Gravar dekorerade med färggranna blommor på en kyrkogård.
Lyssna

Kyrkogårdarna i pastoratet

Den äldsta har anor från 1100-talet, den yngsta anlades 1970. En är liten och ligger inbäddad i skogen, en annan breder ut sig över en stor höjd, en tredje ligger nästan mitt i stan - ändå är det många som inte vet att den finns. Här kan du läsa mer om dem alla. Du kan även se gravkartor och gå virtuella promenader på kyrkogårdarna.

I pastoratet finns 7 kyrkogårdar.

Brevik

Foto: Sten Eriksson

I anslutning till byns kyrka ligger Breviks kyrkogård, anlagd under tidig medeltid. Här promenerar du på grusgångar mellan syrenträd och under lindar och lönnar.

HISTORIA

Breviks kyrka och kyrkogård anlades med största sannolikhet samtidigt, under 1100- eller 1200-talet. Fram till i början av 1900-talet bestod kyrkogården tidsenligt av ängsmark med några få gravar utmärkta med gravvårdar, men därefter blev grusgravarna allt vanligare och kyrkogården började förändras till det vi ser idag. 

1901 byggde man ut kyrkogården och den nya delen fick rymma allmänna linjen med gräs och ängsmark medan gamla delen blev en plats för grusgravar.

1918 gjordes kyrkogården om igen i samband med en ombyggnad av kyrkan, man anlade bland annat fler grusgångar och planteringar, samt att man beredde plats för ett gravkapell. Gravkapellet uppfördes 1933 med hjälp av en donation från Karin Fogelin och efter ritningar av Axel Jonsson, byggmästare från Korsberga.

Många av grusgravarna togs bort under senare delen av 1900-talet då mer lättskötta gräsytor låg i tiden, men flera finns kvar än idag.

År 2011 anlades minneslunden.

Gråtstenen

Utanför den östra ingången till Breviks kyrkogård finns en gråtsten. Vid den kunde efterlevande till drunknade sjömän lägga blommor och sörja sina saknade. Gråtstenen är Skara stifts enda.

(Källa: Robin Gullbrandsson, Byggnadsvårdsrapport 2019:16)

På kyrkogården finns kistgravplatser, urngravplatser och minneslund.

Automatisk bevattning finns på kyrkogården.

Ansvarig vaktmästare: Elina Nilsson tel 0725-00 30 86

Gå en virtuell promenad på kyrkogården

Gravkarta över Breviks kyrkogård

Bocksjö

Foto: Gunilla Karlsson

Den lilla kyrkogården mitt i skogen

HISTORIA

Innanför den höga granhäcken, i skogen mellan Tiveden och Vättern, ligger lilla Bocksjö kapell och begravningsplats. Det kom till 1906 eftersom man tyckte att avståndet till Undenäs kyrka, som ligger ca två mil från kapellet, var för långt. Det hade byborna tyckt åtminstone sedan slutet av 1600-talet, så det är svårt att tro annat än att det var ett välkommet bygge.

Tidigare bestod kyrkogården till en stor del av grusgravar och grusgångar och ett litet antal av dem finns ännu kvar. Kapellet genomgick en större ombyggnad på 1950-talet, medan kyrkogårdens förändring har skett under en längre tid då man gradvis omvandlat grusgravar och gångar till mer lättskötta gräsytor.

(Källa: Robin Gullbrandsson, Byggnadsvårdsrapport 2018:6)

På kyrkogården finns kistgravplatser och urngravplatser. Här finns inget eget urngravskvarter, urnsättning sker på övriga gravkvarter.

Automatisk bevattning saknas, kyrkogårdsförvaltningen använder bevattningskärl vid gravskötseln.

Kontaktpersoner: vaktmästare Lennart Paulsson 0702-41 36 71, Viktor Hallin 076-208 56 67 och Tobias Johansson.

