Oscar Lundgren – Ouppklarat mord på Drottninggatan
Oscar Lundgren föddes år 1856 i Helsingborg. Vi vet inte så mycket om hans uppväxt, men han flyttade till Karlshamn år 1879 för att arbeta på sin bror Carls kontor. År 1902 startade han en egen agenturverksamhet som var mycket lönsam. Oscar Lundgren var verksam som sockergrossist och handelsman.
Lundgren var en känd profil i Karlshamn. Han var dessutom en vanemänniska. Varje kväll promenerade han från sin våning på Drottninggatan 89 till Järnvägshotellet för att ensam äta sin kvällsmat. Efter sjunyheterna lade han pengar på bordet, gick en promenad genom staden, ner till hamnen, innan han gick hem. Människor talade om att hans plånbok var fylld med tusentals kronor, men ingen hade någonsin sett den. Dessutom hade han alltid nyckeln till sitt kassaskåp invirat i en eller två näsdukar i sin ficka. Film var ett av Lundgrens stora intressen och han besökte ofta stadens biografer. Under helgen då mordet skedde visades Röda nejlikans återkomst på Rivoli. På Grand kunde man se den svenska storfilmen Eli Sjursdotter med Sonja Wigert och Sten Lindgren, och på Metropol visades Tillbaka till hemmet där Zarah Leander var med.
På kvällen, den 14 januari år 1939, sågs Lundgren promenera ensam vid Harms backe strax efter klockan 23 på kvällen. Han var på väg norrut, troligen hemåt. Kvällen efter, den 15 januari, blev Lundgrens grannar, köpman Harry Bengtsson och hans fru, Tekla, oroliga för Lundgren. Paret såg att det var tänt i lägenheten högst upp och att Lundgrens tidning fortfarande satt kvar under dörrhandtaget, trots att det var sent på kvällen. Bengtsson kontaktade Oscars systerdotter, Sigrid Sellgren, och när de tog sig in i lägenheten fann de Oscar Lundgren liggandes i en stor blodpöl på golvet nedanför soffan.
Läkare kallades till lägenheten och han kunde konstatera att Lundgren varit död i flera timmar. Under obduktionen kom man sedan fram till att Lundgren träffats av åtta våldsamma slag mot huvudet, det visade sig också att varje slag skedde med kraft nog att döda honom. Grannarna hade dock försökt att städa upp, eftersom de trodde att Lundgren hade blivit sjuk, vilket kan ha undanröjt en del bevis.
När utredningen startade insåg polisen att luckorna till kakelugnen i sovrummet var stängda, men att spjället var öppet. Efter undersökningar antog polisen att mördaren hade försökt elda upp ett antal dokument. Dessutom hittades blodfläckar i en av Lundgrens byxfickor, vilket ledde till antagandet att mördaren hade hittat nyckeln till kassaskåpet. Efter mordet hade nyckeln lagts tillbaka, men då utan att den var invirad i näsdukarna. Antingen hade mördaren förstört papper för att skapa förvirring i utredningen, eller för att röja undan bevis om skulder. Det var nämligen många i Karlshamn som hade skulder till Lundgren, bland annat i form av hyror. En av dessa var stadens konditor som misstänktes för mordet.
I tidigt skede visste polisen att mordvapnet var en kofot, eftersom ett av slagen tycktes ha missat Lundgren och gjort tydliga märken i soffan. Denna hittades dock aldrig och informationen om att mordvapnet var en kofot nådde inte allmänheten förrän långt senare. Konditorn förhördes flera gånger eftersom hans alibi hade stora luckor i sig. Konditorn drack mycket och mådde psykiskt dåligt, vilket ledde till att han senare lades in på sjukhus. Några år efter mordet berättade en byggarbetare att han hade hittat en kofot nedstucken i jorden vid fastigheten på Drottninggatan 67, där konditorn bodde. Denna kofot ska konditorn ha fått i gåva, men den försvann efter mordet. Misstankarna ökade ännu mer eftersom konditorn och Lundgren kände varandra, och polisen var övertygad om att Lundgren måste varit bekant med sin mördare.
Länsstyrelsen satte en belöning på 500 kronor till den som kunde komma med bevis som räckte för ett gripande och en anonym person erbjöd sig att öka med 4500 kronor till. Trots detta kunde ingen gripas. Många i utredningen ska ha varit säkra på vem mördaren var, men det fanns aldrig några bevis som kunde knyta någon misstänkt till brottet. Den 14 januari 1964 preskriberades mordet på Oscar Lundgren.
Lundgren testamenterade nästan hela sin förmögenhet till Karlshamns stad, men testamentet blev inte giltigförklarat. Efter en process mellan staden och Lundgrens syster kom man fram till att arvet skulle delas mellan Karlshamns stad, systern och en systerdotter.
Oscar Lundgrens gravplats finns kvar i familjegraven i kvarteret Golgata.
Material hämtat från:
Församlingsbladet 2011:5 (Marianne Höglund - refererar till Carlshamniana och Expressen den 11 januari 1964)
https://www.blt.se/artikel/manga-gavor-efter-blodigt-mord/ (Hämtat 2025-01-30)