Ett av Svenska kyrkans övergripande mål är samhällsnytta. Vår finanspolicy är tydlig med att placeringar ska göras i bolag som bidrar till just detta. Därför driver vi på utvecklingen även i finansbranschen genom att vara med och skapa nya fonder som har en tydlig inriktning på till exempel klimatfrågan eller fattigdomsbekämpning. De fonder vi investerar i med tydligast samhällsnytta (impact) är för närvarande följande:
Investering i grön infrastruktur i Norden
SEB Nordic Energy Fund riktar sig till grön infrastruktur inom energi i de nordiska länderna, främst Sverige, och ska löpa i 30 år. Fonden investerar i nya solcellsparker på kommunal mark, upprustar mindre vattenkraftverk så att de klarar den nya lagstiftningen i EU och Sverige och alstrar mer energi, och avser investera i havsbaserad vindkraft längre fram, liksom i olika tekniker för energilagring, t ex via batterier eller vätgas. Även energieffektivisering är avgörande för att klara klimatomställningen och en tryggare elmarknad. Fonden ska därför till exempel installera bergvärme i olika typer av fastigheter och ställa om värmeverk till kraftvärmeverk, som ger både el och värme. Svenska kyrkans investering i fonden uppgår till 300 miljoner kronor.
Althelia Climate Fund
Althelia Climate Fund syftar till att skydda värdefull skog i utvecklingsländer genom att byinvånarna kan få mer intäkter från hållbart jordbruk och försäljning av utsläppsrätter som skogen genererar än att hugga ner den till exempel för odling.
Avskogningen i världen står för uppemot en femtedel av klimatpåverkan, eftersom träd suger upp så ofantliga mängder koldioxid. Många gamla, stora träd huggs ner och omvandlas till träkol, som bränns och därmed frigör all den bundna koldioxiden ut i atmosfären.
Fonden försöker synliggöra flera andra värden som skogen har än själva träråvaran, till exempel hem för djur och växter, klimatnytta och reglering av fukt och temperatur. De har fått ett pris från FN som en av 16 innovativa initiativ med klimatnytta som ändrar spelplanen.
Svenska kyrkan var en av grundfinansiärerna i fonden, som startade 2013, tillsammans med bland annat Europeiska Investeringsbanken och holländska utvecklingsbanken FMO. Investeringen kommer att avslutas under 2024.
SEB Microfinance Fund
Mikrofinansiering har sedan länge varit en del av Svenska kyrkans internationella arbete, framförallt genom Oikocredit, en av världens främsta mikrofinansaktörer, som Svenska kyrkan var med och grundade för över 40 år sedan.
Vi gick in som finansiär i startfasen för Sveriges första mikrofinansfond för institutionella investerare, SEB Microfinance Fund, som lanserades 2013 av SEB, och har sedan dess gjort flera nya investeringar i deras uppföljande fonder.
Fonderna investerar i institut som lånar ut små belopp, ofta några tusenlappar, till mikroföretag som kanske består av en person som till exempel behöver investera i en symaskin.