Virtuell promenad på kyrkogården

Gravkarta över Bocksjö kyrkogård

Forsvik

Foto: Christian Karlsson

Omgiven av sommarens fågelkvitter och tranornas sång ligger Forsviks kyrkogård

HISTORIA

Forsviks begravningsplats anlades 1922 av Forsviks bruk, då man sedan slutet av 1800-talet diskuterat att avståndet till Undenäs ansågs vara för långt samtidigt som ett större samhälle växte fram i Forsvik tack vare Göta kanal. Från början fanns här också ett gravkapell och en klockstapel, men då Forsviks kyrka byggdes 1934 flyttade man klockan till den och rev klockstapeln.

Kyrkogården går att dela in i tre olika delar med lite olika karaktär. Den äldsta delen har en gång bestått av många grusgravar men dessa har under senare delen av 1900-talet ersatts av mer lättskötta gräsytor. Ett fåtal grusgravar finns ännu kvar, samt många gravstenar från den allmänna linjen. Den allmänna linjen har i Forsvik ingen eget kvarter som på kyrkogårdarna i Brevik och Mölltorp, utan de så kallade köpegravarna och allmänna gravarna ligger bredvid varandra.

I den nyare delen började gravsättningar att ske på 1940-talet och gravarna på dessa kvarter har en häck som fond.

Den nyaste delen har mer karaktär av skogskyrkogård och är uppbyggd på annat sätt än de andra kvarterens prydliga rader. I den finns ett kvarter för urngravar, minneslund samt askgravplats. Denna del växte fram i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet.

(Källa: Robin Gullbrandsson, Byggnadsvårdsrapport 2017:42)

På kyrkogården finns kistgravplatser, urngravplatser, minneslund och askgravplats. På de nyare kvarteren för kist- och urngravar sker gravsättningen i turordning i rader.

Automatisk bevattning finns på kyrkogården.

Kontaktpersoner: vaktmästare Bo Larsson 0705-46 33 43 och Christian Karlsson 0767-71 22 15

Virtuell promenad på kyrkogården

Gravkarta över Forsviks kyrkogård

Mölltorp

Foto: Peter Wibjörk

Mitt i byn längs pilgrimsleden mellan Varnhem och Östergötlands kloster ligger Mölltorps lummiga kyrkogård

HISTORIA

Mölltorps kyrkogård ligger mitt i byn och både kyrkan och kyrkogården har anor från tidig medeltid. Kyrkogården rymmer mycket historia och en del av den kan man se spår av än idag. På den äldsta delen av kyrkogården kan man se rester av den allmänna linjen, och Mölltorps anknytning till bygget av Karlsborgs fästning kan man se på de två soldatgravarna som finns kvar från början av 1800-talet. Fram till 1830 fanns ingen begravningsplats i Karlsborg, utan de som avled under Karlsborgs fästnings framväxt begravdes i Mölltorp.

Kyrkogården har genomgått många förändringar genom åren, från ängsmark fram till slutet av 1800-talet, grusgravarnas intåg under början av 1900-talet och till enhetligt och funktionellt på 1950- och 60-talet. Kyrkogården har utvidgats vid tre tillfällen, 1907, 1950 och 1969. Sedan 1993 finns här en minneslund och 2011 anlades en askgravplats i den del som kallas ”Kyrkparken” som tillkom vid utbyggnaden 1950.

(Källa: Robin Gullbrandsson Byggnadsvårdsrapport 2019:17)

På kyrkogården finns kistgravplatser, urngravplatser, minneslund och askgravplats.

Automatisk bevattning finns på kyrkogården.

Kontaktpersoner: vaktmästare Elina Nilsson 0725-00 30 86

Gå en virtuell promenad på Mölltorps kyrkogård

Gravkarta över Mölltorps kyrkogård

Norra kyrkogården

Foto: Gunilla Karlsson

Rhododendron och tallar, rådjur och harar, Norra kyrkogården kallas ofta för Skogskyrkogården

HISTORIA

Norra kyrkogården är pastoratets nyaste kyrkogård och kallas ofta i folkmun för ”Skogskyrkogården”. Den anlades 1970-1971 då Södra kyrkogården blivit för liten och inte kunde utvidgas mer. Tanken vid anläggningen av Norra kyrkogården var att ta vara på de naturliga förutsättningarna genom att bland annat använda sig av befintliga tallar och stenar. Även minneslunden går i samma anda, där den ligger placerad i tallskogen på en liten höjd. Under 2000-talet har kyrkogården utökats med två askgravplatser.

