Vad innebär det att vara förtroendevald?
Vi har intervjuat några av Kalmar pastorats förtroendevalda. Här kan du läsa om vad de tycker är bäst med sitt uppdrag
Marianne Slattegård
Marianne är ledamot i kyrkofullmäktige och i S:t Johannes församlingsråd, samt aktiv i pastoratets internationella arbete.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Jag ville vara med och påverka utifrån mina kunskaper som jag ville använda mig av.
Hur skulle du sammanfatta ditt uppdrag med tre ord? Utmanande, växande och hoppfullt!
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Våga utmana dig själv! Vi ska inte hålla på att gnälla, våga själv att hålla i yxskaftet. Agera själv – var med och påverka utifrån våra kunskaper och erfarenheter – använd dom! Var inte rädd för att använda de resurser som Gud har gett oss. Eftersom vi är Guds sändebud behöver vi agera ihop. Tillsammans blir ett Vi, det är då något händer. Våga satsa på din egen bekvämlighet och lita på att Gud hjälper oss!
Eva Jarstad
Eva är ledamot i Kalmar pastorats kyrkoråd.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Övergången från politik på kommunal nivå till ett engagemang som förtroendevald i Svenska kyrkan blev ett skifte med en viss igenkänningsfaktor och som jag är glad, att vara i. Kyrkans betydelse i mitt eget liv har sett olika ut beroende av var i liver jag har befunnit mig såsom barndomens söndagsskola, skoltidens morgonandakter, ungdomens konfirmation, familjens tradition till vuxenlivets varande i kyrkoåret. Kyrkans budskap har berört mig. En nyfikenhet över Svenska kyrkans utveckling över tid och en vilja, att få vara med om, att forma Svenska kyrkan fortsatt framåt fick mig, att kandidera till ett uppdrag.
Vad är det bästa med ditt uppdrag? I mitt uppdrag som förtroendevald ingår jag i ett större sammanhang och där jag får vara med om, att ta små och stora beslut i en demokratisk ordning. Svenska kyrkans styrka består i, att vara en folk- och bekännelsekyrka där människor kan mötas. Den vill jag stödja.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Som förtroendevald är du vald med förtroende och får därmed möjlighet, att bidra med utveckling av Svenska kyrkan där du bor. Missa inte det här intressanta uppdraget! Det är utvecklande för dig och för kyrkan!
Daniel Johannisson
Daniel är ledamot i kyrkofullmäktige och ordförande i S:ta Birgitta kyrkas församlingsråd. Daniel är även ledamot i Kalmar Stadsmission stämma.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Det började med att engagera mig i gudstjänsterna och som kyrkvärd. Jag fick frågan om jag ville ställa upp i valet efter att jag varit aktiv i församlingen några år och det kändes så självklart att svara ja! Kyrkan och framförallt min hemförsamling är en så viktig del i mitt liv och jag vill ge tillbaka det jag kan.
Vad är det bästa med ditt uppdrag? Bästa med mitt uppdrag är människorna jag träffar och känslan av delaktighet i kyrkan. Arbetet med församlingsrådet ligger mig varmast om hjärtat och vi har ett väldigt fint samarbete med församlingsherden och arbetslaget.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Det är ett uppdrag som är mer givande än krävande så det finns inget att vara rädd för ;)
Victor Ramström
Victor är ordförande i Kalmar pastorats kyrkoråd.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Jag fick en fråga och tackade ja direkt. Utan att förstå helt vad det innebar så kändes det intressant och viktigt på samma gång. Som ung tyckte jag också att jag möjligen kunde bidra med ett annat perspektiv på olika frågor.
Hur skulle du sammanfatta ditt uppdrag med tre ord? Roligt, utmanande och meningsfullt.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Gör det! Vi behöver vara många förtroendevalda med olika bakgrund som är med och tar ansvar. Du behöver inte ha några särskilda kunskaper i förväg utan det är också ett lärande uppdrag och sammanhang.
Birgitta Axelsson Edström
Birgitta är ordförande i Kalmar pastorats kyrkofullmäktige.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Jag har alltid fascinerats av det speciella med kyrkans gemensamma ansvarslinje som innebär att både det förtroendevalda lekfolket och de anställda/vigda har möjlighet att påverka kyrkans verksamhet och utveckling. Det är så vi kan behålla en folkkyrka värd namnet. Med ett långt och stort engagemang i olika kyrkor i bagaget så föll det sig naturligt för mig att gå in i Svenska kyrkans beslutande organ när möjligheten gavs. Det man brinner för vill man naturligtvis också påverka.
Hur skulle du sammanfatta ditt uppdrag med tre ord? Demokrati, ordning, ansvar.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Alla goda krafter behövs i kyrkan och det är viktigt att så många som möjligt hjälps åt. Det är så vi bygger upp och utvecklar vår verksamhet. Det är också väldigt viktigt att vi förtroendevalda är många och att vi är olika. Så blir det ju när olika nomineringsgrupper ställer upp i valet. Att gå in i ett förtroendeuppdrag i kyrkan är både roligt och lärorikt och det allra bästa är ju att vi lär av varandra. Därför vill jag säga välkommen att haka på i det demokratiska tåget!
Anders Åkesson
Anders är vice ordförande i kyrkofullmäktige och ledamot.
Vad fick dig att engagera dig som förtroendevald i kyrkan? Jag har varit kyrkligt&samhälls-/föreningsengagerad sedan tonåren, det blev senare i livet naturligt att stå till förfogande för förtroendeuppdrag både i Svenska kyrkan, civilsamhället och i kommun/region/riksdag. I grunden är det en grundläggande värdering och gudstro som omsätts i en drivkraft att vilja förbättra och förändra samhället vi lever i. Att lämna efter sig något som är bättre än det vi ärvde. Det som i kyrkan kallas förvaltartanken.
Hur skulle du sammanfatta ditt uppdrag med tre ord? Förtroende - ansvar – öppenhet. Att vara vald i förtroende i en förening, i Svenska kyrkan eller i övriga samhället är just vad det låter, medlemmar/medborgare ger just dig sitt förtroende och mandat att på bästa sätt företräda dem i beslutsfattandet, den representativa demokratin. De ger dig förtroendet utifrån att Du inför dem deklarerat värderingar och ståndpunkter som överensstämmer med deras egna i frågor de tycker är viktiga.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att ställa upp i Kyrkovalet 2025? Tveka inte.