Curt Johansson
Då jag berättade för en äldre Karlshamnsbo att vi som spelar folkmusik använder oss av sångramsan om Dahls snus skrattade han och sa: – Den sången sjöng och dansade vi till vid julkalasen förr i tiden!
Handlanden Enemark i Asarum diktade följande vers om Dahls snus:
”Om du är svensk och fosterländsk – och lider av tobackskval tag aldrig bjärl av annat kärl – än det som luktar Dahl”.
Det finns också en liten kadrilj som dansats både i folkliga kretsar och bland noblessen. Sålunda använde sig Gustav III av en sångramsa som propaganda för statskuppen 1772:
”Gustavs skål den bästa skål av alla skålar – Gustavs skål den bästa skålen är”.
Men folket i Karlshamn sjöng hellre om ”Dahlens goa snus”, vilket lydde sålunda:
”Dahlens snus det bästa snuset av allt snus – Ja, Dahlens snus det bästa snuset är”.
Snusfabriken gick bra, bland annat köpte skärgårdsborna mycket snus och då de var livrädda för att bli snuslösa köpte de hem lite större kvantiteter. Ett rykte kom ut om att man blandade krossat glas i snuset för att det skulle väga mer. Detta rykte uppstod eftersom snuset ”rev i munnen”. En undersökning gjordes men det konstaterades att det var sand som fastnat i tobaksbladen då sand yrde omkring vid odlingarna i Tyskland.
Jubels dotter gifte sig med Per Dahl från Karlshamn och som bröllopsgåva lär bruden ha fått fabrikens snusrecept. 1824 övertog Per Dahl svärfaderns cigarr- och snusfabrik. När Pers söner Hjalmar och August sedan tog över fabriken är obekant. Hjalmar Dahl dog redan 1909 och sedan drev August Dahl fabriken ensam. Det tillverkades även cigarrer och cigarrcigaretter och för detta hade man en anställd cigarrmakare. August Dahl var möjligen något av ett original då vissa historier gick om honom. Han var personligt bekant med Albert Engström vilken inte sökte vilka bekanta som helst. August bodde först i Asarum men flyttade sedan till Svängsta. Han skaffade sig bil tidigt och de gamla bilarna var inte så lätthanterliga som idag. Bland annat var de svåra att växla och man måste dubbeltrampa för att få i en växel. Detta lär August ha haft problem med och körde därför endast på ettans växel mellan Svängsta och Karlshamn.
Här på Regeringsgatan 65 låg Snusfabriken där det bland annat tillverkades Violsnus. Detta snus innehöll bland annat Virginiatobak, flodvatten, russin, kalmusrot, violrötter, salmiak och koksalt.
Man kan knappt tro det, men det har odlats tobak i Karlshamnstrakten! På 1800-talet fanns flera tobaksfabriker i närheten av Karlshamn. En drevs av August Dahl. Tobaksfabriken i Karlshamn lär ha grundats av Jonas Jubel redan år 1787 och som kund haft det franska hovet dit han sålde parfymerat snus. Betänker man att franska revolutionen var 1789 kunde han dock inte haft denna kund så länge.
I denna pampiga familjegrav i kvarteret Adam, platserna 37-40, ligger tobaksfabrikör August Dahl (1872-1964) tillsammans med minst 14 av sina familjemedelmmar.