Kyrkogården är sparsamt utsmyckad med planteringar, men i juni blommar rhododendron så att det räcker för hela året.

Källa: Rodin Gullbrandsson Byggnadsvårdsrapport 2019:17

På kyrkogården finns kistgravplatser, urngravplatser, minneslund och askgravplatser.
Harar och rådjur äter glatt av penséer, rosor och tulpaner här, så välj gärna växter de inte tycker om.

Kontaktpersoner: vaktmästare Bo Larsson 0705-46 33 43 och Christian Karlsson 0767-71 22 15

Automatisk bevattning finns på kyrkogården.

Virtuell promenad på kyrkogården

Gravkarta Norra kyrkogården

Södra kyrkogården

Foto: Christian Karlsson

Mittemellan flottiljen och fästningen ligger Södra kyrkogården med sina prydliga rader av gravkvarter och ståtliga thujor.

HISTORIA
Karlsborgs södra kyrkogård anlades 1845 och ersatte då Garnisonskyrkogården som kommit till under bygget av Karlsborgs fästning. Södra kyrkogården har sedan första början haft ett väldigt tidstypiskt symmetriskt utseende med en bred grusgång i mitten och rektangulära gravkvarter på sidorna. Mittgången leder upp till gravkapellet som byggdes 1938 och som idag används för andakter och borgerliga begravningar.

Förr bestod den äldsta delen mest av grusgravar och några av dem finns ännu kvar. Många av de äldre gravvårdarna är stora och påkostade och minner om kyrkogårdens historiska anknytning till Karlsborgs fästning.

Kyrkogården har byggts ut vid två tillfällen, 1930 och 1952. Vid den senare tillkom kvarteret för urngravar.


På kyrkogården finns kistgravplatser och urngravplatser.

Bevattning finns på kyrkogården.

Askgravplats och minneslund finns på Norra begravningsplatsen i Karlsborg.

Kontaktpersoner: vaktmästare Bo Larsson 0705-46 33 43 och Christian Karlsson 0767-71 22 15

Virtuell promenad på kyrkogården

Gravkarta

Undenäs

Foto: Peter Wibjörk

HISTORIA

Undenäs kyrka och kyrkogård är full av historia. Platsen för den medeltida kyrkan som brann ner 1890 finns utmärkt sedan 1948 och många gravstenar kan berätta om tider som flytt.

Fram till början av 1900-talet bestod kyrkogården till största delen av ängsmark och det var först efter uppbyggnaden av den nya kyrkan man började strukturera upp området med gångar och kvarter. En häck planterades även för att inhägna kyrkogården, samt en trädkrans som delar av ännu finns kvar. Det var också vid den tiden som gravvårdar började bli vanligare.

År 1923 utvidgades kyrkogården. I skärningspunkten av två av de gångar som anlades vid detta tillfälle bestämdes att ett kors skulle stå. Detta skedde 1954 då man placerade tornspirans kors där, eftersom det skulle bytas ut.

Mellan 1975-76 byggdes kyrkogården ut ytterligare. Vid denna ombyggnad fick kyrkogården sin minneslund, nytt bårhus och damm. Man tog även ner häcken som skilde det nya och gamla området åt, för att knyta dessa två samman både med varandra och med kyrkan. År 2009 anlades en askgravplats i anslutning till minneslunden.

På kyrkogården finns kistgravplatser, urngravplatser, minneslund och askgravplats.

Automatisk bevattning saknas, kyrkogårdsförvaltningen använder bevattningskärl vi gravskötseln.

Kontaktpersoner: vaktmästare Lennart Paulsson 0702-41 36 71, Viktor Hallin 076-208 56 67 och Tobias Johansson.

Gravkarta