wahlberg och Mika Lidén många konserter runt om i Lappland – konserter med mycket blandad repertoar. Barndomsvännerna från Vilhelmina sjöng och spelade gitarr, ukulele, kontrabas, orgel, trummor, trumpet, flöjt och piano och det bjöds på musik allt från den klassiska genren och sånger från den svenska sångtraditionen till andliga sånger och gamla schlagers… och mycket mer. En salig kompott med massor av musikaliska höjdpunkter. Men under de senaste 15 åren har arbete, familj och annat kommit i vägen för flera konserter. För att inte tala om avståndet. Adam jobbar som präst i Lövånger utanför Skellefteå och Mika är, som bekant organist i S:ta Birgitta församling här i Kalmar.
Men äntligen blir det av igen. Denna gång blir det inte i Lappland utan här i ”södern”, men annars kommer vara, som det var när det begav sig. Glatt, blandat och lättillgängligt.  
Adam och Mika har spelat tillsammans sedan de gick i lågstadiet och under gymnasietiden gjorde de många musikaliska projekt. De har båda studerat på musikhögskolan i Piteå och nu är det dags åter igen att bjuda idel musikaliska höjdpunkter.

Söndag den 6 oktober, kl. 16
Jazz på kalmaritiska
Jan Ottosson Kvartett

Per-Ola Svensson, pianist i Jan Ottosson Kvartett, får massor av musikaliska infall och jazzkompositioner i huvudet – ”Plötsligt dyker melodislingan upp. En försiktig fras, några spröda toner. När som helst på dygnet, men oftast under promenader i Kalmar”. 2022 hamnade flera av dem på debutalbumet My reason for living. Ett album som fick varma omdömen i ansedda tidskriften Orkesterjournalen för sina mjuka och melodiösa kompositioner. Under 2023 har P-O varit minst lika flitig så det fick bli en albuminspelning till, som fick kallas för ”Jazz på Kalmaritiska”. Det är ju härifrån inspirationen kommer. Även detta album föll väl hos Orkesterjournalen - ”jazz som för tankarna till Jan Johanssons nordsvenska klanger - passar på både jazzklubb och i konsertmiljö”. Jan Ottosson Kvartett har hörts och synts både på musikscenen och i olika kyrkor runt om i Småland och nu får vi lyssna till dem även i S:ta Birgitta kyrka. Bandets sammansättning, det akustiska soundet och de melodiösa kompositionerna klingar fint i kyrkorummet.


Tisdag den 15 oktober, kl. 19

Välgörenhetskonsert
Vox Communis

Kören Vox Communis startades upp 2007 som en aktivitet inom ramen för Kalmar 
kommuns dåvarande fritidsförening Aktiv Fritid. Den var öppen för kommunens anställda och deras närstående men med tiden har den omformats den till en fristående kör. 
Idag består kören av ett sjuttiotal aktiva sångare som sjunger gospel, visa och pop. Vox Communis har gjort till sitt signum att sjunga för angelägna ändamål. Under de gångna åren har körens konserter gjorts till förmån för exempelvis ACT – svenska kyrkans internationella arbete, Radiohjälpens katastrofinsamling, Barncancerfonden, för folken i Ukraina och Pakistan samt för Kalmar stadsmission. Även denna gång kommer intäkterna oavkortat gå till något viktigt ändamål. 
Körens sånger är glada, innerliga, svängiga och stämningsfulla och de handlar på olika sätt att sprida kärlek, fred, barmhärtighet och glädje i världen. Kören leds av Birgitta Axelsson Edström och församlingens musiker Mika Lidén spelar piano.

Söndag den 20 oktober, kl. 16

Läsarsångskonsert
Julia Grenmyr och Mika Lidén

S:ta Birgitta församlings musiker Julia Grenmyr och Mika Lidén bjuder åter igen in till en sångträff med läsarsånger och andliga visor tillsammans med lokala musiker från Kalmar. Det blir kända sånger som alla kan sjunga med i och mer okända. Men alla är glada, innerliga och sångvänliga.
Den finns en rik läsarsångsskatt i kyrkan med de har blivit mer sällsynta de senaste årtiondena – tiderna förändras. Men vi har inte glömt läsarsångerna och det hoppas vi att ni inte heller har.

Söndag den 3 november, kl. 16
Svart och vitt - en föreställning om Joni Mitchells liv och musik
Julia Grenmyr och Jonatan Seger

Joni Mitchells musik är unik. Den går inte att sätta en etikett på. Hon spelade med några av de största. Harmoniskt och rytmiskt är hennes musik komplex, fast den låter så enkel och naturlig. 
Hon är kanske mest känd för de hits som hon gjorde på 60-talet, men hon släppte dussintals skivor under de 30 år som hon var som mest produktiv, och  de visar på en otrolig musikalisk bredd.         
Och så texterna – de är så mycket mer än bara kärlekstexter. Hon har gjort betraktelser om allt från miljöförstörelse till kvinnomisshandel. Men ofta handlar de om livet – tonsatta dagboksblad. Och rösten, den näktergalslika man minns bara man hört den en gång. 
Föreställningen, skriven av Jonatan Seger, utgår från tre årtionden. Vi får följa Joni från uppväxten på den kanadensiska landsbygden, till berömmelsen i Kalifornien. Sångerska är Julia Grenmyr.

Tisdag den 5 november, kl. 19

Poplåtar med HOPP som tema
Kompisar, Bästisar och Music Friends


På höstlovet kommer församlingens barnkörer: Bästisar och Music Friends ha en låtskivarworkshop tillsamman med artisten Adée, som bl.a. deltog i SVT:s Luciamorgon från Kalmar slott förra året. Workshopen kommer mynna ut i en låt som vi framför på vår höstkonsert: Poplåtar med HOPP som tema, där alla tre barnkörerna medverkar.
Future Songwriting är ett låtskrivarprojekt och workshopkoncept som startades av artisten Adée 2015 och sen dess har projektet producerat tre hela album och mött över 10.000 personer runt om i Sverige, USA och England. Under denna workshop får barnen lära sig att skriva låtar med ett inspelningsprogram och vi testar flera delar av låtskrivarprocessen tillsammans.


Söndag den 8 december, kl. 16

Der Stern von Bethlehem
Vox Birgittae

Varje år framför vokalensemble Vox Birgittae några större verk. Denna gång planeras Joseph Gabriel Rheinbergers op. 164 ”Der Stern von Bethlehem” – Betlehems stjärna. Det är en julkantat för kör, solister, flöjt, oboer, klarinetter, fagotter, horn, trumpeter, tromboner, pukor, harpa, orgel och stråkinstrument. 
Den består av nio delar där vi får följa julens evangelium från julnatten till trettondedagen med text skriven av Rheinbergers fru Franziska von Hoffnaass.  Franziska, eller Fanny som hon kallades, skrev många av texterna till hans vokala 
verk och detta verk kommer att sjungas på tyska.  
Vox Birgittae består av 25 körsångare och denna konsert är ett samarbete med Kalmar musiksällskap som utgör orkesterns stråksektion. Konserten leds av organist Mika Lidén.

 

Söndag den 15 december, kl. 16

Luciakonsert
Kompisar, Bästisar, Music Friends och S:ta Birgitta kyrkokör

S:ta Birgitta församlings tre barnkörer Kompisar. Bästisar och Music Friends framför en Luciakonsert tillsammans med S:ta Birgitta kyrkokör och under ledning av Julia Grenmyr och Mika Lidén. Där får vi se ljusets budbärarinna skrida fram med hela sitt följe för att påminna om att midvintermörkret inte är beständigt. Ljuset kommer åter till oss, både i form av att året vänder mot ljusare tider och att Jesus föds i vår mitt.
Med adventstidens och luciadagens vackra och traditionella sånger får vi förbereda oss på julen på finast möjliga sätt, tillsammans med tärnor, stjärngossar, tomtar, pepparkaksgubbar… och självklart huvudpersonen själv – Sankta Lucia.